Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB)'nin hazırladığı ''Radyoaktif Atık Yönetimi'' Bilgilendirme Kitapcığı'' nükleer atıklarla ilgili merak merak edilen sorulara cevap veriyor.
ayrıntılar...
Nükleer santralde oluşan atıklar nasıl bertaraf edilir?
Nükleer atık seviyeleri...
Düşük Seviyeli Atıklar, genellikle nükleer tesislerin işletmeden çıkarılması esnasında oluşan, çoğunlukla kısa yarılanma ömrüne sahip düşük miktarda radyoaktivite içeren malzemelerden oluşur.Düşük Seviyeli Atıklar nedir?
Orta Seviyeli Atıklar reaktörün işletmeden çıkarılması esnasında sökülen radyoaktif ekipmanlar ile radyoaktivite bulaşmış yapılara ek olarak reçine ve kimyasal çamur gibi maddelerden oluşur. Kullanılmış yakıtların yeniden işlenmesi sırasında ortaya çıkan bir kısım maddeler ( filtre ve yakıt zarfı gibi radyoaktif olmuş ekipmanlar vs.) bu sınıfa girer.Orta Seviyeli Atıklar?
Yüksek Seviyeli Atıklar, reaktör korunda üretilen fisyon ürünleri ve atom numarası uranyumdan büyük olan radyoaktif elementlerden oluşur. İki çeşit yüksek seviyeli atık vardır. Bunlar; kullanılmış yakıtın kendisi ve kullanılmış yakıtın yeniden işlenmesi sırasında ortaya çıkan atıklardır.Yüksek Seviyeli Atıklar?
ayrıntılar için linke tıklayınız...
enerji ekonomisi
''Radyoaktif Atık Yönetimi'' Bilgilendirme Kitapcığı
tıklayın...
- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı