Anasayfa
  • Enerji Haberleri
  • Sektörler
    Akaryakıt - PetrolDoğal GazElektrikLPG
  • Enerji Finans
  • Yenilenebilir Enerji
    Güneş - GESRüzgar - RESBiyokütle- BESJeotermal - JESHidroelektrik - HESLisanssız Üretim - LÜS
  • Enerji Şirketleri
    Enerji Şirketleri TarihiEnerji İş İnsanları
  • Enerji Tüketici ENERJİ ÇALIŞANLARI ENERJİ BİLGİ BANKASI ENERJİ TAKVİMİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER ENERGY NEWS FROM TÜRKİYE
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Enerji Haberleri
  3. Gelişmiş ülkeler ve Türkiye'de ''binalarda ısıtma ve soğutma için birim metrekarede yıllık enerji tüketimi!
Enerji Haberleri
09 Ocak 2023 - 14:35

Gelişmiş ülkeler ve Türkiye'de ''binalarda ısıtma ve soğutma için birim metrekarede yıllık enerji tüketimi!

Türkiye, enerjisinin yüzde 71’ini ithal eden bir ülke; doğalgazda ise bu oran yüzde 99’a ulaşıyor. 2021 yılında 50,7 milyar dolar olan enerji ithalatımızın 2022 yılında 100 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Bu enerjinin yüzde 31’ini binalarda tüketiyoruz. Isı yalıtımı olmayan binalar nedeniyle kışın ısınmak, yazın serinlemek için yüksek faturalar ödeniyor.  Oysa ısı yalıtımlı binalar enerji giderlerini yüzde 50 düşürerek bütçeye önemli bir katkı sağlıyor.

Enerji Haberleri
09 Ocak 2023 - 14:35
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Gelişmiş ülkeler ve Türkiye'de ''binalarda ısıtma ve soğutma için birim metrekarede yıllık enerji tüketimi!

Yalıtımsız binalar nedeniyle yılda yaklaşık 12 milyar dolara havayı ısıtıyoruz!

Isı yalıtımı sadece konutların değil ülkemizin toplam enerji faturasını da yüzde 15 düşürüyor. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 09-15 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda, geçen yıl başlatılan “yalıtım kredisi” uygulamasının ülkemiz için büyük bir fırsat olduğunu belirterek “Yüzde 80’i yalıtımsız olan bina stoğumuzu yalıtımlı binalara dönüştürerek her yıl yaklaşık 12 milyar dolar tasarruf edebiliriz” dedi.

 

Birçok gelişmiş ülkede binalar ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inşa ediliyor. Ülkemizde ise halen bina enerji tüketimi 120-150 kW (birim metrekare/yıl) seviyesinde. Yönetmelik revizyonu ile kapsama giren toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan sınırlı sayıdaki yapılarda enerji tüketimini 100-120 kW seviyesine çekmiş olacağız. Kapsam dışındaki binalar ise 120-150kW mertebelerinde enerji tüketmeye devam edecek.

ayrıntılar...

Tüm dünyada enerji krizinin yoğun olarak hissedildiği bir dönemden geçiyoruz. Hal böyleyken enerji verimliliği her zaman olduğundan daha fazla gündemde yer alıyor. İnsanlığın dünyaya borcu olan enerji verimliliği konusunda binalarımızın da enerjiyi az tüketen çevre dostu bir yapıya kavuşması büyük önem taşıyor. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 31’i binalarda tüketiliyor. Tüketilen bu enerjinin yüzde 80’i de kışın ısınma yazın soğutma için kullanılıyor. 2021’de enerji ithalatına 50,7 milyar dolar, 2022’de ise 100 milyar dolar ödeyen ülkemizde binaların sadece yüzde 20’si yalıtımlı olduğu için bu 100 milyarın yaklaşık 12 milyar doları boşa harcanmış oluyor. Oysa ısı yalıtımı yaparak ısınma ve soğutma amaçlı enerji tüketimini yarı yarıya azaltarak hem cari açığı hem de enerji faturalarımızı düşürmek mümkün.

Geçen yıl müjdesi verilen “yalıtım kredisi” de ülkemizde yalıtımsız bina kalmaması için büyük fırsat sunuyor. Binalarına yalıtım yaptırmak isteyenler yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabiliyor.

 

  • Emrullah Eruslu 
  • İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
“Bulunduğumuz mevsim itibariyle en çok ısınmak için kullanılan doğalgaz faturalarının yüksekliğinden şikâyet ediliyor. Yıllardır üzerinde konuşulmasına rağmen ısı yalıtımlı binalar konusunda maalesef istediğimiz noktada değiliz. Ülkemizde mevcut binaların yüzde 80’inde hala ısı yalıtımı yok. Bu da daha fazla enerji harcanması, daha fazla fatura ödenmesi demek. Bugüne kadar binalarına ısı yalıtımı yaptırmayanlar için şimdi önlerinde ‘yalıtım kredisi’ gibi çok güzel bir fırsat var. Binalarına yalıtım yaptırmak isteyenler yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek. Kredi masraflarını düşünenler ise elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yaklaşık yüzde 50’lik düşüş sayesinde hiç sıkıntı yaşamadan kredilerini ödeyebilecek. Yalıtım kredisi ile her yıl 300 bin dairenin yalıtılması durumunda 5 yıl sonunda 26,5 milyar TL değerinde toplam 4,8 milyar metreküp doğalgaz tasarrufu da sağlanabilecek.”

 

 

  • Neredeyse Sıfır Enerji Binalara geçiş enerji tasarrufunda önemli rol oynayacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin  19 Şubat 2022 tarihinde revize edildiğini ifade eden  Eruslu,  yapılan değişiklikle, Neredeyse Sıfır Enerji Binalar (nSEB) ile ilgili tanımlamaların mevzuat sistemimize eklendiğini belirterek şunları söyledi: “Bakanlığımız 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az 'B' olacak şekilde inşa edilmesini ve kullanılacak enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını zorunlu hale getirdi. 1 Ocak 2025’ten itibaren nSEB konsepti daha da yaygınlaşacak. Yeni binaların nSEB konseptinde yapılması şartı 2 bin metrekareden büyük olan tüm binalara uygulanacak. Üstelik 1 Ocak 2025’ten itibaren, kalan enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanma oranı en az %10’a çıkarılacak.

Düzenlemeyle birlikte, halen "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılması, ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da bir miktar artışı beraberinde getirecek. Bu kapsamda Bakanlığımızın yayımlandığı rehberi dikkate aldığımızda cephelerdeki asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 cm’den 8 cm’ye, Ankara'da ise 6 cm’den 9 cm’ye çıkacak. Çatılarda ise kalınlık İstanbul’da 10 cm’den 14 cm’ye, Ankara’da 12 cm’den 18 cm’ye çıkacak. Döşemelerdeki kalınlık artışları Ankara’da 7 cm’den 9 cm’ye, İstanbul’da 5 cm’den 7 cm’ye çıkacak. Ayrıca kaplamalı yalıtım camı üniteleri ile ısı yalıtım değerleri iyileştirilmiş pencerelerin kullanımı artacak.

 

  • Enerji limitlerimiz gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmeli
  • Birçok gelişmiş ülkede binalar ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor!

Gelişmiş ülkelerde binalarda enerji verimliliğine yönelik birçok adım atılarak enerji limitleri düşürülürken, ülkemizde 2008 yılında tanımlanmış enerji limitleri kullanılmaktadır. AB’de 2019 yılından bu yana yeni kamu binalarının tümü neredeyse sıfır enerjili olarak üretiliyor. 2020 yılının başından itibaren ise tüm yeni binalar neredeyse sıfır enerjili olarak yapılıyor. Birçok gelişmiş ülkede binalar ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inşa ediliyor. Ülkemizde ise halen bina enerji tüketimi 120-150 kW (birim metrekare/yıl) seviyesinde. Yönetmelik revizyonu ile kapsama giren toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan sınırlı sayıdaki yapılarda enerji tüketimini 100-120 kW seviyesine çekmiş olacağız. Kapsam dışındaki binalar ise 120-150kW mertebelerinde enerji tüketmeye devam edecek. Özetle hala enerji israfımız gelişmiş ülkeler ile mukayese edildiğinde 3 ila 5 kat daha fazla. Bir an önce Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere enerji limitlerimizi ve U değerlerimizi bu revizyonla birlikte gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmeliyiz. Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standartı TS 825 revizyonu bu noktada büyük önem taşıyor. Standardın bir an önce yayımlanmasını bekliyoruz.”

 

enerji ekonomisi

# Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği# İZODER# enerji limitleri
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
6 ilde 350 milyon dolarlık yeni RÜZGAR enerjisi yatırımı yapacak!
6 ilde 350 milyon dolarlık yeni RÜZGAR enerjisi yatırımı yapacak!
Enerjisa Enerji’de üst düzey atama!
Enerjisa Enerji’de üst düzey atama!
GENSED - Yeni Başkan Tolga Murat Özdemir!
GENSED - Yeni Başkan Tolga Murat Özdemir!
Konu ''Yüksek kademeden faturalandırma'' - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği açıklama yaptı!
Konu ''Yüksek kademeden faturalandırma'' - Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği açıklama yaptı!
Çok Okunan Haberler
''Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi düzenliyor'' - ONLİNE!
''Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi...
Yüzer GES projeleri Türkiye’de de yayılıyor - GÜNDER!
Yüzer GES projeleri Türkiye’de de yayılıyor - GÜNDER!
Dünyanın en önemli üç iktisatçısı
Dünyanın en önemli üç iktisatçısı "Yakın Gelecekte Dünya ve...
Elektrik Mühendisleri Odası - ''Elektrik Tarifeleri'' raporu hazırladı!
Elektrik Mühendisleri Odası - ''Elektrik Tarifeleri'' raporu hazırladı!
En fazla TRAFİK kazalarının yaşandığı ilk 5 ve son 5 il - TÜİK!
En fazla TRAFİK kazalarının yaşandığı ilk 5 ve son 5 il - TÜİK!
İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi!
İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi!
Romanya'da ilk Türk GÜNEŞ santrali yatırımı - YEO!
Romanya'da ilk Türk GÜNEŞ santrali yatırımı - YEO!
EPDK YAYINLADI - Konu 'Akaryakıt Bayi Denetimi'
EPDK YAYINLADI - Konu 'Akaryakıt Bayi Denetimi'
 Enerji krizini aşmak için - Çevre dostu enerji kaynağı yeni nesil radyatörler!
Enerji krizini aşmak için - Çevre dostu enerji kaynağı yeni nesil...
Bugüne kadar ki en iyi RENAULT - Türkiye'de 1 Haziran'da satışa sunuluyor!
Bugüne kadar ki en iyi RENAULT - Türkiye'de 1 Haziran'da satışa sunuluyor!
''Hareket Sensörü ve Energy Saver'' çözümleriyle ENERJİ tasarrufu sağlıyor!
''Hareket Sensörü ve Energy Saver'' çözümleriyle ENERJİ tasarrufu sağlıyor!

Ana Sayfa
Enerji Haberleri
Sektörler
Enerji Finans
Yenilenebilir Enerji
Enerji Şirketleri
Enerji Tüketici
ENERJİ ÇALIŞANLARI
ENERJİ BİLGİ BANKASI
ENERJİ TAKVİMİ
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER
ENERGY NEWS FROM TÜRKİYE
Köşe Yazarları
Enerji Albümü
Enerji Video
Üye Paneli
Günün Haberleri
Hava Durumu
  • ENERJİ BİLGİ BANKASI
  • Enerji Şirketleri
  • Enerji Tüketici
  • Sektörler
  • Yenilenebilir Enerji
  • Enerji Albümü
  • Enerji Video
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Reklam
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Tüm hakları saklıdır © 2023 Sitemizde yayınlanan haber, video ve fotoğrafların kaynak gösterilmeden kullanılması - yayınlanması yasaktır.

YAYINLARIMIZ: Enerji Ekonomisi - Tüketici Postası - SGK Dünyası - Tüketici TV