Emisyon: ‘’Yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma ve benzeri işlemlerle; maddelerin yığılması, ayrılması, taşınması ve diğer mekanik işlemler sonucu bir tesisten atmosfere yayılan hava kirleticileri.’’Emisyon ne demek?
Emisyon Sınır Değeri (yakma tesisleri için): ‘’Sıvı ve gaz yakıtlarda yüzde 3, katı yakıtlarda yüzde 6, gaz türbinlerinde yüzde 15 oranında oksijen olduğu varsayılarak, mg/Nm3 olarak ifade edilen, kütle bölü atık gazın hacmi olarak hesaplanan ve yakma tesisinden havaya verilen atık gazların içinde bir maddenin bulunmasına izin verilen konsantrasyon.’’Emisyon sınır değeri nedir?
Sera gazı emisyonu ne demek?
Sera gazı emisyonu: ‘’Kızıl ötesi radyasyon emen ve yeniden salan, hem tabii ve hem de beşeri kaynaklı olabilen ve EK-2’deki listede belirtilen gazları ve gaz benzeri diğer atmosfer bileşenleri.’’
Sera gazı emisyonları: ‘’Kyoto Protokolü ve Montreal Protokolü ile kontrol altına alınmış küresel ısınmaya neden olan gazlar.’’Sera gazı emisyonları ne demek?
1. Karbon Dioksit (CO2)2. Metan (CH4)3. Diazot Oksit (N2O)4. Hidroflorokarbonlar (HFC’ler)5. Perflorokarbonlar (PFC’ler)6. Sülfür Hegzaflorid (SF6)Sera gazları nelerdir?
Kirletici: ‘’Doğrudan veya dolaylı olarak insanlar tarafından dış havaya bırakılan ve insan sağlığı üzerinde ve/veya bütün olarak çevre üzerinde muhtemel zararlı etkileri olan her türlü madde.’’Kirletici ne demek?
Karbondioksit eşdeğer ton: ‘’Sera gazlarının küresel ısınma potansiyelinin karbondioksit gazı cinsinden ifade edilen ton cinsinden birim.’’Karbondioksit eşdeğer ton ne demek?
Gönüllü karbon piyasası: ‘’Kyoto Protokolünün esneklik mekanizmalarından bağımsız olarak işleyen, gönüllülük esasında kurulmuş ve karbon sertifikalarının alım ve satımının yapıldığı piyasa.’’Gönüllü karbon piyasası ne demek?
Atık gazlar: ‘’Katı, sıvı veya gaz emisyonlar ihtiva eden gaz halinde salımlar.’’Atık gazlar ne demek?
Doğal gaz: ‘’Asal gazlar ve diğer içeriği hacimsel olarak yüzde 20’sinden fazla olmayan, doğal yollardan oluşan metan gazı.’’Doğal gaz ne demek?
Çevre: ‘’Canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı,Çevre ne demek?
Çevre korunması: Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye, çevre kirliliğini önlemeye yönelik çalışmaların bütünü.’’Çevre korunması ne demek?
Çevre kirliliği: ‘’Çevrede meydana gelen ve canlıların sağlığını, çevresel değerleri ve ekolojik dengeyi bozabilecek her türlü olumsuz etki.’’Çevre kirliliği ne demek?
Sürdürülebilir çevre: ‘’Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini tehlikeye atmadan, hem bugünün hem de gelecek kuşakların çevresini oluşturan tüm çevresel değerlerin her alanda (sosyal, ekonomik, fizikî vb.) ıslahı, korunması ve geliştirilmesi süreci.’’Sürdürülebilir çevre ne demek?
Sürdürülebilir kalkınma: ‘’Bugünkü ve gelecek kuşakların, sağlıklı bir çevrede yaşamasını güvence altına alan çevresel, ekonomik ve sosyal hedefler arasında denge kurulması esasına dayalı kalkınma ve gelişme.’’Sürdürülebilir kalkınma ne demek?
Doğal varlık: ‘’Bütün bitki, hayvan, mikroorganizmalar ile bunların yaşama ortamları.’’Doğal varlık ne demek?
Doğal kaynak: ‘’Hava, su, toprak ve doğada bulunan cansız varlıklar.’’Doğal kaynak ne demek?
Kirleten: ‘’Faaliyetleri sırasında veya sonrasında doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine, ekolojik dengenin ve çevrenin bozulmasına neden olan gerçek ve tüzel kişiler.’’Kirleten ne demek?
Ekosistem: ‘’Canlıların kendi aralarında ve cansız çevreleriyle ilişkilerini bir düzen içinde yürüttükleri biyolojik, fiziksel ve kimyasal sistem.’’Ekosistem ne demek?
Ekolojik denge: ‘’İnsan ve diğer canlıların varlık ve gelişmelerini doğal yapılarına uygun bir şekilde sürdürebilmeleri için gerekli olan şartların bütünü.’’Ekolojik denge ne demek?
Sulak alan: ‘’Doğal veya yapay, devamlı veya geçici, suları durgun veya akıntılı, tatlı, acı veya tuzlu, denizlerin gelgit hareketlerinin çekilme devresinde altı metreyi geçmeyen derinlikleri kapsayan, başta su kuşları olmak üzere canlıların yaşama ortamı olarak önem taşıyan bütün sular, bataklık, sazlık ve turbiyeler ile bu alanların kıyı kenar çizgisinden itibaren kara tarafına doğru ekolojik açıdan sulak alan kalan yerler.’’Sulak alan ne demek?
Biyolojik çeşitlilik: ‘’Ekosistemlerin, türlerin, genlerin ve bunlar arasındaki ilişkilerin tamamı.’’Biyolojik çeşitlilik ne demek?
Atık: ‘’Herhangi bir faaliyet sonucunda oluşan, çevreye atılan veya bırakılan her türlü madde.’’Atık ne demek?
Katı atık: ‘’Üreticisi tarafından atılmak istenen ve toplumun huzuru ile özellikle çevrenin korunması bakımından, düzenli bir şekilde bertaraf edilmesi gereken katı atık maddeler.’’Katı atık ne demek?
Evsel katı atık: ‘’Tehlikeli ve zararlı atık kapsamına girmeyen konut, sanayi, işyeri, piknik alanları gibi yerlerden gelen katı atıklar.’’Evsel atık ne demek (katı)?
Tehlikeli atık: ‘’Fiziksel, kimyasal ve/veya biyolojik yönden olumsuz etki yaparak ekolojik denge ile insan ve diğer canlıların doğal yapılarının bozulmasına neden olan atıklar ve bu atıklarla kirlenmiş maddeler.’’Tehlikeli atık ne demek?
Tehlikeli kimyasallar: ‘’Fiziksel, kimyasal ve/veya biyolojik yönden olumsuz etki yaparak ekolojik denge ile insan ve diğer canlıların doğal yapılarının bozulmasına neden olan her türlü kimyasal madde ve ürünler.’’Tehlikeli kimyasallar ne demek?
Kirli balast: ‘’Duran veya seyir halindeki tankerden, gemiden veya diğer deniz araçlarından su üzerine bırakıldığında; su üstünde veya bitişik sahil hattında petrol, petrol türevi veya yağ izlerinin görülmesine neden olan veya su üstünde ya da su altında renk değişikliği oluşturan veya askıda katı madde/emülsiyon halinde maddelerin birikmesine yol açan balast suyu.’’Kirli balast ne demek?
Çevresel etki değerlendirmesi: ‘’Gerçekleştirilmesi plânlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar.’’Çevresel etki değerlendirme ne demek?
Çevre yönetimi: ‘’İdari, teknik, hukukî, politik, ekonomik, sosyal ve kültürel araçları kullanarak doğal ve yapay çevre unsurlarının sürdürülebilir kullanımını ve gelişmesini sağlamak üzere yerel, bölgesel, ulusal ve küresel düzeyde belirlenen politika ve stratejilerin uygulanması.’’Çevre yönetimi ne demek?
İleri atıksu arıtımı: Fiziksel, biyolojik veya kimyasal arıtma gibi klasik yöntemlerle ilgili yönetmeliklerle belirlenen düzeyde arıtılamayan ya da arıtımı mümkün olmayan kirletici maddelerin giderilmesinde kullanılan arıtma işlemi.’’İleri atık su arıtımı ne demek?
Çevre gönüllüsü: ‘’Bakanlıkça, uygun niteliklere sahip kişiler arasından seçilen ve bu Kanun ve Kanuna göre yürürlüğe konulan düzenlemelere aykırı faaliyetleri Bakanlığa iletmekle görevli ve yetkili kişi.’’Çevre gönüllüsü ne demek?
Hassas alan: ‘’Ötrofikasyon riski yüksek olan ve Bakanlıkça belirlenecek kıyı ve iç su alanları.’’Hassas alan ne demek?
Risk değerlendirmesi: ‘’Belirli kimyasal madde ya da maddelerin potansiyel tehlikelerinin belirlenmesi ve sonuçlarının hesaplanması yönünde kullanılan yöntemler bütünü.’’Risk değerlendirmesi ne demek?
İyonlaştırıcı olmayan radyasyon: ‘’İyonlaşmaya neden olmayan elektromanyetik dalgalar.’’İyonlaştırıcı olmayan radyasyon ne demek?
Elektromanyetik alan: ‘’Elektrik ve manyetik alan bileşenleri olan dalgaların oluşturduğu alan.’’Elektromanyetik alan ne demek?
Koku: ‘’İnsanda koku alma duygusunu harekete geçiren ve kokunun algılanmasına neden olan uçucu maddelerin yarattığı etki.’’Koku ne demek?
Hava kalitesi: ‘’İnsan ve çevresi üzerine etki eden hava kirliliğinin göstergesi olan, çevre havasında mevcut hava kirleticilerin artan miktarıyla azalan kaliteleri.’’Kaynak: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (enerji - çevre bilgi bankası)Hava kalitesi ne demek?