RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİLİ İLK YÜZER ARITMA TESİSİ
- Bodrum Belediyesi Deniz Suyunu Güneş Ve Rüzgarla Arıtmaya Başladı: Bodrum Belediyesi, kuraklığa çözüm olarak deniz suyunu içme ve kullanma suyuna dönüştüren, güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan yüzer arıtma sistemi kurdu. Türkiye’de ve dünyada ilk kez uygulanan bu sistem, yılda 7 bin ton su tasarrufu ve 500 ton karbon emisyonu azaltımı hedeflerken, günlük 20 ton temiz kullanma suyu üretiyor.
ayrıntılar...
YÜZER DENİZ SUSU ARITMA PLATFORMU
Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından, Blue Hybrid Solutions iş birliği ile hayata geçirilen “Yenilikçi Yüzer Deniz Suyu Arıtma Platformu” tanıtıldı.
ÇEVRE DOSTU YÜZER PLATFORM
Bitez Limanı önlerinde yerleştirilen çevre dostu yüzer platform, deniz suyunu arıtarak günlük 20 ton temiz kullanma suyu üretiyor. Platformun enerji ihtiyacı tamamen güneş panelleri ve 2 rüzgar türbiniyle karşılanıyor. Arıtılan su, gıda taşımaya uygun bir hortumla karada bulunan 20 tonluk depoya aktarılıyor. Burada depolanan su, park ve refüj sulamalarında, acil durumlarda ve gerektiğinde vatandaşların kullanımına sunulacak. Sürdürebilir su yönetiminde yenilikçi bir adım olan bu projeyle kullanma suyu üretiminin yanı sıra yıllık yaklaşık 500 ton karbon emisyonu azaltımı ile 7 bin ton su tasarrufu sağlanacak. Vatandaşların suya eşit ve kesintisiz erişimini sağlamak amacıyla değişen koşullara uyumlu ve yenilikçi projeler hayata geçiren Bodrum Belediyesi, gerçekleştirdiği bu yatırımla yalnızca yerelde değil, ulusal ölçekte de yenilenebilir enerji ve su yönetimi uygulamalarına örnek teşkil edecek.
DOĞAYA ZARAR VERMEDEN ÇALIŞIYOR
Bodrum Belediye Başkanı Mimar Tamer Mandalinci, “Bizler de vatandaşımızın yaşamış olduğu su sıkıntısına yerelden çözüm üretebilmek adına bu sistemin hayata geçirilmesini uygun gördük. 25 gündür çalışan sistemimizin her bölümden almış olduğumuz numuneler şu anda sistemin son derece güzel, son derece verimli ve doğaya zarar vermeden çalıştığını gösteriyor. Sistemin, tam bağımsız bir şekilde tamamen yenilebilir enerji kaynaklarıyla yani güneş panelleri ve rüzgar enerjisiyle çalıştığını belirtmek isterim”
AR-GE ÇALIŞMASI
Başkan Mandalinci, “Yarının Bodrum’unu, yarının Türkiye’sini inşa etmek hepimizin görevi. Çevresel sorunlara büyük bir duyarlılıkla yaklaşmak hepimizin temel sorumluluğu. Bu vizyonla, bu inovasyonla, bu AR-GE çalışmasıyla yarınlarımızı s izlerle hep beraber inşa edeceğiz. Bu platform yarınlarımızın su ihtiyacına en iyi şekilde cevap verecek ve bizlerin temiz suya olan ihtiyacını denizden yenilenebilir enerjiyle karşılamasına olanak sağlayacak” dedi.
'TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA İLK'
Blue Hybrid Solutions Enerji AŞ kurucu ortağı Muhammet Çoplan: “Bu platform tamamen yenilebilir enerjiyle çalışarak deniz suyundan tatlı su üretmeyi sağlayan doğa dostu, sürdürülebilir bir çözümdür. Bu platform sadece bir teknoloji değil, gücünü doğadan alıp sürdürülebilir yaşama olanak sağlayan yenilikçi bir yaklaşımdır. Türkiye’de ve dünyada ilk örneğini gerçekleştirdiğimiz platformumuz, bir fikirden daha büyük emekleri hayata geçiren bir girişimciliğin örneğidir.”
- BODRUM ekosisitemi: Çalışmalarında Bodrum ekosistemini ön planda tuttuklarını belirten Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Ezgi Acer Çetinkaya ise şunları söyledi: “Platformumuz yalnızca teknik bir çözüm değil, aynı zamanda doğayla uyumlu teknolojilerin mümkün olduğunu gösteren somut bir örnektir. Bodrum Belediye Başkanı’mız Tamer Mandalinci’nin öncülüğünde ve kararlılığında Bodrum’u sadece bugün değil, yarının da yaşam alanı olarak korumak için çalışmaya devam edeceğiz.”

Yorumlar
Kalan Karakter: