Rafineri ve akaryakıt şirketleri PETROL'ü Rusya'dan almaya başladılar!

TAKİP ET

Türkiye'nin ham petrol ve ürün ithalatı (Şubat - Nisan 2022). en fazla petrol Rusya'dan alınıyor. Ayrıntılar haberin içinde...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol Piyasası 2022 Sektör Raporunu yayınladı. Raporda, ham petrol ithalatıyla ilgili ilginç bilgiler yer alıyor. Türkiye'nin en fazla ham petrol ithal ettiği ülke Rusya oldu. Daha önce petrol ithalatında Irak ilk sırada yer alıyordu. Nisan ayında Türkiye petrol ithalatında (Ürün dahil) yüzde 35,38 pay ile Rusya ilk sırada. Petrol ithalatında yüzde 27,55 pay ile de Irak 2. sırada yer aldı.

 

Ham petrolden nasıl benzin - motorin üretiliyor? Petrolün ayrıştırılması ve damıtılması!

 

Rusya'dan ham petrol ithalatı

- Savaş öncesi ve sonrası.

-Rsuya işgali 24 Şubat'ta başladı.

 Ülke Şubat 2022 Nisan 2022
 Irak 1.043.630 1.083.540
 Rusya    803.447 1.391.554

Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK), Şubat 2022- Nisan 2022 Aylık Petrol Sektör Raporu

 

- Ülkelere göre Türkiye Ha petrol ithalatı ayrıntıları için haberin sonundaki fotı üstüne tıklayınız...

 

Petrol ambargosu

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle, gözler Rusya'nın petrol ve doğal gaz satışlarına çevrildi. Nedeni ise, Rusya'nın dünyanın en önemli ham petroçve doğal gaz üreticisi olması. Rusya'nın işgale devam etmesi üzerine başta ABD olmak üzere Rusya'ya petrol ve doğal gaz ambargasu başladı. Bu durum, Rus petrolünün dolaylı yollardan daha ucuz fiyatlarla piyasaya sürüldüğü iddilarını gündeme taşımıştı.

 

Maliyet bazlı tarife istemişti

Öte yandan Tüketici Biliği Federasyonu (TBF), Rus petrolünün ucuz alındığı iddiaları sonrası bir açıklama yaparak; benzin, motorin türü akaryakıt ürünleri için 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırmaya' geçilmesini iştemiş ve bunun için de, yasal düzenlemelerin yapılması için çağrı yapmıştı. 

 

Enerji Ekonomisi


Nisan 2022 Türkiye Ham Petrol ve Petrol Ürün İthalatı


Şubat 2022 Türkiye Ham Petrol ve Petrol Ürün İthalatı

Türkiye petrol ithalatı ucuz Rus petrolü rafineri ve akaryakıt şirketleri petrol ithalatı nisan ayı ham petrol ithalatı Rusyadan ham petrol ithalatı Maliyet bazlı fiyatlandırma