Petrol tekrar artışa geçti: Akaryakıt faturası nasıl düşecek? işte 2 ALTIN öneri!

TAKİP ET

Petrol ve döviz kuru son günlerde anormal artışlar yaşıyor. Bu nedenle, tasarruf çok önemli olmakla birlikte, tasarrufun akaryakıt faturasını düşürmesi alanı da çok sınırlandı. Ancak, sınırlıda olsa, akaryakıt faturasını düşürmek için 2 ALTIN öneriyi aşağıda sunuyoruz.

Ham petrol fiyatları, son aylarda sürekli zik zaklar çiziyor. 3-4 dolar düşüş ve artış bandında hızlı hareket eden ham petrolün varil fiyatı son olarak geçen hafya 88 dolar rakamlarına kadar geriledi. Ancak petrol tekrar artışa geçerek 92 dolar rakamlarına yaklaştı. Halen 1 varil brent petrol petro iyasalarında 91,48 dolar rakamlarından işlem görüyor.

BİLGİ: Ham petrol ne demek? - Brent petrol ne demek? Akaryakıt ne demek?


 

Petrol fiyatları - Ayrıntılar...

Ham petrol tekrar artışa geçti ve varil fiyatı 92 dolar rakamlarına yaklaştı. Petrolün bu seviye fiyatları, iç pazar için akaryakıt ve LPG (Likit Petrol Gazı) ürünlerine (benzin, otogaz, motorin) zam anlamına geliyor. Kısa süre içerisinde, petrol fiyatlarındaki son artışın akaryakıt ve LPG'ye zam olarak yansıması yüksek ihtimal.
Peki, tüketiciler-sürücüler zamlardan korunmak için ne yapılabilir?
 

Akaryakıt faturası nasıl düşer
(Benzin, motorin, LPG)

Önemli:
Petrol ve döviz kuru son günlerde anormal artışlar yaşıyor. Bu nedenle; tasarruf çok önemli olmakla birlikte, tasarrufun akaryakıt faturasını düşürme alanı da çok sınırlandı.
Ancak; sınırlıda olsa, akaryakıt faturasını düşürmek için 2 ALTIN adım var...

2 ALTIN KURAL
1- Akaryakıt faturasını düşürmenin ilk ve önemli ve de en somut adımı, Mümkün olduğunca kısa mesafelere yürüyerek gitmek (Aracı kullanmamak). Ve mümkün olduğunca, toplu ulaşım aracı kullanmak. 

2- Zorunluluk durumunlarında ise; mümkün olduğunca yoğun trafiğe girmemek, aracı sert sürmemek (Ani frne-ani gaz yapmak gibi).
 Ayrıca
Gereksiz klima kullanmamak, lastik havalarını kontrol etmek, gereksiz ağırlıkları bagajdan boşaltmak, camları sık sık açmamak gibi adımlarda, akaryakıt faturasını düşürmek için etkili adımlar.  

Akaryakıt fiyatarı 15 TL,
LPG Otogaz fiyatları 10 TL'ye
yaklaştı

Petrol fiyatlarındaki son artışlarla birlikte; 1 litre benzin ve motorinin fiyatı litre de 15 liraya, LPG otogaz ise 10 liraya yaklaştı. 
Akaryakıt ve LPG fiyat ayrıntıları için aşağıdaki tabloya bakınız... 

 

Akaryakıt fiyatları
(Benzin, motorin otogaz fiyatları)

 Ürün  Fiyat (TL/LT
 Benzin 14,44
 Motorin 14,59
 LPG Otogaz 9,80
Kaynak: EPDK, 4 Ocak 2022 tarihli ortalama fiyatlar (Küsuratlar mümkün olduğunca dikkate alınmamıştır).


Petrol de 100 dolar rakamları

Petrol analistlerinin zaman zaman ham petrol fiyatları için yaptığı 3'lü varil/fiyat rakamlarının gerçekleşme ihtimali kuvvetleniyor. Halen 92 dolar civarlarına gezen petrol fiyatları; 3'lü, yani 100 dolar ve 100 dolar üzeri rakamlara çıkarsa, bunun iç pazarda akaryakıt ve LPG ürünlerine yüksek zam olarak yansıması kuvvetle muhtemel. Çünkü, iç pazarda akaryakıt fiyatları için bir diğer önemli etken de döviz kuru (TL/Dolar). Döviz kurunun da yükselme eğiliminde oması, benzin, otogaz, motorin türü ürünlere zam oranını artırabiliyor. 
Bu nedenle de gelecek günler, ham petrol ve akaryakıt için çok zor geçecek gibi. Tüketicilerin bu zor dönemde yapabileceği tek şey ise, yüksek fiyat dönemlerinde sınırlı etkisi olsa da mümkün olduğunca tasarrufa yönelmek. 
 

Analiz
Enerji Ekonomisi



 

Akaryakıt fiyatları LPG fiyatları benzin fiyatları motorin fiyatları otogaz fiyatları petrol fiyatları enerji ekonomisi