Petrol 96 dolara yaklaştı - Benzin ve motorin ne fiyatları olacak?

TAKİP ET

Ham petrol fiyatları tekrar artışa geçti. Ve son yılların en yüksek rakamı olan 96 dolar rakamına yaklaştı. Halen 1 varil brent türü ham petrol uluslararası petrol piyasalarında 95,48 dolar rakamlarından işlem görüyor. 

- Ham petrol fiyatları tekrar artışa geçti. Ve son yılların en yüksek rakamı olan 96 dolar rakamına yaklaştı. Halen 1 varil brent türü ham petrol uluslararası petrol piyasalarında 95,48 dolar rakamlarından işlem görüyor. 
Ham petrolün varil fiyatı kovid salgınının (Covid-19) zirve yaptığı 2020 yılında 20 dolarında altına gerilemişti. 

 

100 dolar rakamına yaklaştı

Ham petrol fiyatları; son aylarda petrol analistlerine sürekli ters köşe yaptı, ani iniş-çıkışlarıyla. Ancak analistler iniş - çıkışlara rağmen ham petrol fiyatlarının 3'lü rakamlara çıkacağı, yani 100 dolar rakamını aşağı yorumlarını sürekli yaptılar. Ve son fiyat artışı da, analistlerin bu yorumunu kuvvetlendiriyor. Bir diğer ifadeyle, petrol piyasalarının 100 dolarlı fiyatlara hazırlanması gerekiyor. 
 

Benzin - motorin - otogaz (Akaryakıt, LPG) fiyatları ne olur?

Ham petrol fiyatlarındaki her artış, iç pazarda akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıyor. Çünkü, Türkiye ham petrol ihtiyacının tamama yakınını yutrdışından ithal ediyor. Bu nedenle de, uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar anında iç pazarda akaryakıt-LPG fiyatlarını etkiliyor. 
Bir diğer ifadeyle, ham petrol fiyatları bu rakamlarda kalır ya da daha da artarsa; benzin, motorin, otogaza hafta için fiyat artışı yaşanması yüksek bir ihtimal olarak öne çıkıyor. Akaryakıta yeni zam gelirse, benzin ve motorin litre fiyatı 16 lira rakamlarını aşmış olacak (Halen 1 litre benzin - motorin 15 lira civarı).
 

Günlük Benzin - Motorin - Otogaz fiyatları
          (14 Şubat 2022 Pazartesi)

14 Şubat 2022 Pazartesi benzin-motorin-otogaz litre fiyatı şöyle (Ortalama): Kurşunsuz benzin (95 oktan) 15,18 lira. Motorin (katkısız) 15,40 lira-LPG otogaz 9,80.
Alaryakıt fiyatları tamamı için aşağıdaki tabloya bakınız.
 

Akaryakıt fiyatları...


Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 14.02.2022 tarihli bayi satış fiyatları (Ortalama).

Enerji Ekonomisi




 

akaryakıt fiyatları ham petrol fiyatları otogaz fiyatları 14Şubat enerji ekonomisi