İsrail - İran krizi sonrası Uluslararası Enerji Ajansı'nın ilk ''PETROL'' değerlendirmesi!

TAKİP ET

''Küresel petrol piyasaları hafta sonu yaşanan olaylardan önce zaten sıkıydı. Ve Orta Doğu'daki derinleşen jeopolitik gerilimler arz güvenliğine odaklandı'' - IEA!

Ortadoğu'da artan gerilimler küresel petrol güvenliği risklerini artırıyor!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)

İran'ın İsrail askeri tesislerine yönelik hava saldırıları, petrol piyasalarındaki oynaklığın artması riskini artırması ve petrol güvenliğinin önemine dair ''yeni bir hatırlatma'' ilehafta sonu Orta Doğu'daki artan gerilimler daha da arttı.

 

ayrıntılar...

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)...

Aylık Petrol Piyasası Raporumuzun son baskısına göre, küresel petrol piyasaları hafta sonu yaşanan olaylardan önce zaten sıkıydı ve Orta Doğu'daki derinleşen jeopolitik gerilimler arz güvenliğine odaklandı. Iea'da her zaman olduğu gibi gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Brent uluslararası petrol fiyat kriteri, bu ayın başlarında varil başına 90 dolar barajını aşarak, İsrail ile İran arasındaki gerginliğin artmasıyla Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

OPEC + tarafından sürdürülen üretim kısıtlamaları, Amerika Kıtası liderliğindeki OPEC + üyesi olmayan üreticilerin 2025 yılına kadar dünya petrol arzındaki büyümeyi sürdürmeye devam etmeleri gerektiği anlamına geliyor. Yalnızca ABD, Brezilya, Guyana ve Kanada'dan gelen ek hacimler, bu yıl ve gelecek yıl için dünya petrol talebi artışını karşılamaya yaklaşabilir.

Aynı zamanda, küresel petrol talebi büyümesi şu anda bir yavaşlamanın ortasında. Son tahminlerimize göre, Cuma günü yayınladığımız yeni bir yoruma göre, bu yıl günde 1,2 milyon varile ve 2025'te günde 1,1 milyon varile düşmesi bekleniyor. Petrol Piyasası Raporu.

Covıd-19 pandemisinin büyük ölçüde seyrini sürdüren aksamalarının ardından talepteki güçlü toparlanmanın ardından, yapısal faktörlerin bu on yılın geri kalanında petrol talebi artışının kademeli olarak azalmasına yol açacağı belirlendi. Bunlar arasında Agh'lerin sürekli pazar payı kazanımları, araçların yakıt ekonomisinde istikrarlı gelişmeler ve Orta Doğu'da enerji üretimi için petrol kullanımını azaltma çabaları yer alıyor.

 

(iea petrol değerlendirmeleri)

iea petrol değerlendirmeleri