Ham petrolde REKOR fiyat - Petrol varil fiyatı 75 doları ...

TAKİP ET

Ham petrol fiyatları, yeni bir rekor kırdı. Ve petrolün varil fiyatı, 75 doları aştı. Halen petrol uluslararası piyasalarda 75 dolar rakamının biraz üzerinde işlem görmeye başladı (Brent petrol). 


AYRINTILAR

Petrolde korkulan oldu ve ham petrolün varil fiyatı 75 doları aştı. Petroldeki bu artış gözleri, 'Petrol 100 doları aşacak' yorumlarına gözleri çevirdi. Petrolün fiyatının 100 dolar gibi rekor fiyatlara yükselmesi, Türkiye gibi ithalatçı ülkeler için büyük risk. Ve bu artışlar, petrol ithalatçısı ülkelerin cari açıklarını, bir diğer ifadeyle enerji giderlerini de rekor seviyede artırmış olacak.
 

Akaryakıt fiyatları

Ham petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarına zam baskısını (benzin, motorin, LPG Otogaz gibi) artırıyor. Petroldeki bu fiyat artışı sonrası, benzin ve motorin türü akaryakıt ürünlerine zam gelme ihtimali yüksek bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Bilindiği gibi Hazine ve Maliye Yönetimi, son dönemde hızla artan petrol fiyatları ve akaryakıt ürünlerine zam gelmesi üzerine, sürücüleri yüksek zamlardan korumak için Eşel Mobil Sistemi (EŞM) uyguluyor. Sistemle, yüksek petrol ve akaryakıt zamları, akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'den kesiliyor. Ve bu şekilde zamlar, akaryakıt istasyonlarında pompada sürücülere yansıtılmıyor.
 

EŞM Sistemi

Öte yandan, Hazine ve Maliye Yönetimi, önceki ay, benzin ve motorin ürünlerinden alınan ÖTV'de artışa gitmişti. Bu artış ise, tüketicilerin tepkilerine neden olmuştu. Ancak, son günlerde benzin ve motorine gelen zamlar ve bu zamların EŞM Sistemi ile ÖTV'den düşülmesi, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV tutarını da hızla azaltıyor. 
 

Zamlar artabilir

Bu arada, petrol fiyatlarındaki artış, ekonomideki üretim maliyetlerini de olumsuz etkileyecek. Petroldeki fiyat artışı devam ederse önümüzdeki günlerde ulaşımdan elektriğe zam gelme ihtimali çok yüksek. Çünkü petrol halen (Doğal gaz dahil), üretimin en önemli girdi kalemlerinin başında geliyor. Bu kalemdeki artış bütün tüketim ürünlerini de olumsuz etkiliyor. 

Enerji Ekonomisi

ham petrol petrol fiyatları akaryakıt fiyatları