Elektrik üretiminde doğal gaz ilk sıraya yükseldi!

TAKİP ET

Türkiye elektrik üretiminde doğal gazın payı, tekrar yükselişe geçti. Resmi verilere göre (TEİAŞ), Türkiye kaynaklara göre elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 40'lara yükseldi.

Türkiye elektrik üretiminde doğal gazın payı, tekrar yükselişe geçti. Resmi verilere göre (TEİAŞ), Türkiye kaynaklara göre elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 40'lara yükseldi. 

 

ayrıntılar

Doğal gaz 1. sırada!

Türkiye elektrik üretiminde doğal gazın payı, tekrar yükselişe geçti. Türkiye Elektirk İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre, Türkiye kaynaklara göre elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 40'lara yükseldi. 23 Şubat 2023 Perşembe günü toğlam elektirğin yüzde 35'i doğal gaz çevrim santrellerinde üretildi. 

 

Kaynaklara göre elektrik üretimi!

 

 

Jeotermal santraller rüzgar santrallerini geçti!

TEİAŞ - YTBS verilerine göre perşembe günü yüzde 35 pay ile doğal gaz 1. sırada yer aldı. Dooğalş gazı yüzde 23 pay ile ithal kömür 2. sırada ve yüzde 13 pay ile de Linyit 3. sırada izledi. Aynı gün yerli enerji  kaynaklarından en yüksek paya ise yüzde 3,36 pay ile jeotermal snatraller (JES) 1. oldu. Bu oran ile jeotermal santraller rüzgar enerjisi santrallerini (RES) geçmiş oldu. 

 

 

(özel haber - enerji ekonomisi)

 

YORUM

Enerji Ekonomisi

Doğal gazla elektrik üretimi, bir dönem Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 50-55'ini karşılıyordu. Bu yüksek oran bir yandan doğal gazın ithal enerji kaynağı olduğu gerekçesiyle ve diğer yandan da doğal gazın pahalı olduğu gerekçesiyle zaman zaman eleştiri konusu oluyordu. Ancak, doğal gaz santrallerinin hızlı inşası ve hızlı devreye alınmaları nedeniyle, Türkiye elektrik sektöründe sürekli oldu doğal gaz santrelleri.

 

Ucuz doğal gaz ...

Ancak, son yıllarda elektrik üreten barajlara (HES'ler - Hidrolektrik santraller) suyun bollaşmasıyla doğal gazla elektrik üretimi azaltıldı. Elektrik üretimine suya ağırlık verilmesi üzerine HES'lerin elektrik üretimindeki payı yüzde 40 lara çıkarken, doğal gaz santrallerini payı yüzde 10'larında altına geriledi. Bu uygulama, doğal gaz santrallerini zora soktu. Bazı doğal gaz santralleri üretimlerini durdururken bazı santraller is ya kapandı ya da sökülüp başka ülkelere taşındı. Ancak geçen yıl sonuna doğru elektrik üreten HES'lere gelen su miktarı azalışa geçti (Akarsu ve barajlı HES'ler). Bunun üzerine doğal gaz santralleri tekrar çalışmaya başladı ve elektrik üretimindeki payları tekrar yüzselişegeçti. Buna karşın HES'lerin payı ise yüzde 10'lara geriledi. 

 

Su yok...

Aslında doğal gaz ile elektrik üretimi pahalı. Bu durumda elektrik birim fiyatlarına zam olarak yansıyor. Ancak son dönemde doğal gaz fiyatları uluslararası piyasalarda hızlı bir düşüş sürecine girdi. Tam da bu döneme gelem Türkiye'deki doğalgazla elektrik üretim artışı olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir. Suların azaldığı ve hatta şiddetli kuraklığın yaşandığı bir dönemde ucuz doğal gazla elektrik üretimi daha da artırılabilir. Bu süre içerisinde de, barajların 'yaz dönemi için' su biriktirmeleri sağlanabilir. Çünkü, mevcut yaşana  kuraklı yaz dönemi için ciddi su krizi işaretleri veriyor. Byugünden alınacak ve uygulanacak önlemler, muhtremel su krizi risklerini de azaltacaktır.

Ucuz doğal gazla elektrik üretimine devam, yaz dönemi su ve elektrik krizini azaltma çalışmalarına faydalı olacaktır.   

 

özel haber - enerji ekonomisi

doğal gaz la elektrik üretimi su krizi suyla elektrik üretimi HESlerde elektrik üretimi Ucuz doğal gaz doğalgazın elektrik üretimindeki payı