Dünyada PETROL'ün kaç yıl ömrü kaldı? - Hangi bölgede ne kadar petrol var?

TAKİP ET

Dünya savaşları, sürekli Orta Doğu'da yoğunlaşıyor. Orta Doğu aynı zamanda, dünya petrol zengin bir bölge. Bir diğer ifadeyle, savaşların ardında 'PETROL' yatıyor. Peki, petrolün ne kadar ömrü kaldı? Ya da, dünyanın diğer bölgelerinde petrol olmasına rağmen Orta Doğu niye bu kadar önemli?

Dünya savaşları, sürekli Orta Doğu'da yoğunlaşıyor. Ortadoğu aynı zamanda, dünya petrol zengin bir bölge. Bir diğer ifadeyle, savaşların ardında 'PETROL' yatıyor. Peki, petrolün ne kadar ömrü kaldı? Ya da, dünyanın diğer bölgelerinde petrol olmasına rağmen Orta Doğu niye bu kadar önemli?

 

ayrıntılar...

Petrolün ne kadar ömrü kaldı?... Dünya savaşları, sürekli Orta Doğu'da yoğunlaşıyor. Orta Doğu aynı zamanda, dünya petrol zengin bir bölge. Bir diğer ifadeyle, savaşların ardında 'PETROL' yatıyor. Peki, petrolün ne kadar ömrü kaldı? Ya da, dünyanın diğer bölgelerinde petrol olmasına rağmen Ortadoğu niye bu kadar önemli?

 

Orta Doğu petrolünün ömrü 95 yıl!

Amerika (Kuzey ve Avrupa) petrolünün ömrü 22-24 yıl!

Orta Doğu, hem dünya petrol rezervleri ve hemde dünya petrol rezerv ömrü bakımından dünyanın en önemli bölgesi. Tabi bu zenginlik, petrol fakiri ya da petrolü azalan batılı ülkeler için Orta Doğu'yu her zaman ilgi odağı yaptı. Ve batılı ülkelerin bu petrolleri sahip olmak için tercih ettiği yöntemlerin başında da 'savaşlar, iç huzursuzluklar' geliyor. Peki, Orta Doğu başta olmak üzere dünya petrollerinin rezerv ömrü kaç yıldır?

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nun hazırladığı Sektör Raporu'na (2022) göre, Ortadoğu bölgesindeki petrolllerin ömrü 95 yıl. Buna karşın, Orta Doğu'daki karışıklıkların baş mimarı Amerika'nın (Kuzey Amerika ve Avrupa) petrollerini kalan ömrü ise, 22 - 24 yıl. 

Aynı şekilde Orta Doğu, petrol rezervi zengini bir bölge. Toplam 872 milyar varil rezerv ile dünyada açık ara önde; Orta Doğu, dünya petrol rezervleri bakımından. Buna karşın Kuzey Amerika ve Avrupa bölgesi petrolleri rezerv miktarı ise 121 - 130 milyar varil. 

 

- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Sektör Raporu'da, dünya petrol ömrü ve rezevrleri ile ilgili önemli tespitlere yer veriyor. TPAO'nun sektör tespitlerini, aşağıda okuyabilirsiniz. 

 

''Küresel Petrol Rezervlerinin Ömrü''

TPAO Sektör Raporu: “Petrol Rezerv Ömrü” mevcut teknolojilerle ekonomik olarak üretilebilen ispatlanmış petrol miktarının, mevcut üretime bölünmesiyle (rezerv/üretim) elde edilen bir değerdir. Dünya petrol rezerv miktarı, teknolojik gelişmeler ile birlikte yükselmektedir. 2022 yıl sonu itibarıyla dünya ham petrol rezerv miktarı 1,56 trilyon varil, ham petrol üretimi de 93,8 milyon v/g olarak kaydedilirken, 2022 yılı sonunda petrol için küresel rezerv ömrü yaklaşık olarak 59 yıl olarak hesaplanmaktadır. 2020 yılında hesaplandığında yaklaşık olarak 54 yıl olan küresel rezerv ömrünün artmasında CV-19 salgını ve jeopolitik gelişmelere bağlı olarak düşen üretim etkili olmuştur. Rezerv miktarları incelendiğinde Orta Doğu birinci, Orta ve Güney Amerika ikinci, Avrupa ve Avrasya ise üçüncü sırada yer almaktadır.''

''Yukarıdaki genel tanım doğrultusunda ortaya konulan 59 yıllık “petrol rezerv ömrü” ifadesinde, söz konusu “ömür” 2022 için ispatlanmış olan miktarların, mevcut teknolojilerle ekonomik olarak üretimi esas alınarak hesaplanmıştır. Oysa yeni keşiflerle yeni rezervlerin devreye girmesi, gelişen teknoloji sayesinde daha ekonomik olarak üretilebilecek mevcut kaynaklar ve bu ömrün talebe de bağlı olarak değişebileceği dikkate alınmalıdır.''

 

Petrolde,

''en FAZLA rezerv ve UZUN ömür'' Orta Doğu'da var!

- Kaynak: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Sektör Raporu 2022.

 

(petrol rezervleri - petrolün ömrü)

dünya petrol rezervleri petrolün ömrü kaç yıl orta doğu petrolünün ömrü ne kadar