Doğal gazla elektrik üretimi...

TAKİP ET

Uzun bir aradan sonra doğal gazla elektrik üretimi rekor kırmaya başladı. Dün (13 Eylül 2020 Pazar) Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 33’ü doğal gazla elektrik üreten santrallerde üretildi. Elektrik üretiminde yüzde 23 pay ile ithal kömür santralleri ikinci sırada ve yüzde 11 pay ile de yerli kaynak rüzgar üçüncü sırada yer aldı.

DOĞAL GAZ SANTRALLERİ ÜRETİME GEÇMEYE BAŞLADI!

Önceki yıllarda doğal gazın elektrik üretimindeki payı, Türkiye toplam elektrik üretiminin yarısını (Yüzde 50-5) geçmişti. Ancak son dönemde, HES’lerin çalıştırılmasıyla doğal gazın elektrik üretimindeki payı yüzde 10’lara gerilemişti. Ancak, son günlerde Türkiye’de havaların aşırı sıcak gitmesi ve yağmurların azalması, yeniden gaz santrallerinin devreye alınmasına neden oldu.

333 DOĞAL GAZ SANTRALİ VAR

Öte yandan Türkiye’de halen kurulu 333 doğal gaz çevrim santrali var. Bu santrallerin toplam kurulu gücü ise, 25.617,7 megawat (MW). Doğal gaz santrallerinin üretimdeki payı yüzde 10’lara düşünce çok sayıda santral üretimi durdurmuş ve zarar açıklamıştı. Son dönemde bu santrallerde elektrik üretiminin artışa geçmesi, santrallere rahat nefes aldırmış oldu ((Veriler için kaynak: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), TEİAŞ Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS).

KAYNAKLARA GÖRE TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİ!

ENERJİ EKONOMİSİ 

doğal gazla elektrik üretimi