BOTAŞ - Yeni doğal gaz tarifelerini açıkladı!

TAKİP ET

Kamu şirketi BOTAŞ, Nisan 2022 dönemi için geçerli doğal gaz fiyatlarını açıkladı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Nisan 2022 dönemi için geçerli doğal gaz fiyatlarını açıkladı. Doğalgaza konutlar için yüzde 35 ve elektrik santralleri için kullanılan doğal gaza da yüzde 44,30, elektrik dışı kullanıma da yüzde 50 zam geldi.

,
İşte yeni doğal gaz fiyatları açıklaması...

BOTAŞ açıkladı

BİLGİ

Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?


Doğal gaz fiyatları, ithalat fiyatı ve nihai abonelere satış fiyatı olarak iki şekilde belirleniyor. 
 

Dış Alım

Doğal Alım Fiyatları (İthalat), ikili anlaşmalarda (Doğal gaz alıcı ve Doğal gaz satıcısı şirket - ülke) yer verilen Doğal Gaz Fiyat Formülüne göre belirleniyor (Not: Doğal gaz anlaşmalarında yer alan fiyat ve formül gizli olup, şirketler zaman zaman kamuoyuna genel hatlarıyla fiyat konusunda açıklama yapıyorlar (Habere konu fiyat bilgisi, bu açıklamalar kapsamında hazırlanmıştır):

Buna göre doğal Gaz alım Fiyatı, 3'er aylık dönemler halinde belirleniyor. Fiyatın yeni belirlendiği dönemden önceki 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyatları, yeni fiyat için ana balirleyici oluyor. Ayrıca formülde; doğal gazın güncel alım fiyatı, anlaşmanın yapıldığı dönemdeki fiyatlar gibi etkenlerde yeni fiyatın belirlenmesinde etkili ve dikkate alınan diğer unsurlar.
Ancak; doğal gaz ithalatçısı şirketler, doğal gazı iç pazara satarken anlaşmalarda yer alan birim fiyata; iletim, depolama, gazlaştırma gibi maliyetler ve kar eklemesi yapıyor. 
 

İç Satış

İç pazarda ise doğal gaz satış fiyatı kısaca; doğal gaz dağıtım şirketlerinin ithalatçı şirketlerin fiyatları üzerine (Kamu - özel), sistem kullanım bedeli ve vergiler eklenerek nihai abone fiyatını belirleyip satıyor. Doğal gaz ithal ürün olduğundan fiyat, iç piyasadaki enflasyon ve döviz kuru hareketlerinden de (Aşağı ya da yukarı yönlü) anında etkiliyor.

Öte yandan Türkiye iç pazarı için doğal gaz satış fiyatları (Nihai tüketiciye satış fiyatı), girdi maliyetlerine göre har ay yeniden belirlenip kamuoyuna açıklanıyor.


ENERJİ EKONOMİSİ

Nisan ayı doğal gaz fiyatları yeni doğal gaz fiyatları doğal gaz fiyatları