2023 Doğal gaz krizi nasıl önlenir? EIA yeni RAPOR açıkladı!

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB), 2023'te neredeyse 30 milyar metreküp doğal gaz açığıyla karşı karşıya kalacak. Ancak, enerji verimliliğini artırmaya, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya, ısı pompaları kurmaya, enerji tasarrufunu teşvik etmeye yönelik daha güçlü çabalarla bu boşluk kapatılabilir ve kıtlık riski önlenebilir IEA bugün yayınladığı yeni bir raporda, gaz arzını artırdığını söylüyor.

Doğal gaz krizine karşı çözüm önerileri:

- Isı pompaları kurmak.

- Enerji verimliliğini artırmak.

- Enerji tasarrufunu teşvik etmek.

- Yenilenebilir enerji kaynaklarını kaullanmak. 

 

AYRINTILAR...

Avrupa Birliği 2023 Doğal gaz Krizinden nasıl Kurtulabilir? Raporu

IEA (Uluslararası Enerji Ajansı)

 

Doğal gaz - 2023'ün Avrupa için daha da çetin olacak!

Avrupa Birliği 2023 Doğal gaz Krizinden nasıl Kurtulabilir? Raporu, Avrupa'nın Rus gaz kaynaklarına bağımlılığı azaltma ve gaz depolamasını doldurma konusunda 2022'de halihazırda kaydedilen etkileyici ilerlemeyi geliştirmek için alabileceği bir dizi pratik eylemi ortaya koyuyor. Bu kıştan önce Rapor, 2023'ün Avrupa için daha da çetin bir sınav olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü Rusya'nın arzı daha da düşebilir, küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzı - özellikle Çin'in LNG talebi yeniden artarsa ​​- ve mevsim dışı derecede ılıman sıcaklıklar görülürse, sıkışık olacaktır. Avrupa kışının başlangıcında sürmesi garanti edilmez.

 

Dr. Fatih Birol

IEA İcra Direktörü

Raporu Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte bugün Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında açıklayan IEA İcra Direktörü Dr. Fatih Birol , 13 Aralık'ta yapılacak AB Enerji Bakanları Olağanüstü Toplantısı ve 15 Aralık'ta yapılacak Avrupa Konseyi Toplantısı öncesinde açıkladı.

 

Rusya'nın enerji şantajına karşı koymayı başardık

Rusya'nın enerji şantajına karşı koymayı başardık. REPowerEU planımızla, 300 milyar Euro'ya varan yatırım seferberliği ile Rus gazına olan talebi yıl sonuna kadar üçte iki oranında azaltma planımız var. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tüm bunların sonucu olarak bu kış için güvendeyiz” dedi . "Bu yüzden şimdi odak noktamızı 2023'e ve gelecek kışa çeviriyoruz. Bunun için Avrupa'nın, uluslararası erişimden ortak gaz alımına, yenilenebilir enerji kaynaklarının ölçeklendirilmesine ve hızlandırılmasına ve talebin azaltılmasına kadar çeşitli alanlarda çabalarını artırması gerekiyor.”

 

IEA İcra Direktörü Fatih Birol: "Avrupa Birliği, Rusya'nın doğal gaz arzına bağımlılığı azaltmada önemli ilerleme kaydetti: Ancak henüz tehlike bölgesinden çıkmış değil"

“AB ülkelerinin bu kış öncesinde depolama sahalarını doldurmasına izin veren koşulların çoğu 2023'te pekala tekrarlanmayabilir. IEA'nın yeni analizi, enerji verimliliği, yenilenebilir kaynaklar, ısı pompaları ve basit enerji tasarrufu eylemleri üzerinde daha güçlü bir baskının hayati önem taşıdığını gösteriyor. Gelecek yıl kıtlık riskini ve daha fazla kötü fiyat artışı riskini ortadan kaldırmak için.”

Avrupa hükümetleri ve işletmelerinin enerji krizine karşı 2022 yılı boyunca aldığı önlemler ve büyük fiyat artışlarının neden olduğu talep tahribatı sonucunda, AB depolama sahalarındaki gaz miktarı 2022 yılında beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde gerçekleşti. Aralık başı, kışa girerken önemli bir tampon sağlıyor. Tüketici eylemleri, artan Rus dışı gaz arzı ve ılıman hava koşulları da 2022'de Rusya teslimatlarındaki düşüşü telafi etmeye yardımcı oldu.

AB hükümetleri tarafından enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve ısı pompaları konusunda hâlihazırda alınmış olan önlemler, 2023 yılında potansiyel gaz arz-talep açığının boyutunun azaltılmasına yardımcı olacaktır. Tüm bunlara rağmen, rapora göre, Rusya'dan gaz sevkiyatının sıfıra düştüğü ve Çin'in LNG ithalatının 2021 seviyelerine yükseldiği bir senaryoda, AB'nin potansiyel doğal gaz arz-talep açığı 2023'te 27 milyar metreküpe ulaşabilir.

Raporun analizi, bu açığın enerji verimliliği, yenilenebilir kaynaklar, ısı pompaları, enerji tasarrufu ve gaz tedariki konularında ek adımlarla kapatılabileceğini gösteriyor.

Rapor, enerji verimliliğinde daha hızlı iyileştirmeleri teşvik etmek için, mevcut programların genişletilmesini ve ev tadilatları ile verimli cihazların ve aydınlatmanın benimsenmesine yönelik destek önlemlerinin artırılmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, daha akıllı teknolojilerin kullanılmasını ve endüstride gazdan elektriğe geçişin teşvik edilmesini tavsiye ediyor.

Rapor, yenilenebilir enerji kaynaklarına izin verilmesini hızlandırmak için idari kaynakların eklenmesini ve prosedürlerin basitleştirilmesini öneriyor. Ayrıca ısı pompaları için daha fazla mali destek ve elektrifikasyonu cezalandıran vergi yasalarında değişiklikler öneriyor. Ayrıca, tüketicilerin enerji tüketimlerini kısmalarını sağlamak için daha fazla ve daha iyi kampanyalar yapılması çağrısında bulunuyor ve çok çeşitli ülkelerden en iyi uygulamalar olarak hizmet edebilecek çeşitli programların ayrıntılarını veriyor.

Arz tarafında, rapor, Avrupa'nın daha fazla doğal gaz ithal etme seçenekleri sınırlı olmakla birlikte, şu anda alevlenmekte olan gazı ele geçirerek ihracatı artırabilecek yedek ihracat kapasitesine sahip bir avuç ülke olduğunu söylüyor. Rapor aynı zamanda düşük emisyonlu biyogaz üretimini artırma fırsatlarını da detaylandırıyor.

 

Raporun tamamını okumak için  tıklayın...

 

Enerji Ekonomisi

doğal gaz krizi AB hükümetleri Avrupa hükümetleri Ruz gaz kaynakları IEA Uluslararası Enerji Ajansı kriz nasıl önlenir doğalgaz krizi AB doğalgaz krizi