Yenilenmiş ürünler - Yenileme Merkezi
Enerji çalışan ve işverenleri, 'yenilenmiş ürünler' son dönemde daha çok hayatımızda yer almaya başladı. Peki, yenilenmiş ürün nedir? yenilenmiş ürün alma-satma şartları nelerdir? Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü hazırladı.
Ticaret Bakanlığı
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER...
Bakanlıkça yetkilendirilmiş yenileme merkezleri
- Bakanlıkça yetkilendirilmiş yenileme merkezleri tarafından yenilerek sertifikalandırıldıktan sonra tüketiciye satılan kullanılmış ürünler, yenilenmiş üründür. Halihazırda cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar, akıllı saatler, oyun konsolları ve modemler yenilenerek satışa sunulabilmektedir. Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların yenilenebilmesi için en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiğinin bulunması ve Dijital Türkiye Portalı (e-Devlet) üzerinden malın “Beyaz Liste”de olup olmadığının kontrol edilmesi zorunludur.
Yetkili alıcı
- Yetkili alıcı kendisine teslim edilen veya ulaşan kullanılmış malın değerleme işlemini en geç 3 iş günü içinde sonuçlandırır. Tüketicinin değerlemeyi kabul etmesi halinde onayını yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile alır. Ödeme ise tüketicinin onayının alınması ile yapılır. Eğer tüketici kullanılmış malını satıp yeni bir ürün alacaksa bu ödeme yeni ürünün fiyatı üzerinden indirim şeklinde de yapılabilir.
Yenileme merkezi
- Yenileme merkezi, Bakanlığın veya Türk Standardları Enstitüsünün belirlediği düzenleme veya standartlara uygun şekilde yeniler. Yenileme merkezi, yenileme işlemini yaparken; onarım veya parça değişikliği gerekiyorsa bu onarım ve değişikliği yapılmasını, önceki kullanıcıya ait kişisel veriler dâhil tüm bilgilerin yok edilmesini, fabrika ayarlarına getirilmesini, performansının ve tüm fonksiyonlarının gerektiği gibi çalıştığının test edilmesini sağlar. Yenilenmiş ürünler ambalajında, etiketinde, reklam ve ilanlarında tüketicinin kolaylıkla algılayabileceği bir şekilde, “yenilenmiş ürün” ibaresine ve yenileme merkezinin bilgisine yer verilerek hologramlı sertifika formu ve karekodlu olarak satışa sunulmalıdır.
Yetkili satıcı
- Yetkili satıcı yenilenmiş ürünü satarken yenilenmiş ürüne ilişkin yapılan işlemler, değiştirilen parçalar ve garantiyle ilgili hususlar hakkında tüketiciyi bilgilendirir. Yenilenmiş ürünler, asgari 1 yıl yenilenmiş ürün garantisi ile ve ürüne ait tanıtma ve kullanma kılavuzu ile satılmak zorundadır.
Yenilenmiş ürün garantisi
- Yenilenmiş ürün garantisi kapsamında malın onarımı, değişimi, ödenen bedelin iadesi, ya da bedel indirimi hakları kullanılabilir. Değişim veya onarım hakkının kullanılması durumunda bu talebin 20 iş günü içerisinde yerine getirilmesi zorunludur. Satın alınan malın bedelinin iadesi veya bedelden indirim talepleri ise derhal yerine getirilmelidir.
Yenilenmiş Ürünlerle ilgili uyuşmazlıklar
- Yenilenmiş Ürünlerle ilgili uyuşmazlıkların çözümünde uyuşmazlığın parasal değerine göre; İllerde “Ticaret İl Müdürlüğü” ilçelerde “Kaymakamlık” bünyesinde oluşturulan “Tüketici Hakem Heyetleri” ile adliyelerde bulunan “Tüketici Mahkemelerine” başvuru yaparak haklarımızı kullanmamız mümkündür.
Alışveriş yapılan firma
- Alışveriş yapılan firmaya ilişkin şikâyetlerinizi de bulunduğunuz yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilirsiniz.
enerji tüketici haberleri - enerji ekonomisi