- DSİ (Devlet Su İşleri Genel) Müdürlüğü,
hazırladı!
- Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), inşa ettiği evsel atık su arıtma tesislerinde arıtılan suların, başta sulama olmak üzere çeşitli maksatlarla kullanımını ilke edinen bir yaklaşım izliyor.
- Böylece hem su havzaları korunuyor hem çevre kirliliğinin önüne geçiliyor hem de ilave bir su arzı elde ediliyor.
- Bu maksatla inşa edilen Afyonkarahisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 44 bin metreküplük arıtma kapasitesi ile 9 bin 50 dekarlık bir sahanın sulanmasını sağlıyor.
- Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atık Su Arıtma Sulaması kapsamında arıtılan suları, sulama suyu niteliğine ulaştıracak bir dezenfeksiyon ünitesi inşa edildi. Bu ünitede bir dizi işlemden geçirilip arzulanan kaliteye getirilen su, pompa istasyonu vasıtasıyla tarım arazilerine iletiliyor.
- Sulanacak arazilerin atık su arıtma tesisine göre daha üst kotlarda yer alması sebebiyle inşa edilen pompa istasyonun ihtiyaç duyduğu enerji ise proje kapsamında tesis edilen 1,6 MW gücündeki güneş enerjisi santrali ile karşılanıyor.
- Atık su sulaması alanında ülkemizde hayata geçirilen ilk örnekler arasında yer alan bu tesis, sulanan arazi miktarı bakımından da en büyük proje konumunda bulunuyor.
- İlave bir su arzı olarak tarımsal faaliyetlere katkı sağlayan arıtılmış atık sular, muhtevasında bulundurdukları ve aynı zamanda tarımsal faaliyetlerde gübre olarak kullanılan azot ve fosfor içeriğinden dolayı tarımsal verimin artmasına ilave bir katkı da sunuyor.
atık su dönüşümü- enerjitv