Rüzgar enerjisi nedir? ya da Rüzgar enerjisi ne demek? Türkiye'de elektrik üreten kaç rüzgar enerjisi santrali (RES) vardır? Rüzgar enerjisi ile ilgili tanımlar nelerdir?
Rüzgar enerjisi nedir?
Rüzgar enerjisi: 'Rüzgar en basit anlamda hareket halindeki havadır. Rüzgâr oluşumunun sebebi, Güneş’ten gelen enerjinin, yerküreyi eşit biçimde ısıtmamasıdır. Dünya’nın farklı yerleri farklı miktarlarda ısındıkça hava durmadan yer değiştirir ve rüzgârlar oluşur. Güneş Dünya’yı ısıtmaya devam ettikçe, rüzgârlar da esmeye devam edecek. Bu yüzden rüzgâr yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.'355 RES var
Türkiye'de elektrik üreten toplam 355 adet Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) var. Bu santrallerin toplam kurulu gücü ise 10,6 bin MW (Megawat). Türkiye toplam kurulu gücü ise 99,8 nin MW (31.12.20221 itibariyle).Elektrik üreten kaç Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) var?
Rüzgar Enerjisi Santral (RES) Sayısı (Adet) | 355 |
Rüzgar Enerjisi Toplam Kurulu Güç (MW) | 10.607 |
Lisanslı RES sayısı (Adet) | 272 |
Lisanssız RES sayısı (Adet) | 83 |
Rüzgar enerjisinin özellikleri
'Rüzgarın özellikleri, yerel coğrafi farklılıklar ve yeryüzünün homojen olmayan ısınmasına bağlı olarak, zamansal ve yöresel değişiklik gösterir. Rüzgâr hız ve yön olmak üzere iki parametre ile ifade edilir. Rüzgâr hızı yükseklikle artar ve teorik gücü de hızının küpü ile orantılı olarak değişir.'Rüzgar enerjisinin avantajları!
- Yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağıdır, çevre dostudur.
- Tükenme ve zamanla fiyatının artma riski yoktur.
- Maliyeti günümüz güç santralleriyle rekabet edebilecek düzeye gelmiştir.
- Bakım ve işletme maliyetleri düşüktür.
- Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir.
- İşletmeye alınması kısa bir sürede gerçekleşebilir.
Rüzgarla ilgili tanımlar!
Rüzgar türbini nedir?'Rüzgar türbinleri dönüş eksenlerinin doğrultusuna göre yatay eksenli veya düşey eksenli olarak imal edilirler. Bu tiplerden en fazla kullanılanı yatay eksenli rüzgar türbinleridir.''Rüzgar türbinleri, elektrik enerjisi üretimine ancak belirli bir rüzgâr hızında başlayabilmektedir. Bir rüzgâr türbini cut-in ve cut-out rüzgâr hızları arasında enerji üretimini gerçekleştirir. Modern rüzgar türbinlerinin cut-in hızları 2-4 m/s, nominal hızları 10-15 m/s ve cut out hızları ise 25-35 m/s arasındadır. Her bir rüzgâr türbini için belirlenmiş bir rüzgâr hızında, sistemden elde edilen güç en büyük değere ulaşır. Bu en büyük güce nominal güç ve bu rüzgar hızına nominal hız adı verilmektedir. Sistemin hasar görmemesi için belirli bir rüzgâr hızından sonra rüzgâr türbinlerinin stop konumuna geçmesi otomatik olarak sağlanır. Bu maksimum hıza sistemin cut-out hızı adı verilmektedir.'
YEK Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ne demek?
YEK Destekleme Mekanizması (YEKDEM): '(İlgili) Yönetmelik kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren üretim lisansı sahibi tüzel kişilerin bizzat ve LÜY kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan kişilerin bölgelerinde bulundukları görevli tedarik şirketleri aracılığıyla faydalanabileceği fiyatlar, süreler (Ek ibare:RG-9/5/2021-31479) , miktarlar ve bunlara yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları içeren destekleme mekanizması'Rüzgar Enerjisi Santrali (RES): 'Rüzgar enerjisine dayalıelektrik üretim tesisi ile yardımcı tesisler'
Rüzgar Gücü Çözümleyicisi (RGÇ): 'Rüzgar enerjisisantrallerinin anlık elektriksel büyüklüklerini ölçebilen cihaz'
RİTM: 'Rüzgar Gücü İzleme ve Tahmin Merkezi'
Scada: 'Yönetsel kontrol ve veri edinimi sistemi.'
Rüzgar ölçümü: 'Asgari olarak rüzgar hızı ve yönü ölçümlerini ihtiva eden meteorolojik ölçümler'.
Birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisi: 'Birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisini, birleşik elektrik üretim tesisini, destekleyici kaynaklı elektrik üretim tesisini ve birlikte yakmalı elektrik üretim tesisi'.
Birleşik elektrik üretim tesisi: 'Şebekeye aynı bağlantı noktasından bağlanan birden fazla enerji kaynağından elektrik üretmek amacı ile kurulan tek bir elektrik üretim tesisi'.
Birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi: 'Şebekeye aynı bağlantı noktasından bağlanan tamamı yenilenebilir birden fazla enerji kaynağından elektrik üretmek amacı ile kurulan tek bir elektrik üretim tesisi'.
Birlikte yakmalı elektrik üretim tesisi: 'Yenilenebilir enerji kaynakları dışındaki kaynakların kullanıldığı elektrik üretim tesislerinde, ana kaynak yanında yenilenebilir yardımcı kaynağın aynı tesiste yakıldığı tek bir elektrik üretim tesisi'.
Kaynaklar: ETKB, TEİAŞ