Rosatom Rusya dışındaki ilk rüzgâr enerjisi projesini başlattı!
Kırgızistan’ın Issık Gölü bölgesindeki Kok Moinok-Pervoye kasabası yakınlarında Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un yurtdışındaki 10 MW kapasiteli ilk rüzgâr santralinin inşası (RES) için kapsül yerleştirme töreni düzenlendi.
Halihazırda rüzgâr ölçümlerinin yapıldığı sahada çiftliğin inşasına 2025 yılında başlanması planlanıyor. Tesisin 2026 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.
Kırgızistan Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Akılbek Caparov, konuyla ilgili olarak şunları belirtti: “Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve yeşil ekonomi gibi önemli konuları Birleşmiş Milletler kürsüsünde gündeme getirmişti. O dönemde, bu girişimler birçok kişiye gerekli kaynaklardan yoksun bir hayal gibi görünüyordu. Ancak tüm bu şüphelere rağmen, bugün bu girişimleri hayata geçirmeye başladık ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için önemli bir adım attık. Kırgızistan, yenilenebilir enerji potansiyeli bakımından büyük bir avantaja sahip olmasına rağmen, rüzgâr, güneş ve biyogaz enerjilerinden yeterince yararlanmıyordu. Ülkemizde yılda 300’ü aşkın gün güneşli geçiyor ve buradaki rüzgârın gücü halk efsanelerine ilham veriyordu. Şimdi Issık Gölü kıyısındaki Kok-Moinok kasabasında 100 megavat kapasiteli bir rüzgâr enerjisi santralinin inşasına başlanıyor.”
Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk da kurulacak rüzgâr çiftliği için kapsülün yerleştirilmesinin Kırgızistan’da yeni bir temiz enerji sektörünün oluşturulması yönünde atılmış bir başka adımı teşkil ettiğini belirtti. Overçuk, yeni enerji kapasitelerinin yaratılmasının Issık Gölü bölgesinin ve bir bütün olarak Kırgızistan’ın sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağına olan inancını dile getirdi.
Rosatom Yenilenebilir Enerji A.Ş. Genel Müdürü Grigory Nazarov, “Bugün bu sahada sadece ilk rüzgâr santralinin inşası için bir kapsülü yerleştirmekle kalmıyor, Kırgızistan ile yakın iş birliğimizin temelini de atıyoruz. Kırgızistan yönetimine ve Kırgızistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı’na projenin hayata geçirilmesi aşamasında verdikleri destek için minnettarım. İş birliğimizin daha da güçleneceğinden eminim” dedi.
Proje, Rusya ve Kırgızistan’ın ortak çabalarıyla hayata geçiriliyor. Rüzgâr enerjisi santralinin inşası ve temiz rüzgâr enerjisinin kullanımı ile yenilenemeyen enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılması ve küresel pazarlarda da olmak üzere daha iyi rekabet koşullarının yaratılması amaçlanıyor.
BİLGİ
Rosatom’un rüzgâr enerjisi bölümü
''Rosatom’un rüzgâr enerjisi bölümü, Eylül 2017’de kuruldu. Şirket, tasarım ve inşaattan enerji mühendisliğine ve rüzgâr enerjisi santrallerinin işletilmesine kadar rüzgâr enerjisi teknolojisindeki temel uzmanlık alanlarının yönetimi konusunda faaliyet gösteriyor. 1 GW’tan fazla rüzgâr enerjisi kapasitesi devreye alınmış durumda. Rosatom, 2027 yılına kadar yaklaşık 1,7 GW kapasiteye sahip rüzgâr enerjisi santralini devreye alacak.
Rusya, dost ülkelerle iş birliğine odaklanarak uluslararası ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli olarak geliştiriyor. Dış kısıtlamalara rağmen, ülke ekonomisi ihracat potansiyelini artırmakta ve dünyanın dört bir yanına mal, hizmet ve hammadde tedarik etmektedir. Büyük yabancı enerji projelerinin uygulanmasına devam ediliyor. Rosatom ve işletmeleri bu çalışmalarda aktif rol alıyor.''
- Kırgızistan’ın Issık Gölü bölgesindeki Kok Moinok-Pervoye kasabası yakınlarında Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un yurtdışındaki 10 MW kapasiteli ilk rüzgâr santralinin inşası için kapsül yerleştirme töreni düzenlendi.
res yatırımları - enerji ekonomisi