Enerji Ekonomisi - Doğru lastik seçimi, yolculukta geçen kaliteli zaman dilimi anlamını taşıyor. Dünyanın lider lastik üreticilerinden Goodyear, hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü, karlı, çamurlu, buzlu ve donmuş zeminlerde, daha iyi çekiş, yol tutuşu ve direksiyon hâkimiyeti sağlayan kış lastikleri kullanılmasını öneriyor. Sürücülerin araç hakimiyetini arttırmaları, daha iyi ve güvenli yol tutuşuna sahip olabilmeleri için özel olarak geliştirilmiş hamur ve desen özelliklerine sahip kış lastiklerini tanımak ve doğru seçim yapmak da büyük önem arz ediyor.Yaz lastiklerinin hamurları, düşük sıcaklıklarda sertleşerek yola tutunma kabiliyetlerini kısmen kaybederler. Bu da bazı güvenlik zaafiyetlerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu nedenle +7 derecenin altındaki sıcaklık değerlerinde
kış lastiği kullanmak güvenlik açısından tercih değil, zorunluluk olarak öne çıkmaktadır. Özel olarak formüle edilmiş kauçuk ve kış koşullarına uygun sırt desenine sahip kış lastikleri, aracınızı buzlu ve karlı zeminlerde kontrol etmenizi kolaylaştırır. Kış lastiklerinin sırt blokları daha geniştir ve sırt deseninde kışın yolda, tepelerde ve keskin virajlarda yol tutuşu için lastiğe ekstra kavrama gücü veren ve kar birikimini önleyen ekstra kanallar bulunur. Bazı kış lastiklerinde ekstra güçlü yol tutuşu için küçük çiviler de yer alır. Bunlar kış boyunca zorlu koşulları yaşayan bölgelerde çok önemlidir.Goodyear Lastikleri T.A.Ş Tüketici Lastikleri İş Birimi Direktörü Ertan San, kış lastiği kullanımının önemine vurgu yaparak; “Goodyear olarak farklı performans özelliklerine sahip, farklı yol ve yük şartları için tasarlanmış araçların beklentilerine uygun olarak otomobil, SUV ve hafif ticari araçlar için kış lastikleri üretiyoruz. Goodyear’ın yenilikçi ve üstün teknolojiye sahip, farklı araç tiplerine göre geliştirdiği kış lastikleri sunduğu mükemmel yol tutuşu ve yüksek sürüş hakimiyeti sayesinde sürücülerin soğuk havalarda gönül rahatlığıyla yola çıkmalarına olanak sağlıyor. Kış lastiklerinde kullanılan özel kauçuk, zorlu kış koşullarında çok daha iyi yol tutuş, daha kısa fren mesafesi sunuyor. Bu da tüketiciler için çok daha güvenli sürüş performansı anlamını taşıyor Sürücülere sadece kar yağışı olduğunda değil, hava sıcaklığının +7 °C’nin altına düştüğü tüm bölgelerde yol güvenliği için kış lastikleri kullanılmasını önemle tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
Kış lastiği seçerken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
Türkiye’de belli şehirlerdeki ticari araçlarda ve şehirler arası yük ve insan taşımacılığı yapan araçlarda 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu bulunuyor. Kış kullanımına uygun kış lastiklerini yanaklarında bulunan M + S veya 3PMSF işaretlemelerinden tanıyabilirsiniz. AB lastik etiketi, güvenlik ve çevre özellikleri konusunda bilgi verir ve tüm lastiklerde bu etiketten bulunur. Ancak, bu etiketler kış performansı özelliklerini kapsamaz. Dolayısıyla lastikler hakkındaki detayli bilgiyi bayinize sorabileceğiniz gibi bazı bağımsız lastik testlerinin sonuçlarını da inceleyebilirsiniz.
-Aynı desene sahip 4 kış lastiği kullanın
Her kış lastiği aynı değildir. Kış lastikleri bünyesinde farklı teknik özellikleri barındırabilir. En iyi performans için aynı markanın aynı desene sahip 4 kış lastiğini kullanın.
-Araç üreticisi tarafından önerilen ebatları tercih edin
Araç üreticisi tarafından önerilen ebatların kullanılması kış lastiği seçerken de büyük önem taşımaktadır. Araç üzerindeki orijinal lastiğin yük, hız endeksleri gibi kriterlere sadık kalınacak şekilde kış lastiği seçilmesi de dikkat edilmesi gereken bir başka faktör olarak öne çıkmaktadır.
-Lastik basıncını kontrol edin
Hava sıcaklığı kış lastiklerinin basıncını etkileyebilir. Kış lastiklerine geçtiğinizde de, lastik basıncını ayda en az iki kere ve lastikler soğukken kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
lastik basıncı araç üreticisi tarafından önerilen değerde olmalıdır. Önerilen değerler, sürücü koltuğu iç kısmında, yakıt kapağında ya da aracınızın kullanım kılavuzunda yer almaktadır. Karlı ve buzlu zeminlerde düşük hava basıncına sahip yaz lastiği kullanımı yol güvenliği bakımından oldukça tehlikedir.
-Diş derinliğine önem verin
Lastiklerin diş derinliğini düzenli olarak kontrol edilmelidir. Güvenli sürüş için diş derinliğinin önemi büyüktür, yasal olarak diş derinliği 1,6 mm altına inmemelidir. Ancak bu güvenlik sınırı değildir, lastiklerin kullanım ömrünü etkileyebilecek diğer faktörler de göz önünde bulundurularak doğru zaman geldiğinde lastikler değiştirilmelidir.