Atık ısı geri kazanım alanında yerli teknolojinin öncü markası MİMSAN Enerji, ileri teknoloji “atık ısı geri kazanım sistemleri” ile fabrikaların Yeşil Mutabakat’a uyum sürecini desteklemeye devam ediyor. MİMSAN Enerji son olarak, Marmara Çimento’nun Düzce tesisine kurulumunu gerçekleştirdiği atık ısı geri kazanım sistemini devreye aldı.
Marmara Çimento’nun Düzce tesislerine kurulumunu gerçekleştirdiğimiz atık ısı geri kazanım sistemi ile işletmeye, önemli kazanımlar sağladık. Enerji, çimento üretim maliyeti içerisinde yüzde 60 – 70 oranında pay alıyor. Üstelik termal enerjinin büyük bir kısmı atık gazlar vasıtasıyla atmosfere atılıyor. İşletmede üretilen ısının ancak belli bir bölümü prosesin gerçekleşmesinde kullanılabiliyor. Geriye kalan atık ısıyı, geri kazanım sistemleri ile elektrik enerjisine veya diğer enerji türlerine dönüştürmek mümkün. Marmara Çimento’ya kurulan sistemde, klinker soğutma ünitelerine entegre edilen atık ısı kazanı vasıtasıyla kızgın buhar üretiyoruz. Üretilen kızgın buharı, türbine gönderip elektrik enerjisi üretiyoruz.“Termal enerjinin büyük bir kısmı, atık gazlar vasıtasıyla atmosfere atılıyor”
Marmara Çimento’nun Düzce tesisine kurulumunu gerçekleştirdiğimiz atık ısı geri kazanım sistemi ile yılda 53.000 MWh elektrik üretimi gerçekleştirilerek, işletmenin yıllık enerji tüketiminin yüzde 32’si karşılanacak. Böylece işletmenin enerji maliyetinde de önemli oranlarda tasarruf sağlanmış olacak. Bu proje ile aynı zamanda işletmenin fosil kaynaklı yakıt tüketimi azaltılarak, karbon ayak izi düşürülecek ve Yeşil Mutabakat’a uyum süreci desteklenecek.” dedi.(enerji haberleri - enerji ekonomisi)İşletmenin yıllık elektrik tüketiminin yüzde 32’sini karşılayacak