Orman Kanunu 16ıncı Maddesi ile ilgili uygulama yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelik kapsamında, yenilenebilir enerji lisanssız üretimi de var. Yeni yönetmelik Resmi Gazete de yayınlandı (24 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete).
ayrıntılar...
ORMAN KANUNUNUN 16 NCI MADDESİNİN UYGULANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK!
Tarım ve Orman Bakanlığı
Müracaat
MADDE 4- (1) Ruhsat sahibi veya rödövansçı, e-Devlet üzerinden yapacağı izin müracaatında madenin adının belirtildiği talep yazısı ile beraber;a) Ruhsatını,b) Saha analiz raporunu,c)
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesisleri taleplerinde, 12/5/2019 tarihli ve 30772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında, lisanssız elektrik üretim tesisi kurabileceğine dair ilgili şebeke işletmecisinden alınacak belgesini,
ç) 1/1000 veya uygun ölçekli vaziyet planını,d) Koordinat listesini,e) Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden talep edilen alanda kurum mevzuatına göre izin verilmesinde sakınca olmadığına dair görüş yazılarını,f) ÇED belgesini,g) Hammadde üretim, maden işletme, pasa döküm alanı, atık barajı, liç, atık kazanma ve atık bertaraf tesis izin taleplerinde rehabilitasyon projesini,ğ)
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız enerji üretim tesisleri taleplerinde, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında lisanssız elektrik üretim tesisi kurulmasına ilişkin ilgili şebeke işletmecisi ile yapılan bağlantı anlaşması ve uygulama projesini,h) Müracaat sahibinin rödövansçı olması durumunda ekinde maden siciline bilgi amaçlı şerh edilmiş rödövans sözleşmesinin sureti olan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün yazısını,ekleyerek kesin izin için veya bu fıkranın (a), (b), (c), (ç), (d) ve (h) bentlerinde belirtilen belgeler ile ön izin için müracaatta bulunur. Ayrıca bu fıkradaki istenilen belgeler bir takım halinde fiziksel olarak bölge müdürlüğüne gönderilir.(2) Kazı gerektirmeyen arama taleplerinde e-Devlet üzerinden yapılacak müracaatta, talep yazısı ile birlikte ruhsat, arama yapılacak yerin koordinat listesi ve krokisi eklenir.(3) Muhafaza ormanları, gen koruma alanları, tohum meşcereleri ve verimli orman alanlarındaki ruhsat görüş taleplerinde; talep yazısı, saha analiz raporu, 1/1000 veya uygun ölçekli vaziyet planı, koordinat listesi, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne ruhsat müracaatında bulunduğuna ve hak sağladığına dair belgesi ile birlikte müracaat edilir.(4) Birinci fıkranın (e) bendinde istenilen kurum görüş yazıları ile mevzuatı kapsamında alınması gerektiği heyetçe tespit edilen görüş yazıları, talep sahibi tarafından müracaat evrakına eklenir. Kamu kurum ve kuruluşları hariç müracaat sahibinin kurum görüş yazılarını temin edemediğini belgelendirmesi halinde, ilgili kurum görüş yazıları orman idaresi tarafından istenebilir.(5) Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında alınan veya yenilenen ÇED belgelerinin geçerli olduğunun teyit edilmesi halinde bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen kurum görüş yazıları istenmez. Ancak ÇED alanı dışında izin talep edilmesi halinde kurum görüşleri ayrıca istenir.
BİLGİ
Orman Kanunu 16ıncı maddesi
Madde 16 – (Değişik birinci fıkra:23/3/2023-7442/10 md.) Devlet ormanları içinde maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu; tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine, fon bedelleri hariç, bedeli alınarak Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilir. Ancak, temditler dahil ruhsat süresince müktesep haklar korunmak kaydı ile Devlet ormanları sınırları içindeki tohum meşcereleri, gen koruma alanları, muhafaza ormanları, verimli orman alanları, orman parkları, endemik ve korunması gereken nadir ekosistemlerin bulunduğu alanlarda maden aranması ve işletilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının muvafakatine bağlıdır. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin; baraj, gölet, liman ve yol gibi yapılarda dolgu amaçlı kullanacağı her türlü yapı hammaddesi üretimi için yapacağı madencilik faaliyetleri ile zorunlu tesislerinden bedel alınmaz.Ruhsatname veya imtiyaz almış olanlarla, ruhsatname veya imtiyaz alacaklar, işe başlamadan evvel çalışma sahalarını orman idaresine haber vermeye ve ormana zarar gelebilecek hallerde, orman idaresinin göstereceği tedbirleri almaya ve yapmaya mecburdurlar.
(Ek fıkra: 26/5/2004-5177/34 md.) (Değişik üçüncü fıkra:23/3/2023-7442/10 md.) Madencilik faaliyetlerinin ve faaliyetlerle ilgili her türlü yer, yol, bina ile tesislerin hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya özel ormanlarda yapılmak istenmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilir. Bu takdirde kullanım bedeli, kullanım süresi, yapılan bina ve tesislerin devri gibi hususlar genel hükümlere uygun olarak taraflarca tespit edilir.
(Ek fıkra: 10/6/2010-5995/19 md.) (Değişik dördüncü fıkra:23/3/2023-7442/10 md.) Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman alanları rehabilite edilir. Rehabilite maksadı ile bu alanların orman yetiştirilmek üzere inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi için büyükşehir mücavir alanlarında büyükşehir belediyelerine, diğer yerlerde ise il ve ilçe belediyelerine bedeli karşılığında izin verilebilir veya Bakanlıkça uygun görülmesi halinde ihale mevzuatına göre gerçek ve tüzel kişilere yaptırılabilir.
(Ek fıkra: 10/6/2010-5995/19 md.) Maddenin uygulanması ile ilgili tanım, şekil, şart ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.
Lisanssız elektrik üretimi nedir?
Lisanssız elektrik üretimi: ''Lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, gerçek ve tüzel kişilerin elektrik ihtiyaçlarını kendi üretim tesisinden karşılaması amacıyla elektrik üretmesi.''
Yönetmeliğin tamamı için link,
- https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/09/20240924-2.htm
(lisanssız elektrik üretimi - enerji ekonomisi)