Küresel Plastik Eylem Ortaklığı
Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Plastik Eylem Ortaklığı (GPAP)
- Küresel Plastik Eylem Ortaklığı (GPAP) 25 ülkede bir dönüm noktasına ulaşarak plastik kirliliğiyle mücadele eden en büyük küresel program haline geldi ve şu anda 1,5 milyardan fazla insanı etkiliyor.
- Yedi yeni ülke - Angola, Bangladeş, Gabon, Guatemala, Kenya, Senegal ve Tanzanya, dünya çapında daha fazla sürdürülebilirliği ve iklim direncini teşvik ederek sistemik plastik atık yönetimi çözümlerini ölçeklendirmek için güçlerini birleştiriyor.
- GPAP, döngüselliği teşvik ederek plastik sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltmaya, yeşil işler yoluyla ekonomik büyümeyi teşvik etmeye ve kara ve okyanus ekosistemlerini korumaya yardımcı olur.
ayrıntılar...
(Davos-Klosters, İsviçre, 23 Ocak 2025) - Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Plastik Eylem Ortaklığı (GPAP) kısa süre önce yedi yeni üyeyi (Angola, Bangladeş, Gabon, Guatemala, Kenya, Senegal ve Tanzanya) ağırladı ve etki odaklı küresel ağını toplam nüfusu 25'ten fazla olan ülkeler 1,5 milyar insan. Bu, plastik kirliliğine karşı mücadelede önemli bir kilometre taşını işaret ediyor ve gpap'ı temel nedenleriyle mücadele etmeye ve dünya çapında dairesel bir plastik ekonomisini ilerletmeye adanmış en büyük küresel girişim olarak sağlamlaştırıyor. Büyüyen topluluk, sürdürülebilir malzemelerin geliştirilmesi, geri dönüşüm sistemlerinin güçlendirilmesi, sera gazı emisyonlarıyla mücadele ve daha fazlası gibi kilit zorluklara sistemik çözümler getirmeye devam edecektir.
Yedi yeni ülke, gpap'ın etkiyi artırma, en iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlama ve plastik kirliliğini azaltmaya yönelik ulusal ve uluslararası çabaları güçlendirme misyonuna yeni bir ivme ve yeni bakış açıları getiriyor. GPAP modelinin merkezinde Ulusal Eylem Yol Haritaları yer alır – ağın kolektif deneyimi tarafından bilgilendirilen, ülkeye özel uyarlanmış stratejiler. Bunlar halihazırda 3,1 milyar dolarlık yatırımı seferber etmiş, kayıt dışı atık çalışanları için daha güvenli işler yaratmış ve sürdürülebilirlik ve iklime dayanıklılık konusunda ölçülebilir ilerleme kaydedilmesinde ülkeleri desteklemiştir.
Dünya Ekonomik Forumu GPAP Direktörü Clemence Schmid, ”Bu 25 uluslu dönüm noktasına ulaşmak sadece sayıların kutlanması değil, dünyanın en acil zorluklarından birinin üstesinden gelmek için artan küresel kararlılığın bir kanıtıdır" dedi. “Bu ortaklıklar sadece sembolik değil, plastiklerin nasıl üretildiğini, yönetildiğini ve yeniden kullanıldığını yeniden düşünmeye yönelik somut taahhütleri temsil ediyor. Birlikte, insanlara ve gezegene fayda sağlayan dairesel bir plastik ekonomisine doğru bir yol çiziyoruz.”
Plastik atıklar acil bir küresel sorun teşkil etmeye devam ediyor. Her yıl 6 milyon ton okyanuslara giriyor ve bu miktarın iki katından fazlası toprağı kirletiyor, yanlış yönetilen plastik atıklar ekosistemleri ciddi şekilde bozuyor, biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor ve dünya çapında insan sağlığını ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor. GPAP, 25 ülkeyi ortak bir çerçeve altında birleştirerek, ulusların plastik atık sızıntısını durdurmasına, sürdürülebilir malzemelere geçişine ve ekosistemleri ve geçim kaynaklarını kademeli olumsuz etkilerinden korumasına yardımcı olabilecek işbirliğine dayalı eylem ve yenilikçi çözümler geliştirecek.
Plastik kirliliği, yıllık tahmini 1,8 milyar ton sera gazı emisyonundan sorumlu olan iklim değişikliğine de önemli bir katkıda bulunuyor. Kısa vadede CO₂'dan 80 kat daha güçlü olan metan gibi atık depolama emisyonları, gpap'ın atık yönetimine sistemik yaklaşımı ile büyük ölçüde azaltılabilir. GPAP, dairesel sistemleri teşvik ederek, yeşil işler yoluyla ekonomik büyümeyi teşvik ederken plastik sektöründen kaynaklanan emisyonların azaltılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Döngüsel çözümlerin 2030 yılına kadar dünya çapında 6 milyona kadar iş yaratabileceği tahmin ediliyor, plastik sektörü bu dönüşümün çoğunu yönlendiriyor.
İleriye baktığımızda GPAP, tüm yaşam döngüsü boyunca plastik için döngüsel bir ekonomi oluşturmak ve atık malzemeleri herkes için sürdürülebilir, adil ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik edebilecek değerli kaynaklara dönüştürmek için ülkeleri ve diğer paydaşları bir araya getirmeye devam edecektir.
BİLGİ
Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Plastik Eylem Ortaklığı nedir?
GPAP, plastik kirliliğiyle mücadele etmek ve döngüsel bir plastik ekonomisini ilerletmek için hükümetleri, işletmeleri, sivil toplumu ve uzmanları bir araya getirerek taahhütleri somut eyleme dönüştürüyor. GPAP, ülkelere özel Ulusal Eylem Yol Haritaları oluşturmada, yatırımları harekete geçirmede ve sektörler arası işbirliğini teşvik etmede destek olur. Gpap'ın yenilikçi, sistemik yaklaşımı, ulusları plastik kirliliğiyle mücadele etmeye, emisyonları azaltma yeteneklerini geliştirmeye ve sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomiler oluşturmaya teşvik ediyor. GPAP, 2018'deki lansmanından bu yana, atık yönetimi çözümleri için 3,1 milyar doların üzerinde güvence sağlayarak, 12.000'den fazla kayıt dışı atık işçisinin geçim kaynaklarını iyileştirerek ve büyüyen küresel ağında dönüştürücü etki yaratarak ölçülebilir ilerleme kaydetti.
Dnya Ekonomik Forumu 2025 Yıllık Toplantısı
''20-24 Ocak tarihleri arasında Davos-Klosters'ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı 2025, Akıllı Çağ için İşbirliği teması altında küresel liderleri bir araya getiriyor. Toplantı, hızla ilerleyen teknoloji çağında daha sürdürülebilir, kapsayıcı bir geleceği şekillendirmek için beş temel alana odaklanarak yeni ortaklıklar ve içgörüler geliştirecek: Büyümeyi Yeniden Düşünmek, Akıllı Çağdaki Endüstriler, insanlara Yatırım Yapmak, Gezegeni Korumak ve Güveni Yeniden İnşa etmek.
2025 dünya ekonomik forumu - enerji ekonomisi