- Resmi olmayan sonuçlara göre Trump 47. ABD Başkanı olarak tanımlanıyor!
ayrıntılar...
İnfo Yatırım hazırladı... 'Öncelikle Trump’ ın seçim vaatlerine odaklanmak Başkanlık koltuğunu devraldıktan sonra yapacakları bağlamında öncü fikirler verecektir.Trump’ ın seçim vaatleri
- Ekonomi: Trump, 2017'deki vergi indirimlerini uzatmayı ve bireyler ve şirketler için yeni indirimler getirmeyi, serbest piyasa politikalarını ve deregülasyonu teşvik etmeyi vaadetmişti.
- Dış Politika: Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını Göreve Başlama Günü'nden önce sona erdirme sözü vermişti, ancak belirli bir planın ana hatlarını çizmemişti.
- Göçmenlik: Trump, yasadışı göçmen sorununu çözmeye odaklanacağını ve ABD tarihindeki en büyük sınır dışı etme operasyonunu gerçekleştirmeyi planladığını belirtmişti.
- Savunma: Yeni nesil bir füze savunma kalkanı inşa etmeyi ve askeri yetenekleri güçlendirme konuşarına referans vermişti.
- Trump özetle; vergi indirimleri, deregülasyon ve güçlü bir savunma duruşuna vurgu yaptı.
Trump'ın piyasalara etkisi
- Enerji (Petrol ve Gaz): Trump yönetimi muhtemelen deregülasyonu ve enerji bağımsızlığı konusunda daha agresif bir duruşu destekleyebilir, bu da enerji şirketlerine fayda sağlayabilir. Azalan düzenleyici baskılarda bu duruma pozitif katkı yapabilir. Yurtiçi sondaj teşviklerinden yararlanan daha küçük enerji üreticileri ve hizmet şirketleri de pozitif etkilenebilir.
- Savunma: Savunma harcamalarının artması, özellikle askeri modernizasyon konusunda daha güçlü bir duruşun ortaya konulması beklentisi bu sektörü canlandırabilir.
- Finans: Azaltılan düzenleyici önlemler, özellikle kredi ve yatırım sektörlerinde finansal hizmet firmalarına fayda sağlayabilir.
- Sanayi ve Altyapı: Yeni altyapı harcamaları ve yerli üretim teşvikleri potansiyeli fayda sağlayabilir.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE ETKİLER
- Doların güçlenmesi nedeniyle daha yüksek borçlanma maliyetleri gözlemleyebiliriz.
- Trump'ın ticaret politikalarına en duyarlı para birimlerinde deeğr kayıpları devam edebilir.
- Dolardaki hareketler ve ABD'nin dış ve ticaret politikalarındaki değişimler emtia fiyatlarını değiştirebilir, bu da emtiaya bağımlı gelişmekte olan ülkelerde dalgalanma etkisi yaratabilir.
- ABD seçimlerinin global sermaye akışlarını ve risk duyarlılığını yeniden şekillendireceği tarihsel datalara bakıldığında oldukça yüksek bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor. Tarihsel örnekler, ABD'nin ticaret, faiz oranları ve mali harcamalara ilişkin politikalarının gelişmekte olan ülkelerin performansını önemli ölçüde etkilediğini göstermekte.Bu bağlamda seçimlerden güçlenerek çıkan Trump’ ın daha agresif bir başkanlık dönemi geçireceği beklentisi piyasalarda volatiletinin artmasına neden olabilir.''