KAR YAĞMALIANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİKış aylarında ısınma giderleri artar. Bu
kış ciddi artış yok. Nedeni aşırı kar ve soğuk havaları henüz yaşamadık. Hatta güneşli günlerdeyiz. Bu güzel. Çünkü, ödenen doğalgaz ve
elektrik faturaları da aşırı yükselmemiş oluyor. Bu olayın, enerji tüketim boyutu.
Birde enerjinin temin boyutu var. Şöyle ki, kışın yanı Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart aylarında kar yağacak. Yağan karlar, Nisan ayıyla birlikte erimeye başlayacak. Elektrik,
su ve sulama barajlarını dolduracak. Susuz bir yaz sorunu ortadan kalkmış olacak. Bu konuda şu an yaşadığımız durum iyi değil, kar yağması gerekiyor.
HIZLI YAĞMUR DEĞİL KAR YAĞMALITürkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ)’ın verilerine göre bu yıl 20 Kasım itibariyle barajlara gelen su miktarı yaklaşık 1,0 milyar metreküp iyileşmeş (Ayrıntılar için tabloya bakınız) var. Fakat rakam, yıl ortalamasın gerisinde. Havalarda sıcak gidiyor. Bu demektir ki, su miktarında dikkat çekici bir durum var (Su gelirleri açısından). Bugün için bir sorun yaşanmıyor olabilir. Fakar, yaz başları yani Nisan’da barajlara kar suları gelmeye başlamaz ise bir diğer ifade ile barajların doluluk oranı düşük kalırsa bu yaz dönemi için; elektrik üretimi, içme ve sulama suları açısından risk var demektir.
Önümüzde aralık ayı var. Temenni etmeliyiz ki kar yağışlarının başlamasıdır. Bir diğer ifadeyle, gelecek yaz ihtiyaç duyacağımız suyun karşılanması için kışın kar yağışlı geçmesi gerekiyor. Su berekettir. Bu bereketi, kışın kar şeklinde yaşamak en güzeli. Hemen belirtmekte fayda var: Zaman zaman kuvvetli yağışlar yağmıyor değil. Fakat bu yağışlar bir diğer ifadeyle yağmurlar hızlı yağdığından suyun büyük bir kısmı aynı hızla denizlere akıyor. Olması gereken, suların barajlara akması ve de yeraltı suyu olarak birikmesi. Bu da hafif-yavaş yağışlarla oluyor.Sonuç olarak, 2019 yaz aylarında susuz kalmamak için bol kar yağışlı bir kış diliyoruz.