Fiba Grubu şirketlerinden Fiba Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilirlik Raporu’nun üçüncüsünü yayımladı. Türkiye’de alanında öncü olma hedefiyle yatırımlarını hız kesmeden sürdüren Fiba Yenilenebilir Enerji, Küresel Raporlama Girişimi (GRI) standartlarıyla uyum sağlayan 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu verilerine göre, 581 MW kurulu gücü, 14 rüzgar (RES) ve 5 güneş enerjisi santraliyle toplam 1 milyon 593 bin 354 MWh temiz enerji üretme başarısı gösterdi. Rapora göre, yaklaşık 30 milyon dekar kızılçam orman alanına eş değer, 947 bin 712 ton (941.712 tCO₂) karbon emisyonunu azalttı.
ayrıntılar...
Düşük karbonlu ve sürdürülebilir ekonomik modele geçişte önemli bir rol üstlendiklerini vurgulayan Fiba Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Koray Kıymaz, 2025 yılı sonuna kadar mevcut kurulu güç hacmini yüzde 25 artırmayı hedeflediklerini belirtti. Orta vadede 1000 MW üzerinde kurulu güce erişmeyi planladıklarını dile getiren Kıymaz, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yalnızca çevreyi korumakla kalmıyor, yerel ekonomilere katkıda bulunuyor ve enerji güvenliğini artırarak toplumlara daha sürdürülebilir bir gelecek sunuyor. Yatırımlarımızla, ekonomik büyümeyi desteklerken çevresel etkileri minimize etmeyi de hedefliyoruz. Sürdürülebilirliği iş modellerimize entegre ederek değişen koşullara daha kolay ve hızlı uyum sağlamayı başarıyoruz” dedi.“2025’te karbon nötr olmayı amaçlıyoruz”Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı temiz enerji üretirken, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine de destek olduklarını ifade eden Kıymaz, Fiba Yenilenebilir Enerji’nin önümüzdeki döneme dair hedeflerini de paylaştı: “Ülkemiz, Ulusal Katkı Beyanı’nı (NDC) güncelleyerek, 2053 net sıfır emisyon hedefini yüzde 21’den yüzde 41’e çıkardı. 2023 yılı itibariyle ülkemizin elektrik üretiminin yüzde 10,90’ı rüzgar enerjisinden karşılanıyor. Fiba Yenilenebilir Enerji olarak, enerji sektörünü dönüştüren lider şirket olma vizyonumuzla ülkemizin yeşil dönüşümüne ve karbonsuzlaşma yol haritasına hizmet ediyoruz. 2025 yılı sonuna kadar karbon nötr olmayı amaçlıyoruz. 2023 yılı itibarıyla imzacısı olduğumuz Bilim Temelli Hedefler Girişimi (Science Based Targets Initiative, SBTi) kapsamında 2040 yılı sonuna kadar net-sıfıra ulaşmayı, iklim krizi ile ilgili riskleri en iyi şekilde yönetmeyi ve faaliyetlerimizin enerji yoğunluğunu azaltmayı taahhüt ediyoruz.”
“Sıfır iş kazası hedefimizi sürdürüyoruz”Fiba Yenilenebilir Enerji ve alt işverenlerindeki sıfır iş kazası performansını sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Kıymaz, “Etkileşim içerisinde olduğumuz tüm paydaşlarımızla iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını ve bu yaklaşımın sürekliliğini amaç ediniyoruz. Uluslararası alanda kuruluşların sağlık, güvenlik ve refah standartlarını ölçen İngiltere Güvenlik Konseyi (British Safety Council, BSC) tarafından düzenlenen 66.Uluslarası İş Güvenliği Ödülleri’ne katılım sağladığımız ilk yılda en üst derece olan “Distinction” ödülü alan sektörde Türkiye’den tek şirket olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. fiba yenilenebilir enerji - enerji ekonomisi