Yapay zeka ve enerji
Yapay zeka, önümüzdeki on yılda enerji sektörünü dönüştürme potansiyeline sahip ve dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerinden gelen elektrik talebinde bir artışa neden olurken, aynı zamanda maliyetleri düşürmek, rekabet gücünü artırmak, yeniliği teşvik etmek ve emisyonları azaltmak için önemli fırsatların kilidini açıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (ıea): ''Rapor, politika ve iş gündeminin zirvesine yükselen bir konu olan Enerji ve Yapay Zeka arasındaki artan bağlantılar hakkında bugüne kadarki en kapsamlı, veri odaklı küresel analizi sunuyor. Yeni veri kümelerinin yanı sıra politika yapıcılar, teknoloji sektörü, enerji endüstrisi ve uluslararası uzmanlarla kapsamlı istişarelere dayanmaktadır.
- Yapay zeka, veri merkezlerinden gelen artan elektrik talebini karşılamaya hazırlanırken enerji sektörünün çalışma biçimini dönüştürme potansiyeli de sunuyor.
İşte temel başlıklar...
- Dünya çapındaki veri merkezlerinden gelen elektrik talebi, 2030 yılına kadar iki katından fazla artarak bugün Japonya'nın tüm elektrik tüketiminden biraz daha fazla olan yaklaşık 945 teravat saat (TWh) olarak belirlendi. Yapay zeka bu artışın en önemli iticigücü olmaya devam ediyor ve yapay zeka ile optimize edilmiş veri merkezlerinden gelen elektrik talebinin 2030 yılına kadar dört kattan fazla artması bekleniyor.
- Küresel olarak, veri merkezleri hala 2030 yılına kadar öngörülen elektrik talebi artışının% 10'undan daha azını oluşturuyor. Ancak etkileri bazı ülkelerde özellikle güçlüolacaktır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde veri merkezleri, elektrik talebindeki büyümenin neredeyse yarısını, Japonya'da yarıdan fazlasını ve Malezya'da beşte birini oluşturma yolunda ilerliyor.
- Veri merkezlerinin artan elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli enerji kaynaklarından yararlanılması gerekecek, yenilenebilir enerji kaynakları ve doğal gaz, maliyet rekabetçiliği ve kilit pazarlardaki mevcudiyetleri nedeniyle öncülük edecek.
- Yapay zeka, başkalarına hitap etmeye yardımcı olurken bazı enerji güvenliği türlerini yoğunlaştırabilir. Enerji hizmetlerine yönelik siber saldırılar son dört yılda üçe katlandı ve yapay zeka nedeniyle daha karmaşık hale geldi. Aynı zamanda yapay zeka, enerji şirketlerinin bu tür saldırılara karşı savunmaları için kritik bir araç haline geliyor. Diğer bir enerji güvenliği endişesi, yapay zekaya güç sağlayan veri merkezlerindeki ekipmanlarda kullanılan kritik minerallere olan talebin artmasıyla ilgilidir.
- Veri merkezlerine yönelik elektrik talebindeki artış emisyonları artıracak şekilde ayarlanmış olsa da, bu artış genel enerji sektörü bağlamında küçük olacaktır ve teknolojinin yaygınlaşması durumunda yapay zekanın sağladığı emisyon azaltımlarıyla potansiyel olarak dengelenebilir.
- Yapay zeka, bilimsel keşfin giderek daha ayrılmaz bir parçası haline geldikçe, piller ve solar PV gibi enerji teknolojilerindeki yeniliği hızlandırabilir.
- Dr. Fatih Birol
- IEA Başkanı
- Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayınladığı önemli bir rapora göre, yapay zeka, önümüzdeki on yılda enerji sektörünü dönüştürme, dünya genelindeki veri merkezlerinden gelen elektrik talebinde artış sağlama potansiyeline sahipken, aynı zamanda maliyetleri düşürme, rekabet gücünü artırma ve emisyonları azaltma konusunda önemli fırsatların kilidini açma potansiyeline sahip.
Enerji ve Yapay Zeka
IEA'nın yayınlanan özel raporu Enerji ve Yapay Zeka , enerji ve yapay zeka arasındaki büyüyen bağlantılar hakkında bugüne kadarki en kapsamlı, veri odaklı küresel analizi sunuyor. Rapor, yeni veri kümelerinden ve politika yapıcılar, teknoloji sektörü, enerji endüstrisi ve uluslararası uzmanlarla yapılan kapsamlı istişarelerden yararlanıyor. Rapor, dünya çapındaki veri merkezlerinden gelen elektrik talebinin 2030 yılına kadar iki katından fazla artarak yaklaşık 945 terawatt-saat (TWh) seviyesine ulaşacağını öngörüyor. Bu, Japonya'nın bugünkü tüm elektrik tüketiminden biraz daha fazla. Yapay zeka, bu artışın en önemli itici gücü olacak ve yapay zeka ile optimize edilmiş veri merkezlerinden gelen elektrik talebinin 2030 yılına kadar dört katından fazla artması öngörülüyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, veri merkezleri tarafından tüketilen güç, 2030'a kadar elektrik talebindeki büyümenin neredeyse yarısını karşılama yolunda. Yapay zeka kullanımıyla yönlendirilen ABD ekonomisi, 2030'da alüminyum, çelik, çimento ve kimyasallar dahil olmak üzere tüm enerji yoğun malların üretiminden daha fazla elektriği veri işleme için tüketmeye hazırlanıyor. Gelişmiş ekonomilerde daha genel olarak, veri merkezlerinin 2030'a kadar elektrik talebindeki büyümenin %20'sinden fazlasını yönlendireceği ve bu ekonomilerdeki güç sektörünü, birçoğunda yıllarca süren durgunluk veya azalan talebin ardından tekrar büyüme seviyesine getireceği öngörülüyor.
Raporda, veri merkezlerinin artan elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli enerji kaynaklarının kullanılacağı belirtilirken, maliyet açısından rekabetçi olmaları ve kilit pazarlardaki bulunabilirlikleri nedeniyle yenilenebilir enerji kaynakları ve doğal gazın başı çekeceği ifade edildi.
“Yapay zeka, günümüz enerji dünyasındaki en büyük hikayelerden biri – ancak şimdiye kadar, politika yapıcılar ve piyasalar, geniş kapsamlı etkileri tam olarak anlayacak araçlardan yoksundu,” dedi IEA İcra Direktörü Fatih Birol, “Veri merkezlerinden gelen küresel elektrik talebinin önümüzdeki beş yıl içinde iki katından fazla artması ve 2030 yılına kadar tüm Japonya'nın bugün tükettiği kadar elektrik tüketmesi bekleniyor. Etkiler bazı ülkelerde özellikle güçlü olacak. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde, veri merkezleri elektrik talebindeki büyümenin neredeyse yarısını; Japonya'da yarısından fazlasını; Malezya'da ise beşte birini karşılama yolunda.”
Rapor, makroekonomik görünümden yapay zekanın ne kadar çabuk benimseneceğine kadar önemli belirsizliklerin devam ettiğini vurguluyor. Ayrıca yapay zekanın ne kadar yetenekli ve üretken hale geleceği, verimlilik iyileştirmelerinin ne kadar çabuk gerçekleşeceği ve enerji sektöründeki darboğazların çözülüp çözülemeyeceği konusundaki soruları da not ediyor.
Rapora göre, AI bazı enerji güvenliği zorluklarını artırırken diğerlerini ele almaya yardımcı olabilir. Enerji şirketlerine yönelik siber saldırılar son dört yılda üç katına çıktı ve AI nedeniyle daha karmaşık hale geldi. Aynı zamanda, AI enerji şirketlerinin bu tür saldırılara karşı savunması için kritik bir araç haline geliyor. Bir diğer enerji güvenliği endişesi, AI'ya güç veren veri merkezlerindeki ekipmanlarda kullanılan kritik minerallere olan artan taleple ilgilidir. Rapor, küresel arzı bugün oldukça yoğunlaşmış olan kritik mineraller için veri merkezlerinden gelen talebin türünün ilk örneği tahminlerini sunmaktadır.
Rapora göre, veri merkezleri için elektrik talebindeki artışın emisyonları artırması beklenirken, bu artış genel enerji sektörü bağlamında küçük olacak ve teknoloji yaygın olarak benimsenirse AI tarafından sağlanan emisyon azaltımlarıyla telafi edilebilir. Ayrıca, AI bilimsel keşiflerin giderek daha da ayrılmaz bir parçası haline geldikçe, raporda piller ve güneş PV gibi enerji teknolojilerinde inovasyonu hızlandırabileceği belirtiliyor.
Dr. Birol, "Yapay zekanın yükselişiyle birlikte enerji sektörü, zamanımızın en önemli teknolojik devrimlerinden birinin ön saflarında yer alıyor," dedi. "Yapay zeka bir araçtır, potansiyel olarak inanılmaz derecede güçlü bir araçtır, ancak onu nasıl kullanacağımız bize -toplumlarımıza, hükümetlerimize ve şirketlerimize- bağlıdır. IEA, enerji sektörü yapay zekanın geleceğini şekillendirirken ve yapay zeka da enerjinin geleceğini şekillendirirken politika yapıcıların ve diğer paydaşların ilerideki yolda ilerlemesine yardımcı olmak için veri, analiz ve diyalog forumları sağlamaya devam edecektir."
Raporda, yapay zekanın potansiyelinden yararlanmak isteyen ülkelerin, elektrik üretimi ve şebekelerine yönelik yeni yatırımları hızla hızlandırması, veri merkezlerinin verimliliğini ve esnekliğini artırması, politika yapıcılar, teknoloji sektörü ve enerji sektörü arasındaki diyaloğu güçlendirmesi gerektiği belirtiliyor.
Rapor, IEA'nın enerji ve yapay zeka arasındaki derinleşen bağları analiz eden genişleyen çalışmasının bir parçasıdır. Aralık 2024'te IEA'nın ev sahipliği yaptığı Küresel Enerji ve Yapay Zeka Konferansı'na (bu konudaki bugüne kadarki en büyük konferans) ve Ajansın Şubat ayında Fransa ve Hindistan'ın başkanlığını yaptığı Yapay Zeka Eylem Zirvesi'ne yaptığı katkılara dayanmaktadır. IEA ayrıca yakında, enerji sektöründeki en son yapay zeka uygulamalarını izlemenin yanı sıra yapay zekanın elektrik ihtiyaçları hakkında dünya çapında en kapsamlı ve en son verileri toplayacak olan Enerji, Yapay Zeka ve Veri Merkezleri üzerine yeni bir Gözlemevi başlatacak.
Raporun yanı sıra IEA, okuyucuların bulgularıyla etkileşim kurmasına yardımcı olmak için yeni bir AI aracısı yayınlıyor. AI aracısı raporun ana web sayfasında mevcuttur ve raporun içeriğiyle ilgili soruları kolay ve sohbet tarzında yanıtlar.
- Enerji ve Yapay Zeka raporu için link...
- https://iea.blob.core.windows.net/assets/86ed1178-4d77-45ac-ab38-28e849f3b93f/EnergyandAI.pdf
