Doğal gaz fiyatları
Kış geldi. Ve doğal gaz tüketimi de artmaya başladı. Gaz tüketiminin artması demek, ay sonu ödenecek doğal gaz faturalarının da artması demek. Peki, 1 metreküp doğal gazın fiyatı ne? Ya da, 1 metreküp doğal kaç liradan satılıyor?. İşte kamu şirketi BOTAŞ, İGDAŞ ve BaşkentGaz'ın doğal gaz satış fiyatları.
haber ayrıntı!
Türkiye doğalgaz pazarıTürkiye doğal gaz pazarının hakimi, kamu şirketi BOTAŞ. Bu nedenle de doğal gaz fiyatlarıda BOTAŞ'ın açıkladığı toptan satış fiyatları etrafında gelişiyor. BOTAŞ ise her ay doğal gaz fiyatlarını, girdi maliyetlerindeki değişimlere göre yeniden belirleyip açıklıyor. Buna göre BOTAŞ'ın ay başında açıkladığı Kasım ayı (1 Kasım - 30 Kasım) doğal gaz fiyatlarına göre 1 metreküp (m3) doğalgazın dağıtım şirketlerine satış fiyatı 5 lira 631275 kuruş (BOTAŞ konut-evsel tüketim aboneleri için). Aynı dönemde 1 metreküp doğalgazın elektrik santrallerine satış fiyatı ise 12 lira (KDV, ÖTV hariç fiyatlar).Doğal gaz fiyatları (1 metreküp doğalgaz kaç lira?)
İstanbul ve Ankara doğal gaz fiyatları (Kasım 2024 dönemi).
- BOTAŞ mesken (konut) doğal gaz satış fiyatları 5,631275 TL/m3
- BOTAŞ elektrik santralleri doğal gaz satış fiyatları 12,000000 TL/m3
- İstanbul 1 metreküp doğal gaz fiyatı 6,985914 TL
- Ankara 1 metreküp doğal gaz fiyatı 7,920349 TL
1 metreküp doğal gazdan ne kadar ÖTV alınıyor?Doğalgazdan kaç lira vergi alınıyor?
(Doğalgazdan alınan ÖTV ve KDV)
- 1 metreküp doğal gazdan 0,1120 TL ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) alınıyor.
- 1 Metreküp doğal gazdan yüzde 20 KDV alınıyor (Katma Değer Vergisi) alınıyor.
Doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?Türkiye doğal gaz pazarı, kamunun elinde start aldı. BOTAŞ'ın (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) ilk doğal gaz anlaşmalarını yapması ve doğal gaz ithalatına başlaması (1980'li yılların ortaları) ile, Türkiye gaz kullanımına başlamış oldu. Türkiye ilk dönemler doğal gazı; Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde hava kirliliğini önleme amaçlı kullanmaya başlasa da, 2000'li yıllar sonrası ve 2001'de EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) kurulması ile doğal gaz pazarı ve tabi doğal gaz tüketimi hızla artışa geçti. Bugün itibariyle (2024) Türkiye'nin tamamında doğal gaz tüketimi söz konusu.Türkiye'de ilk yıllar doğal gazı, 'çevre (hava) kirliliğini azaltma amaçlı kullanmaya başlamış olsada' bugün için doğal gazın en önemli kullanım amacı (özelliklerde konutlarda) konfor. Tabi, bunun yanında doğalgaz kullanımı, 2000'li yıllar sonrası başta sanayi ve elektrik olmak üzere diğer sektörler içinde tüketilen bir enerji kaynağı oldu. Bugün Türkiye yılık 50 - 60 milyar metreküp doğal gaz tüketen bir ülke konumunda (Tüketim yıllara göre artış, düşüler gösterebiliyor).Türkiye doğal gaz pazarı (özel şirketler dahil) gelişse ve yaygınlaşsa da, doğal gaz fiyatlarında kamunun (BOTAŞ) pazardaki ağırlığı devam ediyor. Bu nedenle de doğal gaz pazarında fiyatlar, kamu şirketi BOTAŞ'ın açıkladığı aylık doğal gaz fiyatları etrafında şekilleniyor. BOTAŞ ise gaz fiyatlarını, doğal gaz mevzuatı gereği 'girdi maliyetlerindeki değişimlere göre (ithalat fiyatı, döviz kuru, kar marjı vb)' her ay sonunda yeniden belirleyip açıklıyor. Yeni doğal gaz fiyatları, her ayın 1'nde yürürlüğe giriyor. (doğalgaz fiyatları ve satışları ve fiyatları - enerji ekonomisi)BİLGİ