Zam - Litrede 29 kuruş...

TAKİP ET

- Ham petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt ürünlerine yansımaya devam ediyor. Son olarak akaryakıt ürünlerinden motorine litrede 29 kuruş zam geldi. Zam, 21 Eylül 2021 Salı günü saat 00.00 itibariyle geçerli olacak. 

- Motorin zammının tamamı ÖTV'den (Özel Tüketim Vergisi) karşılanacağından, akaryakıt istasyonlarında pompaya yansımayacak. 
 

Ham petrol fiyatları

Bilindiği gibi son günlerde ham petrolün varil fiyatı 75 dolar rakamlarına çıktı. Petroldeki bu artış, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıyor. Nedeni ise, Türkiye akaryakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 90 - 95'ini ithalat yoluyla karşılıyor. 
 

Eşel Mobil ne demek?

Eşel Mobil Sistemi (EŞM), Maliye ve Hazine Yönetimi tarafından uygulamaya konuldu. Sistemle, ham petrol fiyatlarının anormal artış gösterdiği dönemlerde benzin, motorin ve LPG otogaz türü akaryakıt ürünlerine gelen zamlar, yine akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'den düşülüyor. Bu şekilde fiyat artışları istasyonlarda pompaya yansıtılmıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş dönemlerinde de, önce gelen indirim yine akaryakıttan alınan ÖTV'ye ekleniyor. ÖTV tutarı normal rakama gelince de petrol indirimleri, istasyonlarda pompaya yansıtılıyor.


Enerji Ekonomisi

zam akaryakıt fiyatları eşel mobil ne demek eşm ham petrol fiyatları