Zam geldi - Pompaya yansımayacak!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatlarındaki artış, benzin v e motorine zam olarak yansımaya devam ediyor. Motorinden sonra, benzine de zam geldi. 

AYRINTILAR

Benzine litrede 11 kuruş zam geldi. Zam, 12 Şubat 2021 Cuma günü itibariyle geçerli olacak (Saat 00.00 itibariyle).

Zam pompaya yansımayacak

Benzine gelen zam, istasyonlarda pompaya yansımayacak. Hazine ve Maliye Yönetimi'nin uygulamaya koyduğu Eşel Mobil Sistemi ile, akaryakıta gelen yüksek zamlar Eşel Mobil Sistemi (EŞM) ile akaryakıt ürünleri üzerinden alınan ÖTV'den düşülüyor (Özel Tüketim Vergisi). Bu nedenle de zamlar, istasyonlarda nihai tüketicilere yansıtılmıyor. 

Petrol yükseliyor

Öte yandan ham petrol fiyatlarındaki artış sürüyor. Nedeni, petrol fiyatlarındaki artış. Ve petrol son günlerde sürekli 61 doların üzerinde bir fiyatla işlem görüyor (Brent türü, varil fiyat). 

Ancak, petroldeki artışa karşın sevindiren gelişme ise, döviz kurlarında yaşanan gerileme oldu. TL/Dolar kuru, 7,02 lira seviyelerine kadar geriledi. Dövizdeki düşüş, ham petrol fiyatlarının yüksek zam etkisini azaltıyor. Nedeni ise, akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde petrolden sonra en önemli girdi maliyeti döviz kuru. Döviz kurunun, ham petrol fiyatlarının sürekli arttığı bir dönemde gerileme yaşaması, petrolün yüksek zam etkisini kırıyor. 

Enerji Ekonomisi

benzine zam ham petrol fiyatları