''Yeşil Şarj İstasyonları ve YEK-G Sistemi'' - EPAİŞ önemli bilgi paylaşımı yaptı!

TAKİP ET

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ), Resmi Gazete de yayınlanan ''YEK-G Sistemi ve Yeşil Şarj İstasyonları' hakkında önemli ve yeni bilgilendirme yaptı. İşte ayrıntılar...

''YEK-G Belgesi Yönetmeliği, Şarj Hizmetleri Yönetmeliği, YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası İşletim Usul ve Esasları'nda gerçekleştirilen değişiklikler 17.08.2023 tarihli resmi gazetede yayımlandı.''

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ)



Söz konusu mevzuat ile yapılan değişiklikler:


Elektrikli şarj hizmeti sunan şarj ağı işletmecilerinin, şarj hizmetine konu elektriğin yenilebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgelendirebilmesi amacıyla YEK-G piyasasına katılım imkanı getirilmiştir.

Şarj hizmetine konu elektrik enerjinin tamamı için YEK-G belgesi itfa edilen şarj istasyonları “yeşil şarj istasyonu” olarak tanımlanmıştır. Şarj ağı işletmecisine ait istasyonların tamamının yeşil şarj istasyonu olmasına ilişkin bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Şarj ağı işletmecilerine yeşil şarj istasyonlarından hizmet alan kullanıcılara YEK-G belgesi ifşa ve itfa etme zorunluluğu getirilmiştir.

Şarj ağı işletmecisi, YEK-G piyasasında gerçekleştireceği işlemleri yalnızca yeşil şarj istasyonlarında sunulan yenilebilir enerji kaynaklı şarj hizmetinin itfası için yapabilecektir.

Yeşil şarj istasyonlarındaki tüketimlere ilişkin gerçekleştirilecek itfa bildirimlerinde, itfa işlemine konu edilecek YEK-G belgelerine karşılık gelen enerji miktarı YEK-G belgelerinin ilişkilendirildiği tüketim miktarının toplamından az olamayacaktır.

Yeşil şarj istasyonları, serbest erişim platformunda bu niteliğine özel olarak ayrıcalıklı şekilde kullanıcılara gösterilecek olup ayırt edici logo ve/veya işaretler Kurum tarafından belirlenebilecektir.

 

(yeşil şarj istasyonu haberleri)

yeşil şarj istasyonu yeşil şarj istasyonu nedir