''Yenilenebilir Enerji - DAVOS ve Petrol'' konulu önemli değerlendirmeler yaptı - Uluslararası Enerji Ajansı!

TAKİP ET

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), haftalık sektör değerlendirme çalışmasını yayınladı. IEA, 'Yenilenebilir enerji, DAVOS ve Petrol'' konulu çalışmasında önemli bilgilere yer verdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), haftalık sektör değerlendirme çalışmasını yayınladı. IEA, 'Yenilenebilir enerji, DAVOS ve Petrol'' konulu çalışmasında önemli bilgilere yer verdi. Ayrıntıları haberin içinde okuyabilirsiniz. 

 

ayrıntılar...

YENELENEBİLİR ENERJİ 

Yenilenebilir enerjinin büyük ölçüde genişlemesi, COP28'DE belirlenen hedefin üç katına çıkmasına kapı açıyor!

IEA... ''Yeni raporumuza göre, dünyanın yenilenebilir elektrik üretme kapasitesi, bu yüzyılın rekorunu kırıyor. Bu, hükümetlerin geçen ay COP28 iklim değişikliği konferansı'nda belirlediği 2030 yılına kadar küresel kapasiteyi üçe katlama hedefine ulaşma konusunda gerçek bir şans veriyor.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları 2023 raporu, COP28'in sona ermesinden bu yana yenilenebilir enerji dağıtımındaki eğilimlerin ilk derinlemesine değerlendirmesini içeriyor. Küresel üçe katlanma hedefine doğru ilerleme hakkında ayrıntılı ve ülke bazında analiz içeren ve politika yapıcıların yenilenebilir enerji kaynaklarına desteğini planlanandan daha çok hızlandırması durumunda neyin mümkün olduğunu araştırıyor.

Yıllık piyasa raporunun son baskısına göre, dünya çapındaki enerji sistemlerine eklenen yenilenebilir enerji kapasitesi 2023'te yüzde 50 artarak yaklaşık 510 gigawatt'a (GW) yükseldi. Ve solar PV ilavelerin dörtte üçünü oluşturdu. En büyük büyüme, 2022'de tüm dünyanın yaptığı kadar 2023'te solar PV devreye alan Çin'de gerçekleşti.

 

Yenilenebilir enerji kaynakları KÖMÜRÜ geride bırakdı

Rapor, mevcut politikalar ve piyasa koşulları altında, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin, tahminin kapsadığı dönem olan 7 ile 300 arasında 2023 gw'a yükselmesinin beklendiğini gösteriyor. Güneş PV ve rüzgar, genişlemenin yüzde 95'ini oluştururken, yenilenebilir enerji kaynakları kömürü geride bırakarak 2025'in başlarında küresel elektrik üretiminin en büyük kaynağı haline geldi.

Son 12 aydaki benzeri görülmemiş büyümeye ve güçlü orta vadeli görünüme rağmen, dünyanın 2030 yılına kadar kapasiteyi üç katına çıkarması gerekiyor. Şu anda, yenilenebilir enerji kapasitesi on yılın sonuna kadar iki buçuk kat artma yolunda.

Rapor, ıea'nın geçen ay Dubai'deki COP28'DEKİ enerji sonuçlarındaki ilerlemeyi izleme taahhüdünün ilk büyük taksitidir. Bu vaatlerin yerine getirilmesi, küresel sıcaklıklardaki artışın Paris Anlaşması'nın 1,5 ° C hedefiyle sınırlandırılma olasılığını açık tutmak için kritik öneme sahip olacaktır. İlerlemeyi izlemenin yanı sıra, Ajansımız politika yapıcılar ve enerji sektörü ile politika tasarımı ve uygulaması konusunda yakın bir şekilde çalışacaktır.

Bu çeyrekte, enerji sektörünün sera gazı emisyonlarını izlemek için uluslararası kriter olan yıllık Küresel Metan İzleyicimizi de yayınlayacağız. Ve önümüzdeki ay Paris'teki Bakanlar Toplantımız, COP28'den bu yana ilk kez üst düzey enerji ve iklim bakanlarını bir araya getirerek sonraki adımların belirlenmesinde önemli bir mekan görevi görecek.''

 

DAVOS

'Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda küresel enerji ve iklim sorunlarının ele alınması''

IEA... ' 'İcra Direktörümüz, geçtiğimiz hafta İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda COP28'in vaatlerini gerçeğe dönüştürmek hakkında kapsamlı bir şekilde konuştu. Ve burada, en son enerji sektörü trendlerini ve uluslararası iklim ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gerekenleri tartışmak üzere üst düzey hükümet yetkilileri ve özel sektör liderleriyle toplantılar yaptı.


Dr. Birol, iki ülkenin G20 Başkanlıklarının enerji ve iklim önceliklerini görüşmek üzere Brezilya Maden ve Enerji Bakanı Alexandre Silveira ve Hindistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Hardeep Singh Puri ile Davos'ta bir araya geldi. (Brezilya, 2024 için G20 Başkanlığını elinde tutuyor ve Hindistan bunu 2023'te elinde tutuyor.) Konuşmaları, IEA'NIN çalışmaları için nasıl destek sağlamaya devam edebileceğine değindi.


IEA, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, inovasyon ve Hindistan'ın Çevre için Yaşam Tarzı (Yaşam) girişimi de dahil olmak üzere Hindistan'ın Başkanlığı için enerji, iklim ve kalkınma konularında uzman analizi ve tavsiyesi sağladı. Brezilya'nın bu yılki Başkanlığı için IEA ve Brezilya hükümeti, enerjiye erişim, temiz enerji üretimi ve adil ve kapsayıcı enerji geçişlerini sağlama çabaları gibi alanlarda işbirliğini yoğunlaştırmayı kabul etti. Hem Hindistan hem de Brezilya'nın G20 Başkanlıkları için kilit bir öncelik, her iki ülkenin de öncü rol oynadığı önemli ve büyüyen bir temiz enerji alanı olan biyoyakıtlardır.


Dr. Birol ayrıca COP28'İN ABD İklim Özel Cumhurbaşkanlığı Elçisi John Kerry, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov ve Engie CEO'su Catherine MacGregor ile yaptığı sonuçlara odaklanan bir panelde yer aldı ve burada hükümetlerin bu yıl Bakü'de yapılacak bir sonraki BM iklim zirvesi öncesinde güçlü adımlar atmaları gerektiğini vurguladı. Ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Sekreteri Simon Stiell ile oturdu ve Dubai'de verilen taahhütlerin nasıl yerine getirileceğine dair yapıcı bir tartışma yaptı.

 

PETROL

''Küresel petrol arzı 2024'te talepten daha hızlı büyüyecek''

IEA...  ''Son aylık Petrol Piyasası Raporumuza göre, dünya deniz petrol ticaretinin üçte birini oluşturan Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimler, 2024'ün başında petrol piyasalarındaki belirsizliğe katkıda bulundu. Ancak jeopolitik riskin yanı sıra, piyasalar bu yıl yeterince tedarik edilmeleri gerektiği gibi görünüyor.


İran destekli grubun Kızıldeniz'deki tankerlere yönelik saldırılarına yanıt olarak Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik ABD ve İngiltere hava saldırıları, çatışmanın tırmanmasının kilit ticaret boğucu noktaları aracılığıyla petrol akışını daha da bozabileceğine dair endişeleri artırdı. Petrol ve LNG üretimi etkilenmezken, artan sayıda gemi sahibi kargoları Kızıldeniz'den uzaklaştırıyor.


Petrol akışlarında önemli aksamalar yaşanmaması dışında, piyasa 2024'te oldukça iyi tedarik edilmiş görünüyor. Ve beklenenden yüksek OPEC + dışı üretim artışları, petrol talebi artışını sağlıklı bir marjla geride bırakacak. Bu yıl, ABD, Brezilya ve Guyana'daki büyümenin yol açtığı küresel petrol arzının günde 1,5 milyon varil artacağı tahmin ediliyor. Bu arada, küresel petrol talebindeki yıllık artışın yarıya inerek günde 1,2 milyon varile ulaşması bekleniyor.

 

(iea haftalık bülteni)

iea haftalık bülteni