YENİ!

TAKİP ET

Ham petrol fiyatlarında artık, 'Rekor' kırmak rutin hale geldi. Artık, 'Yeni Rekor vb' yazmanında pek bir anlamı kalmadı.  Çünkü; her gün bir fiyat rekoru kırmaya başladı, ham petrol. 

Ham petrolün varil fiyatı 65 doları aştı

Ham petrol fiyatları, beklentilerin aksine ve mutasyonlu koronavirüsün başta ABD ve Amerika gibi dünyanın lider ekonomilerini vurduğu bir dönemde yeni bir rekor kırdi. Ve ham petrolün varil fiyatı 65 doların da üstüne çıktı.
Halen 1 varil brent türü ham petrol uluslararası pazarlarda 65,13 dolar civarı rakamlardan işlem görüyor. Ham petroldeki bu fiyat, son yılların rekorları arasına girdi. Ve piyasa uzmanları, sürpriz artışlar sonrası petrol fiyatlarıyla ilgili yorum yapmakta zorlanmya başladı. 
 

Enerji ithalat maliyeti artacak

Ham petrolün varil fiyatı son günlerde (61, 62, 63, 64 ve son olarak 65 dolar) rekor düzeyde yükselmesi, Türkiye'nin enerji ithalat maliyetlerini ciddi şekilde artıracak. Çünkü Türkiye, ham petrol ve akaryakıt ihtiyacının yüzde 90-95'ini ithalat yoluyla karşılıyor. Petrol fiyatlarındak artışlar, petrol ve petrol ürün ithalat maliyetlerine aynı oranda yansıyor. Bu nedenle de, cari açıkta petroldeki artıştan olumsuz etkilenecek.  
 

Döviz düşüyor

Ham petrol fiyatlarının arttığı bir dönemde tek sevindirici gelişme ise, döviz kurunda yaşanan düşüş ldu. Petrolün aksine döviz kuru da (TL-Dolar), istikrarlı bir şekilde geriliyor. Halen 1 dolar (ABD) döviz piyasalarında 6,97 TL rakamlarından işlem görüyor. Bu rakamda, dövizde son günlerin en düşük rakamı aynı zamanda.

Yorum Haber - enerji Ekonomisi

ham petrol fiyatları