Yeni yılda elektrik arz-talep durumu!

TAKİP ET

Elektrik kurulu gücü 91,2 bin MW!

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Türkiye'nin elektrik enerjisi kurulu gücü 91 bin 269 megawat (MW)'ye çıktı. Türkiye'nin elektrik santral adeti ise 8.474. Bu verileri Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), yeni açıkladı. Bir diğer ifadeyle veriler, Kasım 2019 sonu itibariyle geçerli istatistiklerdir. Yeni yılda yüksek ihtimal, elektrik arz-talep dengesi de bu veriler etrafında gerçekleşecek.

KÖMÜR KURULU GÜCÜ 19.067 MW
Kömür santrallerinin (Yerli - ithal) toplam kurulu gücü 19 bin 67 megawat (MW). Kömürde kurulu güç şu anlamda önemli. Malum, kamuoyuna da yansıdı: Aralık ayı sonuna kadar 13 kömür santralinin filtre takması gerekiyor. Filtre takmaması durumda bu santrallerde elektrik üretimi duracak. Bu santrallerin Türkiye toplam elektrik üretimindeki payı ise yüzde 15-20 arası. Bu oran yaklaşık kömür santral kurulu gücünün 4'te 1'ine denk. Kısa süre içinde sistemden çıkacak bu büyüklükte bir kurulu gücün elektrik arz-talebinde sıkıntı doğurup doğurmayacağı endişelerine neden oluyor.

DOĞAL GAZ KURULU GÜÇ 25.929 MW
Türkiye'de bir diğer önemli elektrik üretim kaynağı ise doğal gaz. Doğal gaz santrallerinin toplam kurulu gücü ise 25 bin 929 MW. Ancak, son dönemde bu santrallerde elektrik üretimi de yaklaşık yüzde 75-80 oranında düştü. Nedeni, önceleri HES'lere (Barajlı-barajsız) ve sonraki dönemde de kömür santralleriyle (Yerli - ithal) elektrik üretimine ağırlık verilmesi oldu. 

DOĞAL GAZ - KÖMÜR

Ancak kömür santrallerinde yaşanan filtre sorunu, kısa dönem için doğal gaz santrallerinin yeniden üretime alınmasını gündeme taşıyacak ki; büyük ihtimalde bu santraller elektrik üretecek. Çünkü, kömür santrallerinde muhtemel bir üretim durması sonucu doğacak elektriği açığını, işletmeye hızlı alınmaları ve yüksek verimlilikle çalışmaları nedeniyle doğal gaz santralleri öne çıkıyor. Bu nedenle de, enerji sektörü uzmanları da mevcut altyapıyı dikkate alarak yeni yıl için elektrikte muhtemel bir krizi öngörmüyor.


Sonuç olarak; elektrikte bir üretim krizi gözükmesede ekonomi için en ideal olan, bütün yatırımların ekonomiye kazandırılması-değerlendirilmesidir. 

                   ....TÜRKİYE ELEKTRİK KURULU GÜCÜ VE SANTRAL SAYISI....

elektrik kurulu güç doğal gaz kömür