YENİ - Sular'da son durum!

TAKİP ET

- Elektrik üreten barajlarda (HES), üretim artıyor. Metropol şehir İstanbul'da ise barajların doluluk oranı yüzde 80'i geçti. Başkent Ankara'da ise, şehre su veren barajların doluluk oran Nisan kar erimelerine rağmen yüzde 20'lerde kaldı. Bu nedenle Ankara için 'Suda' kritik durum devam ediyor.

AYRINTILAR!

Geçen yıl aralık aylarına kadar yaşanan kuraklık, gerek elektrik üreten barajlar (HES) ve gerekse içme suyu barajları için ciddi risk ve kuraklık endişelerine neden olmuştu. Ancak Ocak 2021 itibariyle başlayan kar ve yağmurlar, kuraklık endişelerini nibeten sonlandırdı. Yağışların Şubat - Mart 2021 dönemleri içinde devam etmesi, barajlara gelen su miktarını artırdı.
 

HES'lerde elektrik üretimi arttı

2020 yılı son döneminde yağışların az olması, barajlardaki su miktarını hızla düşürdü. Ve elektrik üreten barajlarda (HES - Hidroelektrik) üretim yüzde 10'larında altına geriledi (Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'lerin payını).
Ancak yeni yılda (2021) yağışlarla birlikte barajlara gelen su miktarı da hızla arttı. Bu durum HES'lerin elektrik üretimini olumlu etkiledi. Ve HES'lerin toplam elektrik üretimindeki payını yeniden 25-30'lara çıkardı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre (2 Mayıs 2021), Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 26'sı HES'lerde üretildi (Barajlı HES, Akarsu HES). 
HES'lerdeki elektrik üretimi; yerli enerji kaynağı olması yanında, elektrik fiyatlarının uzuzlaması açısından da önemli. 
 

İstanbul'da barajların doluluk oraını yüzde 80'i geçti

Geçen yıl sonuna doğru yaşanan kuraklığın en fazla etkilediği yerlerin başında İstanbul geliyor. Çünkü, yaşanan kuraklık nedeniyle İstanbul'a su veren barajların doluluk oranı yüzde 20'lerinde altına kadar düştü. Ve İstanbul için 2021 yaz döneminde ciddi kuraklık tehlikesi konuşulmaya başladı. Ancak; yeni yılda yağan kar ve yağmurların yanında Nisan ayında karların erimeye başlamasıyla, İstanbul'un barajları suyla doldu. Ve 3 Mayıs 2021 tarihi itibariyle İstanbul'a su veren barajların doluluk oranu yüzde 80,17'ye çıktı (Kaynak: İSKİ). 
Bu doluluk oranı, 2021 yaz dönemi için İstanbul'un muhtemel susuzluk sorununu da ortadan kaldırmış oldu.
 

Ankara'da su durumu kritik

İstanbul gibi geçen yıl yaşanan kuraklık başkent Ankara'yı da vurdu. Ankara'da da barajlardaki doluluk oranı (İçmesuyu) hızla düştü. 3 Mayıs 2021 tarihli verilere göre (ASKİ), Ankara'ya su veren barajların doluluk oranı yüzde 20,94. Ve İstanbul'un aksine 2021 yılı başı itibariyle Türkiye geneli etkili olan ve barajları dolduran yağışlar, Ankara'da ortalamanın gerisinde kaldı. Bu nedenle başkent Ankara için yaz dönemleri su konusu risk taşımaya devam ediyor. Mayıs ayında eriyecek son karlarla da Ankara'nın barajlarındaki su seviyesi artırmazsa, Ankara için yaz döneminde zor günler gündemde. 

Öte yandan yeni yılın yağışları, Türkiye genelinde şehirlerin içme suyu krizi endişelerini nisbeten azaltmış oldu. Ancak; Son yıllarda yaşanan kuraklık ve Türkiye'nin Su Azlığı yaşayan bir ülke olması yakın, orta ve uzun vadeli Su Planlaması yapmasını zorunlu kılıyor.

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

barajlarda su durumu iski aski hes barajlarda elektrik üretimi