YENİ - Nisan ayı elektrik tarifelerini açıkladı!

TAKİP ET

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Nisan tarihi itibariyle geçerli elektrik birim fiyatlarını yayınladı.

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Nisan tarihi itibariyle geçerli elektrik birim fiyatlarını yayınladı.

- Yeni tarifelerde mesken ve ticarethanelere zam yapılmazken, sanayinin elektrik tarifesi zamlandı (Yüzde 22 - 28 oranında). 
 

1 Nisan 2022 tarihi itibariyle geçerli elektrik birim fiyatları

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)

Linke tıklayın...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 31/03/2022 Tarihli ve 10909 Sayılı Kararı - (1 Nisan 2022 tarihi itibariyle geçerli elektrik birim fiyatları)

 

BİLGİ


Elektrik ve doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Elektrik fiyatları nasıl belirleniyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yılda 4 kere (1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim) yeniden blirliyor. Ve Kurum belirlediği yeni fiyatları her tarife döneminin ilk gününde kamuoyuna açıklıyor. Fiyatların belirlenmesinde, üretim maliyetleri, bağıtım bedeli, vergi vb'ler etkili oluyor. 
 

Doğal Gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Doğal gaz fiyatlarını, kamu şirketi BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) mevzuat gereği her ayın sonunda yeniden belirleyerek kamuoyuna açıklıyor (Aylık dönemler halinde, yılda 12 kere). Kamu şirketi BOTAŞ; gazın fiyatının hesaplanmasında ithalat maliyetleri, döviz kuru, enflasyon, iletim, vergiler vb girdileri dikkate alıyor. Doğal gaz dağıtım şirketleri de 'Dağıtım bedelini bu fiyata ekleyerek konut abonelerine satış yapıyor.   
BOTAŞ; sadece kendi satış fiyatını belirliyor olmakla birlikte, doğal gaz pazarının hakimi konumunda olduğundan pazarda faaliyet gösteren diğer kamu - özel şirketlerde ağırlıklı olarak BOTAŞ'ın açıkladığı fiyatları dikkate alıyorlar.



ENERJİ EKONOMİSİ

Nisan ayı elektrik birim fiyatları elektrik birim fiyatları epdk elektrik tarifeleri enerji ekonomisi