Yeni elektrik ve doğal gaz fiyatları Cumartesi açıklanacak - AYRINTILAR!

TAKİP ET

Elektrik ve doğal gaz aboneleri, yeni yıla yeni elektrik ve doğal gaz fiyatlarıyla girecek. Elektrik fiyatlarını açıklayan EPDK ve doğal gaz fiyatlarını açıklayan BOTAŞ, 2021'nin ilk dönemi için geçerli olacak elektrik ve doğal gaz fiyatlarını cumartesi açıklamış olacak.

Tüketiciler, yeni yıla (1 Ocak 2021), yeni elektrik ve doğal gaz fiyatlarıyla girecek. Elektrik fiyatlarını açıklayan EPDK ve doğal gaz fiyatlarını açıklayan BOTAŞ, 2022 yılının ilk elektrik ve doğal gaz fiyatlarını 1 Ocak itibariyle açıklamış olacaklar. Milyonlarca elektrik ve doğal gaz abonesi, yeni yıla EPDK ve BOTAŞ'ın açıklamasıyla mutlu ya da buruk girmiş olacak. 


AYRINTILAR
1 Ocak 2022 Cumartesi yeni yılın ilk günü. Ve yeni yılın ilk gününe elektrik ve doğal gaz aboneleri, yeni fiyatlarla uyanmış olacak. Çünkü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ocak - 31 Mart 2022 tarihleri arası geçerli olacak yeni elektrik birim fiyatlarını açıklayacak. Kamu şirketi BOTAŞ'ta (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ), 1 Ocak - 31 Ocak 2022 tarihleri arası geçerli olacak doğal gaz birim fiyatlarını açıklayacak. Aboneler, iki kamu kurumunun yapacağı açıklamayla; elektrik ve doğal gaz aboneleri yeni yıla; 'ya zam haberiyle, ya indirim haberiyle ya da fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapılmadığı haberiyle' girmiş olacaklar.  
Her iki kurumun aboneleri sevindirecek kararı ise, gerek elektrik ve gerekse doğal gaza zam yapmaması olacak. Nedeni ise, aşırı soğuklar nedeniyle hem elektrik tüketimi ve hem de doğal gaz tüketimin en fazla arttığı günlerin yaşanıyor olması.
 


Elektrik ve doğal gaz abone sayısı

(Kaç elektrik abonesi var? - Kaç doğal gaz abonesi var?)

 Elektrik Abone Sayısı 47.084.919 
 Doğal Gaz Abone Sayısı* 18.180.125
*648.554 abone, serbest tüketicidir.
Kaynak: EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)
Elektrik ve Doğal Gaz Piyasaları Sektör Raporları, Ekim 2021. 

 

Elektrik ve doğal gaz zamları konutlara...

Öte yandan, elektrik ve doğal gaz fiyatları konusunda Avrupa halen ciddi bir kriz yaşıyor. Fiyatlar Avrupa ülkeleri genelinde anormal rakamlarda artış gösterdi. Bu durum, tüketicileri zora soktu. Ancak Türkiye'de; gerek elektrik aboneleri ve gerekse doğal gaz aboneleri, bu aşırı fiyat artışını yaşamadılar. Nedeni ise; Enerji ve Hazine Yönetimleri, konutlardaki elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapmaması oldu (Yapılan zamlarda, Avrupa'nın çok gerisinde kaldı). 
Yeni yılda ise, Enerji ve Hazine Yönetimi'nin nasıl bir karar alacağı, elektrik ve doğal gaz aboneleri tarafından heyecenla bekleniyor. 
 

Elektrik ve doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Elektrik fiyatları nasıl belirleniyor?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik fiyatlarını yılda 4 kere (1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim) yeniden blirliyor. Ve Kurum belirlediği yeni fiyatları her tarife döneminin ilk gününde kamuoyuna açıklıyor. Fiyatların belirlenmesinde, üretim maliyetleri, bağıtım bedeli, vergi vb'ler etkili oluyor. 
 

Doğal Gaz fiyatları nasıl belirleniyor?

Doğal gaz fiyatlarını, kamu şirketi BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ) mevzuat gereği her ayın sonunda yeniden belirleyerek kamuoyuna açıklıyor (Aylık dönemler halinde, yılda 12 kere). Kamu şirketi BOTAŞ; gazın fiyatının hesaplanmasında ithalat maliyetleri, döviz kuru, enflasyon, iletim, vergiler vb girdileri dikkate alıyor. Doğal gaz dağıtım şirketleri de 'Dağıtım bedelini bu fiyata ekleyerek konut abonelerine satış yapıyor.   
BOTAŞ; sadece kendi satış fiyatını belirliyor olmakla birlikte, doğal gaz pazarının hakimi konumunda olduğundan pazarda faaliyet gösteren diğer kamu - özel şirketlerde ağırlıklı olarak BOTAŞ'ın açıkladığı fiyatları dikkate alıyorlar.


Enerji Ekonomisi

doğal gaz fiyatları elektrik fiyatları epdk botaş doğal gaz fiyatları nasıl belirleniyor elektrik fiyatları nasıl belirleniyor yeni yılda elektrik fiyatları yeni yılda doğal gaz fiyatları