''Yaz için tasarruf edilen doğal gaz KIŞ için depoya konmalı'' - IEA Başkanı Dr. Fatih Birol!

TAKİP ET

Uluslararası Enerji Ajansı: ''Dr. Birol, yaz aylarında gaz talebini azaltma eylemlerinin aciliyetini vurguluyor: Böylece ülkeler tasarruf edilen gazı kış için depoya koyabilirler''.

''AB'nin kıştan önce atması gereken 5 acil koordineli adım''

 

Dr. Fatih Birol

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) basın duyurusu ayrıntıları... AB liderlerinin durumu ele almaları için beş somut adım öneren İcra Direktörümüz Fatih Birol'a göre, Avrupa, Rusya'nın arzı geri tutmasıyla aylardır yükselen tehlikeli bir gaz krizinin ortasında ve çok zor bir kışı önlemek için acil önlemler kritik öneme sahip.
  
Eylül ayında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline başlamasından aylar önce, Rusya'nın önemli miktarda gazın Avrupa'ya ulaşmasını engellediğine dikkat çektik. Ocak ayında, Rusya'nın “piyasalarda yapay gerginlik” yarattığını ve Ukrayna üzerindeki gerilimlerin artmasıyla aynı anda fiyatları artırdığını işaretleyerek alarmı daha da yükselttik. Ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sadece bir hafta sonra, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını hızla azaltmasına yardımcı olmak için 10 Maddelik Planımızı yayınladık.
  

O zamandan beri, Rusya Avrupa'ya gaz akışını daha da sıktı ve her an onları tamamen durdurabilirdi. Önümüzdeki kış aylarında büyük gaz kıtlığı ve karne riskini azaltmak için Dr. Birol, yaz aylarında gaz talebini azaltma eylemlerinin aciliyetini vurguluyor, böylece ülkeler tasarruf edilen gazı kış için depoya koyabilirler.

  
Önerdiği beş acil koordineli eylem şunlardır:

Endüstriyel kullanıcıları açık artırmalarla talebi azaltmaya teşvik edin

Elektrik üretmek için gaz kullanımını en aza indirin

Avrupa genelinde gaz ve elektrik operatörleri arasındaki koordinasyonu geliştirmek

Soğutma standartlarını ve kontrollerini belirleyerek evdeki elektrik talebini azaltın

Avrupa genelinde acil durum planlamasını uyumlu hale getirme

  
Dr. Birol, 11 Temmuz'da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Komisyon Üyeleri tam Koleji ile yaptığı görüşmede bu eylemlerin altını çizdi. Başbakan, 18 Temmuz'da Başbakan Kyriakos Mitsotakis ve hükümet üyeleriyle enerji krizini ve Avrupa' nın ele alma seçeneklerini görüştü. Avrupa Komisyonu o zamandan beri AB'deki gaz talebini azaltmaya yönelik kendi planını açıkladı.

 

Enerji Ekonomisi

Rusya Avrupaya gaz akışı