Yaz dönemi ELEKTRİK tüketimini nasıl etkiledi? - ABONELER nasıl daha az fatura öder?

TAKİP ET

Yaz geldi. Ve elektrik tüketimi artıyor. Elektrik tüketimindeki artış, haliyle ay sonu faturalara da yansımaya başladı.

- Yaz  dönemi, elektrik tüketimini nasıl etkileniyor?

- Elektrik aboneleri, yazın nasıl daha az elektrik faturası öder?

- Yazın, elektrik tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? - Yerli enerji kaynaklarımızı nasıl koruruz?


5 milyon kişiye hizmet veren Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, 'Yaz dönemi elektrik tüketimi ve daha az elektrik faturası ödemek neler yapılabilir?' konularında abonelere  önemli hatırlatmalar yaptı. 


Yaz döneminde elektrik tüketim saatlerinde bir farklılık oluyor mu? Hangi saatlerde tüketim yoğunluğu artıyor?

Mevsimsel olarak sosyal yaşamımız da değiştiği için tüketim saatlerinde de farklılıklar oluyor. Kışları daha kısa süren günler, yaz ayıyla birlikte uzamaya başlıyor, gün ışığından yararlanma süresi uzun olduğu için aydınlatma tüketimlerinde düşüş oluyor. Örneğin kış aylarından yaz aylarına geçişte aydınlatma tüketiminde yüzde 35’ler seviyesinde bir düşüş gözlemliyoruz. Sabah güne başlama saatlerinin daha erken, günü sonlandırma saatlerinin daha geç olması, aydınlatma tüketiminden tasarruf ettiriyor.

Yaz aylarıyla birlikte klimaların yoğun kullanılması, mesken ve işletmelerde gündüz elektrik tüketimlerini daha da artırdı. Bir önceki aya göre Haziran ayını kıyasladığımızda saatlik bazda yüzde 15’lere varan bir tüketim artışı ve saat 11.00-18.00 aralığında ise günlük toplam elektrik tüketiminin %35'inin tüketildiğini görüyoruz. Temmuz ayı normalleşme planlarıyla birlikte hem faaliyetlerine ara veren işletmelerin tekrar faaliyetlerine başlaması hem de hava sıcaklıklarının yükselmesiyle beraber bir önceki aya göre saatlik bazda yüzde 20'lere varan bir tüketim artışı görüyoruz.

 

Yaz dönemi geldi. Klimalar çalışacak. Haliyle, elektrik faturalarında da artış yaşanacak. Öncelikle, elektrik faturalarının artmaması ya da daha az artması için tüketiciler ne yapmalı?

Pandemi sürecinde evden çalışmanın artması ve sokağa çıkma kısıtlamaları gibi faktörler hanelerde enerji tüketiminde de artış yaşanmasına neden olmuştu. Hanelerde mevsimsel olarak tercih edilen elektrikli cihazlar ise tüketimlerin artmasında rol oynuyor. Elektrikli cihaz kullanımı, hava sıcaklıklarına bağlı olarak değişiyor. Kullanılan cihaz sayısı arttıkça, yoğun elektrik tüketiminin faturalardaki TL karşılığı da artıyor. Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının da artmaya başlamasıyla beraber klimalar, hanelerde en çok elektrik tüketen cihazlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Klima gibi elektrikli cihazları tercih ederken, enerji sınıfı yüksek cihazları tercih etmek tasarruf ettiriyor. Klima kullanımından kaynaklı elektrik harcamaları yaz ayları için hane başına, A sınıfı bir klima için altı saatlik kullanımda aylık ortalama 200 TL’ye kadar ilave yük getirebiliyor. A+ bir klima aylık 145 TL, A++ bir klima aylık 120 TL, A+++ bir klima tercih edildiğinde ise 94 TL’lik bir tutar faturanıza ekleniyor. Ayrıca ortam büyüklüğüne uygun BTU kapasitesine sahip ve A+++ enerji sınıfı bir klima tercih etmek ve ortam sıcaklığına dikkat etmek tasarruf etmeyi sağlıyor. Klimayı sabit derecelerde tutmak, artacak enerji tüketimini engelleyeceği için tasarruf sağlıyor. Yüksek sıcaklıktaki bir alanı soğutmak için klimalar daha fazla enerji tükettiğinden, özellikle sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde kapı ve pencerelerin kapalı tutulması, aynı odada birden fazla bilgisayar bulundurmamak, daha az miktarda ısı yaydığı için enerji tasarrufu özelliği bulunan ampuller kullanmak, bina yalıtımı yaptırmak ve klima bakımını düzenli yaparak verimli çalışmasını sağlamak gibi unsurlar da yine ciddi derecede tasarruf sağlıyor.
 

YAZA DÖNÜK TÜKETİCİLERİN UYGULAYABİLECEĞİ DİĞER TASARRUF TEDBİRLERİ  -  TIKLAYINIZ!
 




Evde Tasarruf Yöntemleri

    Elektronik eşyaların doğru konumlandırılması, enerji sınıflarına yönelik tespitlerin yapılması ve A+++ enerji tasarrufu sağlayan cihazların kullanılması, enerji tasarrufu sağlamada ve tüketimlerin düşürülmesinde büyük rol oynuyor.

    Yemek yaparken ısı ayarını doğru bir şekilde yapmak, kullanılan tencere genişliği ile ocağın aynı orantıda olmasına dikkat etmek, fazla enerji tüketiminin önüne geçiyor.

    Tüketiciler, eğer A(+++) enerji sınıfı bir buzdolabı tercih ederlerse yüzde 50’ye kadar daha az bir enerji tüketimi gerçekleştirebilirler.

    Aydınlatmada ise LED lamba akkor lambaya göre yüzde 90’a kadar verimlilik sağladığı için tercihler LED lamba yönünde yapılabilir.

    Televizyon, bilgisayar gibi elektrikli ev aletlerinin uyku konumunda normal tüketimin yüzde 10 ile yüzde 20’si oranında enerji harcamaya devam etmesi sebebiyle bu cihazları uyku konumunda bırakmayıp güç tuşundan kapatarak, tasarruf edebilirler. Bunu önlemek için vatandaşlarımız anahtarlı priz kullanılabilir.
     

    Evde Kullanılan Elektrikli Cihazlar, Bütçeye Ne Kadar Etki Eder?

Evde geçirilen zaman arttıkça özellikle beyaz eşya, TV, bilgisayar gibi elektrikli cihazların kullanım süreleri de artıyor.

    Aynı evde 2 kişinin bilgisayarlarını haftanın her günü, 8 saat kullanmasının faturaya etkisi 36 lira.

    Elektrik süpürgesini haftada 4 kez, günde 1 saat kullanmanın bedelinin faturalara etkisi aylık 20 lira.

    Fırını haftada 3 sefer, günde 1.5 saat kullandığınızda aylık faturaya yansıması ise 36 TL oluyor.

    Kettle olarak bilinen su ısıtıcılarını haftanın her günü 1 saat kullanmak aylık olarak 45 TL ek masraf getiriyor.

    TV’ler evde uzun zaman geçirilen dönemlerde hep açık. TV’lerin günde 10 saatlik kullanımının aylık olarak etkisi 22 lira oluyor.

    Bulaşık makinası ise haftada 3 kez çalıştığında 7, haftanın her günü çalışınca ise aylık fatura etkisi 17 TL’yi buluyor. 

    Yine 3 adet aydınlatmanın haftada 35 saat çalışması da faturaya aylık 20 TL olarak yansıyor.

Şirket olarak enerji verimliliği ve tasarrufu konusunu çok önemsiyor, 7’den 70’e tüm vatandaşlarımızda bu bilinci oluşturmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda tüketicilerimize enerji tasarrufu konusunda ipuçları verdiğimiz Enerji Danışmanım projesini hayata geçirdik. Projemizle enerjinin tasarruflu ve verimli kullanılması konusunda vatandaşlarımızı bilinçlendiriyoruz. Projemiz kapsamında ziyaret ettiğimiz ev ve iş yerlerinde hem genel tasarruf çalışmaları hem de ziyaret ettiğimiz ev veya iş yerinin özel durumlarına göre verimlilik sağlama önerilerini aktarıyor ve faturalarında tasarruf etmelerini sağlıyoruz.

 

Türk elektrik sektörünün yurtdışı elektrik pazarlarıyla bir irtibatı var mı? Mesela, bizim onlardan ya da onların bizden aldığı örnek uygulamalar var mı?

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac

AB uyum süreciyle beraber ülke olarak ENTSO-E dediğimiz (Avrupa İletim Sistemi Operatörleri) ağa TEİAŞ üye oldu, dolayısıyla biz özel şirketler de bu kapsamda ağın getirmiş olduğu yükümlülükleri uyguluyoruz. Ülkemizin bu üyeliğinden dolayı iletim hatlarımızın frekans kalitesi AB Standartlarında hizmet veriyor, Avrupa’ya entegre bir sistemimiz var yani. Bu oluşum sayesinde hem Avrupa kalite standardı yakalanmış oldu hem de elektrik ithal ve ihraç edilebilme kolaylığı sağlandı. İhracat ve ithalat noktasında oluşacak ticari fırsatlar nezdinde elektrik iletimi bu sisteme dahil olan ülkeler arasında kolayca yapılabiliyor.



Milyonlarca tüketiciye hizmet veriyorsunuz. Ve bu milyonlar, aynı anda, aynı kalite hizmeti almak istiyor. Bu işin zorlukları ve kolaylıkları nelerdir?

Limak Enerji olarak 5 milyon kişiye hizmet veriyoruz. Tüm müşterilerimize fiziki olarak en yakın lokasyonlarda, online olarak ise bulundukları tüm ortamlarda hizmet verebilmek için yatırımlarımızı yapıyoruz. Teknolojinin gücü ile beraber devreye aldığımız hizmetlerimizi alanında uzman çalışanlar ve profesyonel iş birlikleri ile güçlendiriyoruz. Elektrik perakende şirketi olarak müşterilerin abonelik başlatmasından sonlandırılmasına kadar geçen süreçten sorumluyuz. Müşterilerimize aboneliklerinin başladıkları andan itibaren en iyi deneyimi sunmaya odaklanıyoruz. Enerji sektörü 7 gün 24 saat hizmet veren bir sektör, yaktığımız her lambanın ucunda ciddi bir emek var. Ve bugün baktığımızda sosyal, özel ve iş hayatının sürdürülebilirliği için kesintisiz enerji şart. Salgın başlarında elbette ki herkesin en kaygı duyduğu konu sağlıktı. Hemen harekete geçerek hizmet alanlarımızı buna göre dizayn edip gerekli tedbirleri aldık. Şirket olarak kaliteli, konforlu ve müşteriler için en kolay ulaşılabilecek hizmeti sunmak bizim için temel değerlerimizden. Pandemi dönemi için tüm işlemlerimizi online mecralar üzerinden sunsak da Baby Boomers diye adlandırılan kuşakta yer alan müşteri sayımızın fazla olması nedeniyle, her ne kadar online işlem hizmetlerimizden, yararlanmaları için tüm müşterilerimizi teşvik edici çalışmalar yürütsek de bu kuşağın fiziki işlem yapmayı, matbu çıktıları seven bir kuşak olması nedeniyle müşteri işlem merkezlerimiz de daha kısa çalışma saatlerinde de olsa hizmet verdiler. Enerji tedariki kısmına bakacak olursak, tüm dünyada global çapta bir salgının boy göstermesi talep tahmin tarafını da etkiledi. En riskli alanlardan birisi de buydu, çünkü elektrik satın alındığı anda tüketilmesi gereken bir kaynak, depolama şansımız yok. Bu noktada da dinamik ve genç ekibimizle birlikte oluşabilecek tüm olumsuz durumları bertaraf ettik. Ayrıca karantina süreçlerinde olabilecek olan müşterilerimizi de düşünerek belirli bir süre enerji kesintisi uygulamadık, askıda fatura çalışması kapsamında ekonomik olarak zorluk yaşayabilecek müşterilerimizin faturalarının ödenmesinde köprü görevi gördük. Taksit uygulamamız ile beraber de ödeme esnekliği sağladık. Zorlukları fırsata dönüştürdük ve online işlemlerden abonelik başlatma oranımızın bu dönemde 4 kat arttığını gördük.


Özel Röportaj - Enerji Ekonomisi

limak enerji elektrik faturasında nasıl tasarruf yapılır ali erman aytac aboneler