'Yağmur bombası' gibi bilim dışı söylemlere izin verilmemeli – Afet Uzmanı Prof. Dr Kadıoğlu …

TAKİP ET

-Kuraklık, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelini vuruyor. Kuraklığa karşı ise bir an önce önlemler alınması gerekiyor. Ancak, alınacak önlemlerin ise bilimsel ve uygulanabilir olması çok önemli. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kuraklığa karşı ‘Yağmur bombası’ gibi dünyanın hiçbir yerinde kuraklığa çare olarak kullanılmayan gerek çözümü erteleyecek, dışa bağımlı, radikal, bilim dışı boş söylemlere pirim verilmemeli.’ uyarısı yaptı. Kadıoğlu’na göre kuraklıkla mücadele için yapılması gerekenler. İşte haberin ayrıntıları…

Kentlerde kuraklıkla mücadele için …

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İTÜ) Öğretim Üyesi), Türkiye’nin yaşadığı kuraklıkla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden önemli bilgi paylaşımı yaptı.

Kuraklık ve su kıtlığı ile mücadele için kentlerde yapışması gerekenler!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu (İTÜ) Öğretim Üyesi –  Afet Uzmanı): Artık zor ve geçici bir çözüm olan boru döşeyip su getirme yerine eldeki suyu doğru yönetmek için çalışmalıyız. Bunun için de gelişmiş ülkelerdekine benzer aşağıdaki bilimsel denenmiş adımların atılması gerek.

1. Yeraltı ve yer üstü su seviyeleri, toprak nemi, yağmış ve yağacak yağmur, buharlaşma miktarları, bitki örtüsünün durumu ve indekslerle su ve kuraklığı tek elden izleyebilecek belediye meteoroloji birimi kurulmalı.

 

2. Ekim  Su Yılı başında (mali yılbaşı 1 Ocak gibi) her yıl devreye girecek Kentin Su Bütçesi hazırlanıp yürürlüğe konulmalı.

3. Kentin Su Bütçesindeki açıkları zamanında kapamak için önceden tüm paydaşlarla belirlenmiş olan önlemleri içeren Kent Kuraklıkla Mücadele planı yapılıp uygulanmalı (su bitince yapacak birşey kalmaz yani suda sadece risk yönetimi vardır; kriz yönetimi yoktur.

4. Özellikle binaların çatılarından gelen yağmur sularını sarnıçlarda depolayıp (yani yağmur suyu hasadı ile) kullanım suyu olarak değerlendirilmesine yönelik mevzuat  düzenlemeleri yapılarak (ceza yerine) bu uygulama teşvik edilmeli.

5. Kent ve çevresinde kullanılabilecek su kaynakları küresel iklimden nasıl etkileneceği belirlenerek kentlerin ideal nüfus ve sanayi kapasitesi hesaplanmalı. Böylece su arz ve talep dengesi kurularak kent planlanmalı. Sürekli talebi yönetmek mümkün değildir.

6. İçme suyu kullanma suyu birbirinden ayrılmalı. Büyük masraf ve emekle getirilen ve arıtılan suyun araba, vb. yıkamada kullanımı mümkün olduğunca engellenmelidir.


7. ‘Yağmur bombası’ gibi dünyanın hiçbir yerinde kuraklığa çare olarak kullanılmayan gerek çözümü erteleyecek, dışa bağımlı, radikal, bilim dışı boş söylemlere pirim verilmemeli.

İstanbul’da suların azaldığı barajlarda hayvanlar otluyor!


Kaynak: tuketicitv.com

su kuraklık