WWF Türkiye - Bugünden harekete geçersek birlikte başarabiliriz!

TAKİP ET

- Bugün, Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü. 

WWF Türkiye (Dünya Doğayı Koruma Vakfı)... Doğal zenginliğimiz olan bitki ve hayvanların günü. Tehlike altındaki yabani bitki ve hayvan türlerini korumak için, yaşam alanları olan doğal alanlarımızı, ekosistemlerimizi korumamız gerekiyor. Bugün hala var olan doğal alanlarımız, doğanın insan eliyle büyük ölçüde dönüştürüldüğü günümüz dünyasında, elimizde kalan son doğal kaleler  ve canlıların son yuvaları. Ancak ülkemizde korunan doğal alanların, bir başka deyişle “Korunan Alan”ların ülkemizin yüzölçümüne oranı %8,7. Bu oran, Avrupa’da %25.
 
Ekosistemlerin korunması için bilinçli çabaların ve planlı eylemlerin gerçekleştirildiği yerler olarak tanımlanan “korunan alanlar”ın oranının artması ve 2030’a kadar %30’a yükselmesi, yani doğal alanlarımızın en az 3’te 1’inin korunması, yaşam destek sistemlerimiz olan ekosistemlerin varlığını devam ettirebilmesi ve biyoçeşitliliğin korunması için kilit önem taşıyor!
 
Korumazsak Kaybederiz: Sürdürülebilir Bir Türkiye İçin Korunan Alanlar Hedef: 2030’a Kadar yüzde 30




Ekosistemlerin devam edebilmesi ve sürdürülebilirliği için... 

Yüzde 30, ekosistemlerin devam edebilmesi ve sürdürülebilirliği için hayati önem taşıyan bir oran. Bugün, doğal alan ve biyolojik çeşitlilik kaybındaki hız alarm verici düzeyde; insanın geleceği de risk altında. Daha yaşanabilir bir dünya yolunda her şeyi tekrar rayına oturtabilmemiz için son şansımız 2030’ Kadar %30.
 
Yani, gelecek 10 yıl içerisinde kaydedeceğimiz ilerleme önümüzdeki yüzyılları şekillendirecek. Bu yeni 10 yılın başlangıcında kamu, iş dünyası ve sivil toplum arasında güçlü bir işbirliğinin hayata geçirilmesi, 2030’a kadar, doğal alanlarımızı koruma statüsüne alarak, korunan alan oranımızı %30’a çıkarabilmek büyük bir hedef, fakat imkansız değil, acilİ.
 
Raporumuzda da belirttiğimiz, 2030’a kadar atılması gerektiğine dikkat çektiğimiz adımlar şunlar:

-          Türkiye’de daha fazla sayıda ve daha geniş alana sahip (%30) bir korunan alanlar ağının oluşturulması; daha güçlü, daha iyi korunan bir korunan alan yönetiminin gerçekleştirilmesi.
-          Bu hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacak, kapsayıcı, paydaş katılımına açık; bilimsel esaslarla, uluslararası doğa koruma sözleşmeleriyle ve AB doğa koruma direktifleriyle uyumlu bir çerçeve Doğa Koruma Kanunu’nun kabulü.
-          Korunan alanların etkin yönetiminde önemli sıkıntılara yol açan parçalı kurumsal yapının giderilmesi.
-          Tür ve alan koruma/denetim çalışmalarından ziyaretçi hizmetlerine, yaban hayatı yönetiminden altyapı çalışmalarına, eğitim-araştırma-izleme faaliyetlerinden gönüllü ilişkilerine kadar geniş bir yelpazeyi içeren korunan alan yönetiminde etkinliğin arttırılması için yerel düzeyde yeni bir yapılanmanın gerçekleştirilmesi.
-          Korunan alanlarda statü değişikliklerinden kaçınılması.

Enerji Ekonomisi

uluslararası biyoçeşitlilik günü iklim çevre wwf türkiye