VVER-1000 reaktörleri için deneme amaçlı REMIX yakıt demeti üretmek üzere...

TAKİP ET

- Rosatom’un yakıt şirketi TVEL’in Tomsk Bölgesindeki Seversk şehrinde yer alan Sibirya Kimyasal Tesisi’nde (SCC) VVER-1000 reaktörleri için deneme amaçlı REMIX yakıt demeti üretmek üzere deneysel bir üretim alanı açıldı.
 

İlk REMIX yakıt üretimi zinciri, Rosatom’un Krasnoyarsk Bölgesindeki Zheleznogorsk şehrinde bulunan madencilik ve kimyasal tesisi ile işbirliği halinde oluşturuldu. Bu tesiste üretilen uranyum-plutonyum yakıt peletlerinin ilk grubu Seversk’e gönderildi ve kabul testini başarıyla geçti. Deneysel REMIX yakıtı, VVER-1000’in temel modellerinden olan TVS-2M tasarımına uygun olarak üretilecek. 

Rus yapımı yenilikçi bir ürün olan REMIX, yani rejenere karışım yakıtı, modern nükleer enerji sanayisinin belkemiğini oluşturan termal hafif su reaktörleri için üretiliyor. Yakıt matrisi, harcanmış nükleer yakıttan elde edilen ve yeniden işlenen uranyum ve plütonyum karışımıyla az miktarda ilave zenginleştirilmiş uranyumdan oluşuyor. REMIX yakıtı, hızlı reaktörlerde kullanılan MNUP ve MOX gibi uranyum-plütonyum yakıtların aksine, en fazla yüzde 1,5 olmak üzere düşük oranda plütonyum içeriyor. Nötron spektrumu zenginleştirilmiş uranyum içeren ve yaygın olarak kullanılan hafif su reaktörlerinden farklı olmayıp, yakıt takımlarının reaktör çekirdeğindeki hareketi ile ışınlama sonucu uranyumdan elde edilen plütonyum genel olarak benzerlik taşıyor.

Bunun NGS işletmecileri için anlamı, REMIX yakıtının reaktör tasarımında herhangi bir değişikliğe veya ilave güvenlik tedbirlerine gerek olmaksızın kullanılabilmesi. Bu yakıtın kullanımı, yakıt döngüsünün kapalı hale getirilmesi ve harcanan nükleer yakıtın depolanmak yerine geri dönüştürülmesi sayesinde nükleer güç santrallerinin besleme stokunun üstel bir biçimde artmasını sağlayacak. 

Her biri 6 deneysel REMIX yakıt çubuğu içeren 3 TVS-2M yakıt takımı (bir yakıt demetinde toplam 312 çubuk bulunuyor) Rusya’daki Balakovo Nükleer Güç Santrali’nin 3’üncü ünitesinde 2016 yılından bu yana pilot çalıştırma programına tabi tutuluyor. Buna ilişkin 3’üncü 18 aylık ışınlama döngüsü 2020 yılında başladı. 

TVEL şirketinin Ar-Ge ve Kaliteden Sorumlu Başkan Yardımcısı Alexander Ugryumov, Seversk’teki VVER-1000 reaktörleri için yakıt üretim alanının kurulma çalışmalarının 2020 yılının üçüncü çeyreğinde başladığını ve rekor zamanda tamamlandığını belirterek bu yıl içerisinde REMIX yakıtı içeren birkaç tam teşekküllü TVS-2M yakıt demeti üretmeyi planladıklarını duyurdu. “Balakovo NGS’deki ilk REMIX yakıt çubuklarının ışınlama döngüleri iyi sonuç verdi. Komple REMIX demetlerinin test edilmesi, bu teknolojinin ticari kullanımı açısından önemli bir kilometre taşı olacak” diyen Ugryumov, piyasadan talep gelmesi halinde Rosatom işletmelerinden birinde REMIX yakıtı üretmek üzere büyük bir tesis kurulması gerekeceğini ilave etti. 

Enerji Ekonomisi

rosatom vver-1000