Vites boşa alınınca 'araç az mı yakar çok mu' yakar?

TAKİP ET

Evet sürücüler; Bu yanlış çok yapılıyor: Araç seyir halinde iken 'Vitesi boşa almak. Peki vites boşa alınınca araç az mı yakar çok mu yakar?

Evet Tüketiciler; Bu yanlış çok yapılıyor: Araç seyir halinde iken 'Vitesi boşa almak (Bu uygulama, araç bayır - yokuş aşağı seyrederken ya da araç düz yolda hızlandırıp boşa alınarak yapılıyor). Nedeni, 'daha az yakıt tüketmek'. Oysa bu tamamen yanlış bilinen bir uygulama. Doğrusu ise (Bilimsel veri), arabanın vitesi boşa alınınca bilinenin aksine yakıt tüketimi daha çok artıyor.

 

'TEST ETTİK'

Merak edilen ve tartışılan bir konu olan, 'Arabanın seyir halinde iken viteste ve boşta iken yakıt tüketimini' test ettik. Ve sonuç, bir kere daha bilimsel veriler geçerli. Yani; aynı aracı, aynı hız, aynı güzergahta (Yokuş aşağı) önce viteste sürdük ve sonra boşa aldık. Sonuç, araç yol bilgisayarı yokuş aşağı viteste seyrederken yakıt tüketimini '0' litre olarak gösteriyor. Buna karşın aynı şartlarda aracın vitesi boşa alınca yol bilgisayarı yakıt tüketimi 0,7 litre olarak yazdı (Motorun çalışıyor olması ve oluşturduğu çok düşük yakıt tüketimi ayrı bir konu).

 

Yakıtınız bitiyor ve benzinlik uzakta - Ne yapmalısınız?

 

AKARYAKIT ŞİRKETLERİ: VİTESİ BOŞA ALMAYIN

Akaryakıt şirketleri de, seyir halinde iken aracın boşa alınmamasını öneriyor. Türkiye ve dünyada önemli petrol ve akaryakıt şirketlerinden BP‘nin konuyla ilgili sürücülere yaptığı önemli hatırlatma şöyle: 'Aracınızın vitesini boşa almak yerine bir üst vitese alarak ayağınızı gazdan çekerseniz, hem motor freninin sağladığı güvenle yola devam eder, hem de yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.'.

 

ARACIN YAKIT DURUMU!

(Vites boşta - araç viteste)

(Kaynak: Tüketici TV)

 

Enerji Ekonomisi

vites boşa alınınca araç az mı yakar çok mu yakar araç boşa alınınca az mı yakar enerji ekonomisi vites boşa alınınca yakıt durumu