Verimlilik teknolojilerindeki fırsatlara ışık tutuyor - Milliyet Enerji!

TAKİP ET

Türkiye'nin 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nın hazırlık çalışmaları ilk defa Milliyet Enerji'de okuyucuyla buluşuyor. 2024-2030 yıllarına yönelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Eylem Planı'nda, verimlilik teknolojilerinin geliştirilmesi, dijitalleşme ve start-up'larla iş birliği dikkat çekiyor.

Küresel enerji krizinin Ortadoğu ve Körfez enerji pazarlarına etkileri OPEC+’ın önümüzdeki döneme dair atacakları adımlara yönelik analizler de Milliyet Enerji’de yer alıyor.

 

Ayrıntılar...

Milliyet Enerji, 2023 yılının ilk sayısında, küresel enerji krizi sürerken, yeni dönemin fırsat alanlarını okuyucuları için analiz ediyor.  

Milliyet Enerji, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın (ETKB) 2024-2030 Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın hazırlanma sürecinin mutfağına girdi. Eylem Planı’nın hazırlanması için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve akademinin katılımıyla düzenlenen son çalıştayda nelerin tartışıldığı, hangi konulara odaklanılacağı, destek ve ön plana çıkan alanlar ilk defa Milliyet Enerji’de yer alıyor.

Milliyet Enerji’ye konuşan ETKB Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Abdullah Buğrahan Karaveli, birkaç ay içinde sonuçların netleşeceği Türkiye’nin birinci verimlilik eylem planındaki hedeflerini tutturacağını belirtirken, yeni eylem planında verimlilik teknolojilerinin geliştirilmesi, dijitalleşme ve start-up’larla yakın işbirliğininin önemini vurguladı. Enerji verimliliğinde Türkiye’nin bir rekora imza atarak, yüzde 2,7 ile dünyada enerji yoğunluğunu en çok iyileştiren ikinci ülke olduğuna dikkat çeken Enerji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, verimlilik hedefiyle enerji talebimizin üçte bir azalabileceğine dikkat çekti. 

Türkiye’nin küresel enerji krizi sürerken, fırsatları ve risklerini Milliyet Enerji Ocak sayısında değerlendiren Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğindeki potansiyeliyle iyi bir yatırım hikayesine sahip olduğunu belirtiyor. 

Enerji ve Sürdürülebilirlik Uzmanı Aslı. T. Esen ise, Avrupalı vatandaşların enerji krizinden nasıl etkilendiğini, hayatlarındaki değişikliği birinci elden deneyimiyle kaleme alarak, yaşanan krizin etkilerinin, Türkiye için de bir öğrenme süreci olması gerektiğini söylüyor. 

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in ilgi çekici araştırmasının detayları da Milliyet Enerji’de yer alıyor. HEAL Kıdemli Danışmanı Funda Gacal, Türkiye’nin kömürden erken çıkarak 102 bin hayatın kurtarılabileceğini ayrıca sağlık maliyetlerinde 3,1 trilyon TL tasarruf edeceğini söylüyor

Rusya-Ukrayna savaşı ve peşi sıra enerji krizi devam ederken, bu sürecin Ortadoğu ve Körfez’deki enerji pazarlarına etkileri Milliyet Enerji’nin yeni sayısında masaya yatırılıyor. Argus Medya’dan Ortadoğu ve Körfez Editörü Nader Itayim, petrol fiyatlarından Avrupa’nın doğalgaz müzakerelerine kadar süreci kapsamlı şekilde Milliyet Enerji okuyucuları için değerlendiriliyor. 

Itayim, OPEC+’ın aldığı kararlarda haklılıklarını kanıtladıklarını belirtirken, Avrupa ile Ortadoğu ve Körfezdeki doğalgaz üreticileri arasında kontrat müzakerelerinin hassas olduğunu belirtiyor. Itayim, Avrupa’nın kısa vadeli kontrat talebi ve enerji dönüşümü hedefleri nedeniyle riskli bir ortak olduğuna da ayrıca dikkat çekiyor.

Yeni dönemin risklerinin yanı sıra, en önemli yatırım fırsatları ve enerji sektörü hakkındaki detaylı bilgiler Milliyet Enerji’nin yeni sayında yer alıyor.

Milliyet Gazetesi ile birlikte bayilerden ücretsiz olarak ulaşılabilen Milliyet Enerji dergisine, Getir, Turkcell Dergilik ve dijital platformlardan da erişilebiliyor.

enerji ekonomisi

Milliyet Enerji verimlilik Eylem Planı dijitalleşme start-up