Vergi ve zamlar sonrası ''Türkiye ve Avrupa ülkelerinde'' BENZİN - MOTORİN fiyatları ne oldu?

TAKİP ET

Maliye Yönetimi, Ocak 2024 ayı itibariyle akaryakıt ürünlerinden alınan vergileri (ÖTV ve KDV) artırdı. Aynı dönemde ham petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü dalgalanmalar, benzin ve motorine zam olarak yansıdı. Peki, vergi artışı ve zamlar sonrası Türkiye ve AB ülkelerinde fiyatlar ne oldu?

Maliye ve Hazine Yönetimi, Ocak 2024 ayı itibariyle akaryakıt ürünlerinden alınan vergileri (ÖTV ve KDV) artırdı. Aynı dönemde ham petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü dalgalanmalar, benzin ve motorine zam olarak yansıdı. Peki, vergi artışı ve zamlar sonrası Türkiye ve AB ülkelerinde fiyatlar ne oldu?

 

ayrıntılar...

Maliye ve Hazine Yönetimi, Ocak 2024 ayı itibariyle akaryakıt ürünlerinden alınan vergileri (ÖTV- Özel Tüketim Vergisi ve KDV- Katma Değer Vergisi) artırdı.Aynı dönemde ham petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü dalgalanmalar, benzin ve motorine zam olarak yansıdı. Peki, vergi artışı ve zamlar sonrası Türkiye ve AB ülkelerinde fiyatlar ne oldu? İşte ayrıntılar...

 

 

Türkiye ve AB benzin fiyatları (Vergili - Vergisiz)...

Benzin fiyatları: EPDK'nın 'Akaryakıt ve LPG Türkiye ve Avrupa ülkeleri benzin (95 oktan) fiyatları sıralamasında 27 Avrupa ülkesi sıralamasında litresi 37,07 lira fiyatla son sırada (en ucuz ülke) olarak yer aldı (Ocak ayı ortalaması).

AB benzin fiyatları ortalaması!

(Türkiye 27 ülke arasında sonuncu)

(Kaynak: EPDK Akaryakıt Fiyatlandırma Raporu Şubat 2024)

Türkiye ve AB motorin fiyatları (Vergili - Vergisiz)...

Motorin fiyatları: Türkiye, AB (Avrupa Birliği) motorin (normal) sıralamasında ise litresi 39,45 lira ile de yine sonuncu sırada (en ucuz) ülke olarak yer aldı (Ocak ayı ortalaması).

AB motorin fiyatları ortalaması!

(Türkiye 27 ülke arasında sonuncu)

(Kaynak: EPDK Akaryakıt Fiyatlandırma Raporu Şubat 2024)

Türkiye ve AB LPG otogaz fiyatları (vergili - Vergisiz)...

LPG otogaz fiyatları: Türkiye, AB (Avrupa Birliği) ülkeleri LPG otogaz soralamasında ise Türkiye 20 ülke arasında litresi 20,6 lira ile 8. sırada yer aldı (Ocak ayı ortalama fiyat). 

AB ve Türkiye LPG otogaz fiyat karşılaştırması!

2024 yılın ilk ''Akaryakıt ve LPG'' fiyatlandırma raporu!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2024 yılının ilk Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Rporu'nu yayınladı. Rapor; ocak ayında benzin, motorin ile otogaz türü akaryakıt ve LPG (Likit Petrol Gazı) ürünleri üzerinden alınan vergilerin artışından sonra ilk yayınlanan rapor olması nedeniyle önem arzediyor. 

 

Akaryakıt ve LPG ürünlerinden ne kadar vergi alınıyor?

Benzin - motorin ve otogazdan alınan vergiler!

TL/LT

- Benzin Türleri için (95 Oktan): ÖTV 9,4540 TL/lt - KDV oranı yüzde 20

- Motorin Türleri için: ÖTV 8,8629 TL/lt - KDV oranı yüzde 20

- LPG (Otogaz) için: ÖTV 7,2577 TL/kg - KDV oranı yüzde 20

Açıklama: 

ÖTV tutarları 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 12 nci maddesinin (5) numaralı fıkrası uyarınca yeniden belirlenmiştir.

 

(türkiye - ab ülkeleri akaryakıt ve lpg fiyatları)

Türkiye Avrupa benzin fiyatları Türkiye AB motorin fiyatları Türkiye Avrupa LPG fiyatları