Vali Recep Yazıcıoğlu 'önce ekmek - su'

TAKİP ET

Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu, uzun yıllar Erzincan'da görev yaptı. Büyük Erzincan depreminde de orada görev yapıyordu. Depremi ve deprem psikolojisini çok iyi bilen insanlardan ve görevlilerden birisiydi. Hep şunu derdi, depremde ilk yapılacak; hayatta kalanlar için 'Ekmek ve su' ihtiyacının karşılanması.

Vali Recep Yazıcıoğlu 'önce ekmek - su'

ve tabi, tüpgaz - jeneratör...

Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu, uzun yıllar Erzincan'da görev yaptı. Büyük Erzincan depreminde de orada görev yapıyordu. Depremi ve deprem psikolojisini çok iyi bilen insanlardan ve görevlilerden birisiydi. Hep şunu derdi, depremde ilk yapılacak; hayatta kalanlar için 'Ekmek ve su' ihtiyacının karşılanması. Bunu, Gölcük depreminde bizzat şahit olan biris olarak yazıyorum, gerçekten 'Ekmek ve su' çok önemli.


Deprem Türkiye'yi vurdu. Depremin merkezi Kahramanmarş Pazarcık. Fakat etkisi 10 ilde görüldü. 10 ilde binlerce ev iş yeri yıkıldı. Binlerce insan enkaz altında kaldı. Binlerce yaralı ve ölü var. Depremin büyüklüğü (aynı gün 7,7 ve 7,6 şiddetinde) ve geniş alana yayılması, bütün Türkiye'yi etkilemesine neden oldu. 

 

Vali Yazıcıoğlu: Ekmek ve su
Tabi depremde ikinci gün. Felaket bölgesinin 250-300 km (kilometre) geniş bir alana yayılması, yardımların doğal olarak yetersiz kalmasına neden oluyor. Etkilenen insan sayısı-nüfus, 12 milyonun üzerinde. Böyle bir sayıya aynı anda aynı yardımı yapmak çok zor (Yüzyılın afeti deniyor). Tabi zor diye yardımlar duracak değil. Ki zaten böyle bir durumda yok. Yapılacak iş, gece gündüz elinde imkanı olan (maddi-manevi) yardıma koşmak. Başta AFAD olmak üzere bölgedeki kamu özel yardım kuruluşları ile mutlaka irtibatlı olmak gerekiyor. Aksi durum kargaşaya neden olur, yardım ederken yardım edemez duruma olayı sokabilir. Bu nedenle kordineli yoğun yardımlar, depremin ilk günleri için çok önemli. 


Ancak, deprem sonrası da çok önemli; bu yardımlar. Çünkü hayat devam ediyor. Deprem sonrası insanların yeme, içme, giyinme, barınma ihtiyaçları devam ediyor. Ve en önemlisi de, böyle bir zorluğu yaşayan insanların bundan sonraki süreçte zorda olsa oralli tutmak gerekiyor. Bunuiçinde, mümkün olduğunca bu insanların maddi-manevi zorluklarını hissettirmeden karşılamak çok önemli. 


Burada en önemli konulardan birisi de, deprem de daha ikinci gün. Bu nedenle de hala olayın sıcaklığı var. Bölgeye ulaşmak çok zor, deprem-heyelan ve hava şartları. Bunun için öncelikle bölgeye yardımlarda, oradaki yetkililerin talimatları ve kararlarına göre yardım etmeye çalışmak gerekiyor.

 

Akaryakıt - elektrik - gaz
Tabi, mevsim kış. Isınma en önemli konulardan birisi. Bunun için de, tüpgaz ve jeneratör gibi ısıtıcı ve yemek kaynakları çok önemli. Bu tür yardımlarda bölgeye ulaştırılmalı. Ve bu yardımlarada öncelik verilmeli. Diğer, akaryakıt - elektrik - doğal gaz iletim ve dağıtımı için zaten kamu otoritesi yoğun çalışıyor.

 

Sosyal medya ve internet

Sosyal medyadaki bilgi kirliliği bir yana konursa, afet bölgesinden iletişim anlamında sosyal medya-internet çok önemli görev görüyor. Buradaki bilgi kirliliğini önleyici mesajlardan uzak durarak, gerçek ihtiyaç ve haberlerin paylaşılması, bir çok yere yardım ulşamasına imkan sağladı-sağlıyor. Bu nedenle de, gereksiz mesajlardan uzak durarak, ihtiyaç ve gerçek bilgi içeren mesajlarla sosyal medya-internet kullanılmalı. 


Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu'nun ifadesiyle deprem bölgelerine önce 'ekmek - su (Yani yiyecek ve de giyecek). Bu; hayatta kalanların, hayatlarını devam ettirmesi ve yaralarının sarılması için çok önemli. Ve tabi, enkaz altında kalanlarında kurtarılması. Bu profesyonel yardım ve çalışmalarla olacak bir konu. Bununda, bölgedeki yetkililer ve uzmanlarla gece gündüz yapılması gerekiyor. Ki, zaten bütün imkanlar seferber edilmiş bölgede. 
İnşaallah sabır ve sonrasında, en az maddi-manevi kayıplarla bu felaketi aşacağız. Felakette ölenlere rahmet, yaralılara şifa, yakınlarına ve milletimize başsağlığı inş.
  

(İsmail Altunsoy - Enerji Ekonomisi)

Vali Recep Yazıcıoğlu Vali Yazıcıoğlu Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu uzun yıllar Erzincanda görev yaptı. Büyük Erzincan depreminde de orada görev yapıyordu. Depremi ve deprem psikolojisini çokiyi bilen insanlardan ve görevlilerden birisiydi. Hep şunu derd