Üretim kısıtlamasına rağmen petrol fiyatları düşüşte!

TAKİP ET

Üretim kısıtlamasına rağmen petrol fiyatları düşüşte!

ANALİZ - EE

Ham petrol fiyatlarındaki düşüş sürüyor. OPEC ülkeleri ve koalisyon ortaklarının aldığı günlük 10 milyon varil üretim kısıtlaması da petrolün düşüşünü durduramadı. Halen uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatı 31 - 31,50 dolar bandında seyrediyor. 

COVID19 ETKİSİ DEVAM EDİYOR

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan ve sonra bütün dünyayı etkileyen Koronavirüs (COVID19) salgını, dünya ekonomisini vurmuştu. ABD - Avrupa başta olmak üzere dev dünya ekonomileri üretimleri durdu. Salgının insanların yaşamını da etkilemesi, tüketimi vurdu ve sonuçta hem üretim ve hemde tüketim ekonomileri durma noktasına geldi. Koronavirüsün önce Çin gibi dünyanın en önemli üretim merkezini vurması ve sonraki süreçte de Çin'de virüs salgınının azalmasına karşın salgının Avrupa ve Amerika ekonomilerini her geçen gün daha da artarak vurması (Salgının hızla yayılıyor olması nedeniyle), ister istemez petrol tüketimini de olumsuz etkiliyor. Ve tüketimler hızla düşüyor. Bu durum ise petrol arz - talep dengesine ağır darbe vuruyor.

TÜKETİM - ÜRETİM ARTIŞI VİRÜSE BAĞLI
Ham petrol fiyatlarındaki toparlanma, net olarak anlaşıldı ki Koronavirüse bağlı. Virüsün dünya genelinde özellikle sanayi merkezi ülkelerde gerilemesiyle petrol fiyatları talep artışıyla yükselişe geçebilecektir. Aksi halde, OPEC'in günlük 10 milyon varil üretim kısıtı artarak devam etse bile, işe yaramayacaktır. Petrol fiyatlarında artış olmayacak, hatta daha da düşüşler yaşanabilir. 

 
 

 

petrol covid