Uluslararası Enerji Ajansı - Üst düzey yuvarlak masa etkinliği 20 Şubat'ta!

TAKİP ET

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber ve COP29 ve COP30 Başkanlıkları da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından diğer iklim ve enerji liderleri ile Aralık ayında Dubai'de varılan büyük anlaşmanın ardından bir sonraki adımları görüşmek üzere üst düzey yuvarlak masa etkinlik 20 Şubat'ta.

Küresel liderler, büyük IEA toplantısında güvenli enerji geçişlerini güçlendirme sözü verdi!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)

Dünyanın dört bir yanından enerji ve iklim liderleri, küresel ısınmayı 1,5 ° C'ye sınırlama hedefini sürdürmek için temiz enerji geçişlerini hızlandırırken enerji güvenliğini korumak için güçlü bir katılım sağlayan iki günlük bir etkinlik olan ıea'nın 2024 Bakanlar Toplantısı ve 50. Yıldönümü için geçen hafta Paris'te bir araya geldi. ulaşılabilecek.

İrlanda Çevre, İklim ve İletişim Bakanı Eamon Ryan ve Fransa Ekonomi, Maliye, Sanayi ve Dijital Egemenlik Bakanı Bruno Le Maire'in eş başkanlığında 50'ye yakın ülkeyi temsil eden bakanlar toplantısı, daha cesur eylemlere duyulan ihtiyaç konusunda güçlü bir fikir birliği sağladı. ve hızla dönüşmek için daha fazla küresel işbirliği jeopolitik belirsizliğin arttığı ve küresel sıcaklıkların rekor kırmaya devam ettiği dünyanın enerji sistemi. Özel konuklar arasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD İklim Özel Başkanlık Elçisi John Kerry ve eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinsonyer aldı.

Aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, İrlanda Başbakanı Taoiseach Leo Varadkar ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de bulunduğu dünya liderleri katılımcılara video aracılığıyla hitap etti.

Ortak bir tebliğde, 31 üye ülkemizden bakanlar, Ajansımız için ileriye dönük misyonumuza rehberlik edecek bir dizi yeni görev belirlediler. Öne çıkanlar başlılar!

Dubai'deki yaklaşık 200 hükümetin Paris Anlaşması'nın ısınmayı 1,5 ° C ile sınırlama hedefiyle uyumlu iddialı yeni küresel hedefler belirlemesinden aylar sonra, ıea'yı cop28'in başlıca enerji sonuçlarının uygulanmasında öncü bir rol üstlenmeye yönlendirmek. Bunlar, yenilenebilir enerji kapasitesini üçe katlamak, enerji verimliliğindeki ilerlemeyi ikiye katlamak gibi küresel 2030 hedeflerini içeriyordu, metan emisyonlarını azaltmak ve fosil yakıtlardan uzaklaşmayı hızlandırmak.

IEA'YA “enerji güvenliği ile birlikte iklim değişikliğini ve sürdürülebilir kalkınmayı faaliyetlerinin ve analizinin merkezine koymaya devam etmesi" talimatını vermek - hükümetler iklim hedeflerine ulaşmak ve geleceğe yönelik planlar yapmak için çalışırken Net Sıfır Yol Haritamız gibi IEA yayınlarının önemine dikkat çekmek.

IEA'NIN gelişmekte olan büyük ekonomilerle işbirliğini derinleştirme çabasını desteklemek. Bu çabalar arasında Hindistan ile tam IEA üyeliği talebi üzerine görüşmelerin başlatılması ve Singapur'da yeni bir bölgesel işbirliği merkezinin duyurulması yer alıyor.

Iea'nın petrol stoklama sisteminin, büyük bir belirsizlik anında küresel enerji güvenliğinin sağlanmasında oynadığı kilit rolü vurgulamak. Ayrıca, IEA'YI, temiz enerji teknolojileri için ihtiyaç duyulan önemli mineraller için tedarik zincirlerinin güvenliğini artırmaya yönelik gönüllü bir IEA Kritik Mineraller Güvenlik Programı için ortaya konan hedefleri ilerletecek bir çerçeve geliştirmeyeyönlendirdiler.

IEA'YI, temiz yemek pişirme de dahil olmak üzere enerji erişimini ve satın alınabilirliğini genişletme konusundaki güçlü çalışmalarına devam etmeye çağırmak; daha kapsayıcı bir enerji ekonomisi inşa etmek için adil, insan merkezli geçişleri ilerletmek; ve yüksek borçlanma maliyetlerinin ve sermayeye erişimde zorluğun enerjiyi kısıtladığı gelişmekte olan ve gelişmekte olan ekonomilere temiz enerji yatırımını artırmak geçişler.

“Bu toplantı, dünyanın dört bir yanından hükümetlerin IEA'NIN enerji ve iklim liderliğini övdüğünü gördü. Ve gelecekte daha da etkili olmamız için bize güvendiklerini açıkça belirttiler ”dedi. “IEA üyelerinden net yetkiler aldı. Enerji sektöründe iklim değişikliğiyle mücadeleye öncülük etme çabalarımızı iki katına çıkarırken, küresel enerji kaynaklarının güvenliğini sağlayacak ve geçiş boyunca enerji erişimini artırmak için çalışacağız.”

 

(enerji gündemi - enerji ekonomisi)

enerji gündemi enerji ekonomisi