Türkmen DOĞALGAZI için yeni güzergah - ''Türkiye - Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki ticari anlaşma'' onaylandı!

TAKİP ET

''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkmenistan Hükümeti Arasındaki Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar''

''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkmenistan Hükümeti Arasındaki Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8298)'' karar bugünkü Resmi Gazete de yayınlandı (5 Nisan 2024 tarih vw 32511 sayılı Resmi Gazete).

 

ayrıntılar...

Türkmen doğalgazı: Türkmenistan doğal gazının Türkiye'ye taşınması (ve sonra Avrupaya nakli), uzun bir süredir iki ülke arasında konuşulan ve görüşülen bir konu. Görüşmelerde ana başlık ise, gazın güzergahı oldu (gazın İran üzerinden Türkiye'ye taşınması). Ancak İran tarafı, geçiştirme cevaplarla projeye olumlu bakmakla birlikte; Türkmen gazını kendi ülkesinde (sınıra yakın bölgelerinde) kullanması nedeniyle proje uzun yıllardır hayata geçirilemedi. 

Türkmen doğalgazı için yeni güzergah: Yeni onaylanan ve 3 ülke arasında yapılan anlaşma ile Türkmen doğal gazı için yeni bir güzergah oluşturma ihtimalini artırdı (gazın Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye taşınması). Azerbaycan üzerinde Türkmen gazının Türkiye ve Avrupa pazarlarına taşınması projesi (muhtemel); yeni bir güzergah olmasının yanında ''Türkiye ve İran arasında yapılacak yeni doğal gaz anlaşmaları'' içinde Türkiye'nin elini kuvvetlendirmesi açısından önem taşıyor. 

Tekstilden enerjiye ticari ilişkiler: Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan (3 ülke) arasında yapılan ve bugün onaylanarak yürürlüğe giren anlaşma ayrıca, 3 ülke için tekstilden enerjiye birçok ticari ve ekonomik alanda ilişkilerin geliştirilmesini öngörüyor. 

 

''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkmenistan Hükümeti Arasındaki Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'' tam metni için,

tıklayın...

 

güncek önemli haberler

türkmen doğalgazı için yeni güzergah türkmen doğalgazı