Türkiye ve Avrupa ülkeleri akaryakıt (Benzin - Motorin) fiyatları

TAKİP ET

Son aylarda uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları hızlı bir şekilde yükseldi. Aynı dönemde döviz kuruda (TL/Dolar) artışa geçti. Bu artış, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıdı. Peki, Türkiye ve Avrupa (AB) ülkelerinde akaryakıt ürünleri kaç liradan satılıyor? Akaryakıt fiyatlarında hangi ayrıntılar önemli?

- Son aylarda uluslararası piyasalarda ham pertol fiyatları hızlı bir şekilde yükseldi. Aynı dönemde döviz kuruda (TL/Dolar) artışa geçti. Akaryakıt (Benzin - motorin) fiyatları için  en önemli 2 maliyet kalemi olan; petrol fiyatları ve döviz kurundaki aynı anda yaşanan artış, benzin ve motorine zam olarak yansıdı.  İç pazarda artan fiyatlar, tüketicileri zora soktu. Ve Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını tartışma konusu yaptı.
Merak edilen konu ise; petrol-döviz artışı esonrası Türkiye ve Avrupa ülkeleri akaryakıt fiyatları (Benzin, motorin) ne oldu? Veya, Türkiye ve AB ülkelerinde benzin - motorinin satış fiyatı ne? 

 

EPDK Raporu Akaryakıt (Benzin - Motorin) fiyatları 

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), Akaryakıt - LPG Fiyatlandırma Raporu 2021'i yayınladı. EPDK'nın yeni yayınladığı raporda, Türkiye ve Avrupa ülkeleri için benzin ve motorin fiyatları (Ülkelere göre fiyatlar, vergili - vergisiz fiyatlar vb) genişçe yer alıyor. 
Rapora göre; 'Türkiye ve Avrupa ülkeleri benzin - motorin türü akaryakıt ürün fiyat sıralamasında', en pahalı ülke filandiya ve en ucuz ülke ise Türkiye olraka yer aldı (TL bazında en pahalıdan en ucuza göre sıralama)

- Türkiye Avrupa Ülkeleri (AB) benzin - motorin fiyatları (Vergili - vergisiz) için aşağıdaki tabloya bakınız.

 

Türkiye ve Avrupa Ülkeleri (AB) Benzin Fiyatları

(Aralık 2021 Fiyatları - TL/LT)


 

Türkiye ve Avrupa Ülkeleri (AB) Motorin Fiyatları

(Aralık 2021 Fiyatları - TL/LT)

 

 



Petrol ve LPG Fiyatlandırma Raporı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nın yeni raporuna göre, Aralık ayında Avrupa'da en pahalı motorin litresi 28,16 lira ile Filandiya oldu. Bu ülkeyi ikinci sırada 27,65 lira fiyat ile Belçika ve 27,52 lira fiyat ile de İrlanda izledi. Türkie ise litre fiyatı 20,19 lira ile listenin sonunda (En ucuz ülke olarak) yer aldı. 
Türkiye'nin siyasi ve ekonomik yoğun ilişki içinde olduğu Almanya'da 1 litre motorin 26,09 lira, İtalya'da 1 litre motorin 27,26 lira ve Fransa'da da 1 litre motorin 26,32 liradan satıldı. 
Komşularımızda akaryakıt fiyatları...
Komşumuz Bulgaristan'da ise 1 litre motorin fiyatı 20,89 lira ve Yunanistan'da ise 25,38 liradan satıldı.  

Türkiye ve bazı AB ülkeleri motorin fiyatları

 Ülke Fiyat (TL/LT)
 Filandiya 28,16
 Belçika  27,65
 İrlanda  27,51
 Türkiye 20,19
Kaynak: EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) 
Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu - Aralık 2021

 

 

Benzin ve motorin fiyat oluşumu
Benzin ve motorin fiyat formülü

- 1 litre Benzinin fiyat oluşumu



1 litre motorinin fiyat oluşumu

 


Akaryakıt fiyatları tartışma konusu

YORUM - Enerji Ekonomisi

Son aylarda petrol ve döviz kurunun artması ve bunun akaryakıt fiyatlarına yansıması, çok tartışılan bir konu. Öncelikle belirtmek gerekirki, akaryakıt günlük hayatın ulaşımdan elektriği vazgeçilmesi. Bu nedenle de, akaryakıta gelen zamlar, bütün hayatın akşına olumsuz yansıyor. Bu yansıma kamuoyunda çok farklı boyutta tartışmalara neden oluyor. Bu tartışmaların konu başlıklarından birisini de 'Türkiye- Avrupa ülkeleri akaryakıt fiyatları (Benzin - Motorin)' oluşturuyor. 
Şu kadar ki; bu tür ürünlerin fiyat karşılaştırmaları ve tartışmalarında, ürün fiyatlarının yanında 'Alım gücü, ürünün ne kadar tüketildiği ve hangi amaçla tüketildiği, ürüne ulaşım, işletme maliyetleri gibi' ekonomik karşılıklarında eklenmesi gerekiyor. Ancak, bu verilerle yapılacak 'Tartışma veya karşılaştırmalar' sağlıklı sonuç verecektir.

Ama, herkesin kabul ettiği ve mutabık olduğu reel - gerçeklik ise, ' benzin - motorin gibi akaryakıt ürünlerinin' ucuz olması ve ucuz tüketilmesi. 

Bu sağlanırse, en mutlu eden gerçeklik olacaktır. 

Türkiye ve avrupa ülkeleri akaryakıt fiyatları benzin motorin fiyatları akaryakıt fiyatları enerji ekonomisi avrupa benzin motorin fiyatları benzin ve motorin fiyat formülü benzin motorin fiyat oluşumu AB ülkeleri AB ülkeleri akaryakıt fiyatları