Türkiye ve Avrupa (AB) ülkeleri akaryakıt ve LPG vergi sıralaması!

TAKİP ET

Türkiye ve Avrupa (AB) ülkeleri; 1litre benzin, motorin ve LPG otogazdan ne kadar vergi alıyor? İşte Türkiye ve AB ülkeleri akaryakıt ve LPG otogaz vergi oranları.

Son günlerde sürekli artan ham petrol fiyatları, Türkiye gibi petrol-akaryakıt ürün (Benzin, motorin vb) ithalatçısı ülkelerin iç pazarına zam olarak yansıyor. Akaryakıt ürünleri, zamların yanında ülkeler için de önemli bir vergi kaynağı aynı zamanda. Türkiye'de, akaryakıt ürünlerinden ÖTV  (Özel Tüketim Vergisi) ve KDV  (Katma Değer Vergisi) alıyor. 

 

Peki, Türkiye Avrupa (AB) ülkelerine göre akaryakıt vergi sıralamasında kaçıncı sırada? Ya da Türkiye Avtrupa ülkelerine göre benzin, motorin ve LPG otogazdan ne kadar vergi alıyor? EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) yeni yayınladığı ' Haziran 2022 Petrol ve LPG Fiyatlandırma Raporu' bu sorulara cevap veriyor.

 

İşte ayrıntılar!

AB ülkeleri ve Türkiye benzin vergi sıralaması

'Avrupa ülkeleri ve Türkiye' sıralamasında 1 litre benzinde (TL/LT üzerinden) en fazla vergi alan ülke yüzde 56,25 oran ile Malta ilk sırada. Bu ülkeyi yüzde 49,40 oran ile Fransa 2. sırada izliyor. 3. sırada ise yüzde 49,20 pay ile Yunanistan yer alıyor.  AB 27 benzin vergi ortalaması yüzde 41,45. Türkiye ise 1 litre benzinden aldığı yüzde 24,60 vergi oranı ile listenin en sonunda yer alıyor.

- AB ve Türkiye benzin vergi oranları sıralaması için tabloya bakınız...

Türkiye ve Avrupa (AB) ülkeleri benzin vergi oranları (%)

 

 

AB ülkeleri ve Türkiye motorin vergi sıralaması

Türkiye ve AB ülkelerinin 1 litre motorinden aldığı vergi oranı ve sıralaması (TL/LT fiyat üzerinden): Malta yüzde 54,30 oran ile 1. sırada. Slovenya yüzde 41,44 ile 2. sırada. Ve Finlandiya'da yüzde 40,60 oran ile 3. sırada. Türkiye yüzde 22,59 oran ile 27 AB ülkesinin en sonunda yer aldı. 

- Türkiye ve AB ülkeleri motorin vergi oranları sıralaması için aşağıdaki tabloya bakınız. 

Türkiye ve Avrupa (AB) ülkeleri motorin vergi oranları (%)

 

 

- AB ülkeleri ve Türkiye LPG otogaz vergi oranları için aşağıdaki tabloya bakınız...

Türkiye ve Avrupa (AB) ülkeleri LPG vergi oranları (%)

 

 

(Tablolar için kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Haziran 2022 Petrol ve LPG Fiyatlandırma Raporu)

 

1 litre benzin - motorin ve LPG otogaz fiyatı nasıl oluşuyor?

Enerji Ekonomisi

Türkiye ve AB ülkeleri akaryakıt vergileri Türkiye ve Avrupa ülkeleri akaryakıt vergi oranları benzin vergi oranı motorin vergi oranı LPG vergi oranı LPG otogaz vergi oranı